Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Arena
Diskuter preventive rettsmidler! Propaganda revolusjonerer kriminalpolitikk!
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Den har vært mye i media i det siste, denne ransbølgen. Det kan se ut som Norge den siste tiden fort har blitt et mye farligere sted å bo, grunnet større og større inntog av organiserte kriminelle, sterkere gjengkultur, og en skremmende opptur av skyteepisoder som følge av at Norske kriminelle i større og større grad begynner å legge seg etter den internasjonale modellen hvor ”alle” har pistol. Hva kan man gjøre med dette? Etter heftige timer med research føler jeg meg belest, men ikke belært... Og mener fortsatt at Norsk politikk og politi ikke strekker til, som de er i dag. Men hvorfor?


(Hah!)Aker Brygge-ranet. Stavanger-ranet. For å nevne to av mange. Så staten har nå lagt fokus på å stoppe organisert kriminalitet...

Frp sitter vel på sin vanlige hest og skriker om strengere straffer. Men de er ikke alene, for en gangs skyld: i ot.prp. 62 (odelstingsproposisjon 62), lagt frem 2 juli i år, ser vi at det foreligger intensjoner om strengere straffer for vane kriminelle og organisert kriminalitet. Ja vel. Hvor mange ganger må man høre det før det siver inn:

Strengere straffer fører ikke til mindre kriminalitet. Strengere straffer fører ikke til mindre kriminalitet. Strengere straffer fører ikke til mindre kriminalitet. Strengere straffer fører ikke til mindre kriminalitet.


Før jeg blir beskutt av alskens ”jeg kjenner en som ble X av Y og Y fikk bare Z[tidsenheter] i fengsel” historier (som ofte er ytterst hjerteskjærende), la meg bare si: jeg snakker ikke her om hva kriminelle eventuelt ”fortjener” for sine handlinger, som jeg ser på som en litt annen og mer abstrakt debatt. Jeg snakker om hva politikere kan gjøre og gjør for å få ned kriminaliteten i Norge. Dessverre forvirres disse to spørsmålene ofte i media og på folkemunne.

Tilbake til artikkelen. Altså: det er overflod av studier gjort både i inn- og utland som viser at strengere straffer på det beste kun fører til marginal nedgang i kriminalitet (se for eksempel http://members.lycos.co.uk/lawnet/SENTENCE.PDF - hvis noen ønsker andre kilder, bare post i kommentar feltet under). Nå er jeg faktisk ganske sjenerøs; du skal lete lenge etter en studie som viser større nedgang enn feilmarginen i undersøkelsen. Så hvorfor strengere straffer?

Et argument er at straffenivåene og balansen sådan innad i rettsystemet ”signaliserer” samfunnets verdier, og er derfor i det lange løp instrumentalt i verdiskapning i fellesrommet. Ergo: et rettssystem som straffer voldtekt med bot signaliserer at voldtekt er moralsk på linje med å kjøre for fort. Grunnet at mange ser rettssystemet bevisst og underbevisst som en moralsk autoritet skaper dette i teorien flere voldtekter fordi det samfunnsmessig blir oppfattet som bare ”litt” umoralsk. (Dette er jo selvfølgelig et ekstremt eksempel, bare for å illustrere). Derfor, går tankerekken, hvis vi vil organisert kriminalitet til livs i det lange løp, må rettsvesenet signalisere dette igjennom strengere straffer. Tanken er da at barn og ungdom, og i mindre grad voksne, vil få ett forandret verdi syn og derfor vil vi se mindre slik kriminalitet.

Det ser jo veldig pent og pyntelig ut på papiret – en fin liten logisk slutning. Men også veldig umålbart i praksis. Men utenkelig at dette til en viss grad stemmer er det vel ikke. Personlig synes jeg det høres noe tynt ut; det har lenge vært rimelig strenge straffer (iallfall på papiret) for f. eks økonomisk kriminalitet (som innsidehandel og lignende), uten at det ser ut som at de rike i Norge viser noen særlig moral når det gjelder dette, eller går ut av sin vei for å utdanne sine barn i den retningen.

Så har vi dette klassiske argumentet: hvis de kriminelle sitter i fengsel dobbelt så lenge, kan de iallfall ikke stjele/voldta/skade oss her ute. Det er jo selvfølgelig riktig: akkurat DE kan ikke det. Men bak denne sannheten gjemmer det seg en syltynn statistikk. Bli med på en liten tankerekke:

Oppklaringsprosenten for lovbrudd i Norge ligger rundt 20%. Uten at jeg finner en statistikk på dette, mener jeg å kunne si meg ganske stor sikkerhet at lovbrudd som følge av organisert kriminalitet oppklares sjeldnere enn ”normale” sådan - det er liksom litt av poenget. La oss si at dette tallet er 10%.

Så må man ikke glemme at ikke alle lovbrudd anmeldes, og disse oppklares selvfølgelig ikke- la oss da si at 7% av lovbrudd begått som følge av organisert kriminalitet oppklares.

Og la oss si, for argumentets skyld, at ca 75% av disse begår nye lovbrudd når de kommer ut. Da sitter vi igjen med en besparelse på 5% av slike lovbrudd i året.

La oss til slutt anslå at ca 50 % av alle lovbrudd begåes av yrkeskriminelle, og vi sitter igjen med en nedgang i lovbrudd på 2,5% av det totale antallet ved og ha dem i fengsel. Det er ikke store tallet (om det ikke er 100 % nøyaktig, illustrerer det iallfall at det reelle tallet er lavt), ergo ved å fordoble soningstiden får man ikke noen særlig effekt.

Og for å ta nådestøtet: de som blir satt inn er stort sett fotsoldater; de jobbene de skulle gjøre blir gjort uansett, ved at bakmennene rett og slett finner noen andre ”goons” til å begå det lovbruddet som en innsatt skulle gjøre. Så etter min mening forsvinner effekten i dragsuget. Er det verdt det?

Haha, hopp i taket tror proponenter av ”rehabilitering”. Dessverre. Igjen konkluderer forskningen med at terapitimer, samtaler, programmer for ”reintegrering” og ”snille” midler også funker ganske dårlig. Det eneste som har vist en ganske positiv effekt er yrkesrettede aktiviteter, så her bør det vel legges inn enda mer fokus og ressurser i fremtiden.

Men det virker dessverre som politikerne driter litt i dette. I ot.prp 62 ser vi lover om fordobling av straff for lovbrudd som er organisert, vi ser lover mistenksomt like den vanvittig feilfødte ”three- strikes” loven fra California, hvor ideen er å straffe vanekriminelle hardere. Dette er ikke jeg den første som påpeker – ta en tur innom f. eks www.dagbladet.no og skriv ”strengere straffer” i søkefeltet og du finner masse artikler om akkurat dette. Odd Einar Dørum, justisminister, klarte til og med i en tale i sommer å erklære ”krig mot de kriminelle” i ekte ”dubyah” stil. Da blir jeg irritert.

Her kommer nemlig svaret. Vet dere hva disse studiene viser at faktisk får ned kriminalstastikken? Oppklaringsprosenten - hvordan de potensielle kriminelle opplever sjansen for å bli tatt, ikke hva som skjer når de først blir det. Ergo er det her ressurser må settes inn hvis vi skal få bukt med den voksende bølgen med gjenger i Norge.

Norsk politi innehar dessverre ikke kompetanse til å bekjempe de harde kriminelle i Norge effektivt ennå. Disse gutta er ofte vant med politistyrker i land som Russland og Albania, som har litt andre, hardere, metoder enn våre blåkledde. De organsierte kriminelle er IKKE redde for norsk politi. Hjemme har de måttet ty til omfattende korrupsjon for å overleve. De er også vant til mye tøffere kriminelle miljøer, med intens og ofte voldelig territoriums-konflikter. I Norge var døren åpen – ingen hadde makt til å stoppe deres komplette infiltrasjon av det Norske markedet, som ble gjort på REKORDTID, og nå sitter de dypt, dypt inne.

Hva kan gjøres? Ofte hører vi at de kriminelle miljøene er ”ekstremt lukkede”, ”vanskelig å trenge inn i”, ”ugjennomsiktige” etc… er det andre enn meg som opplever dette som helt i strid med virkeligheten? Har jobbet en stund i utelivsbransjen, og det er slående hvor mye folk der vet om organisert kriminalitet. ”Alle” vet om restauranter, barer og klubber som drives av kriminelle. ”Alle” kjenner igjen småbosser og mellomstore players i narkomiljøet. Ønsker politiet en lang liste hvor 80 % er garantert tilknyttet organisert kriminalitet er det bare å ta en liten spørrerunde blant dørvakter og bartendere.

Jeg kan bare regne med at politiet sitter inne med slike lister. Noe annet hadde vært direkte patetisk. Problemet er bare hva man skal gjøre med denne informasjonen. Her kreves helt klart litt nye metoder. Forslag som foreligger (b.la ot.prp 62, nevnt over) inkluderer utvidet bruk av rom avlytting, noe som kanskje kan vise seg effektivt. Jeg mener at veien å gå må være stående dusører på tips som fører til noe konkret, mer aggressiv innhenting av tystere, og en stor utvidelse av bruken av sivile spanere. Særlig det siste burde kunne få frem noe resultater, da som sagt det er latterlig enkelt å komme i kontakt med kriminelle rimelig høyt oppe på rangstigen. ”Ekstremt lukkede” my ass.

Ellers foreligger det planer om forandringer i politiets struktur; fra og med 2005 skal det opprettes et nytt nasjonalt særorgan: Den nasjonale enheten for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet. De skal bistå politidistriktene over hele landet, og jeg ønsker dem alt vel. Men hvorfor dette ikke ble innført for 20 år siden har jeg ikke svar på…

De gode nyhetene er jo at selv om Norsk politi blir sett på som litt pinglete i forhold til deres kolleger i andre land, er det relativt sett veldig lite korrupsjon her. Men om de innehar kompetanse og erfaring til en omfattende ”krig” med organisert kriminalitet, tviler jeg dessverre litt på. Jeg mener at det med fordel kunne hentes inn eksperter fra andre land som har hatt tid til å bygge opp rutiner og systemer i kamp mot organisert kriminalitet; problemet til Norsk politi er vel egentlig ikke at de er idioter (vel, hehe), heller mer at de mangler den nødvendige erfaring og opparbeidede ekspertise som kreves for å bekjempe denne typen kriminalitet.
Kommentarer fra brukere

damn ass 03/05/2006 - 19:27

jeg mener at hvis det eneste som holder deg til bake er loven, så er du kriminel.

Paulie 09/09/2005 - 12:24

I forhold til andre land, har norge lite alvorlig kriminalitet, men et dårlig straffe system. Skytevåpeen er og har altid vært lite av i Norge...

ghfhgfyt 13/12/2004 - 11:20

nb jkikajhfb jiskn cnsosknj jeuhk

HAT DEM! 10/12/2004 - 16:34

Kriminelle er noen svin! de gjør ingen nytte for seg! grov-kriminelle personer og personer med kriminelle arveanlegg bør steriliseres! enkelte burde bare fått en kule i skallen! men her er det jo så nisse-naivt at det går ikke an! maksimum straffen for drap i Norge er 21 år! Et fengselsår er 9 måneder. Ergo man sitter inne kun i 15 år! Rensk de kriminelle vekk fra samfunnet! Ingen som vil ha dem likevel! De gjør samfunnet utrygt! og i et land med såpass god velstand som Norge bør det ikke engang finnes kriminelle! Lenge leve rase-hygiene! Død over forbryterne!!!!!!!!

kenny 01/12/2004 - 08:22

Han i Bandidos ser skummel ut ass!

Vegar 01/10/2004 - 17:50

Det er selvsagt helt riktig at det blir litt feil å sammenligne Op på narkotika og f. eks. mord. Bakgrunnen for tallene er det samme i begge kategorier: prosentvis oppklaring av forhold som blir etterforsket av politiet. Når det gjelder mord kan man gå ut fra at det er svært små mørketall - i motsetning til med narkotika. Så det heter fremdeles oppklaringsprosent, men jeg er enig i at mørketallene gjør at det ikke kan sammenlignes direkte. Når det gjelder drap begått som en del av organisert kriminalitet så har heller ikke jeg noe statistikk på dette. Men om man ser på www.kripos.no viser drapsstatistikken mer om drapene som er begått de siste årene. De har for øvrig også statistikk for narkotikabeslag. Når det gjelder kompetansen til norsk politi så har % et poeng - den er faktisk nemlig i verdenstoppen når det gjelder en del fagfelt, og særlig innen kriminalteknikk. For de som følger med på CSI så er det fleste av metodene man kan se der faktisk i bruk - selv om de i serien gjør omtrent alt feil...

01/10/2004 - 14:43

Så enig, så enig... er vel egentlig det artikkelen sier - at mer ressurser må gå til politiet slik at de får muligheten til å utvikle rutiner og kompetanse på disse relativt "nye" feltene innen kriminalpolitikk i Norge, og at det er her fokus bør være, ikke på den strafferettslige siden...

% 01/10/2004 - 13:52

...et annet problem er at færre og færre søker på politihøyskolen. hva gjør vinår vi ikke har folk som er villige til å ta seg av problemene. det nytter ikke å bare skrike til politikerne når ingen vil ta seg av dritt-jobben...

% 01/10/2004 - 13:49

hei, propaganda. det er faktisk nslik at oppklarings% på mord i norge er bortimot 90%. dette skyldes ikke rutine....nå må vi gi norge litt kreditt! grunnen er at norge er et av de landene i verden som hyppigst tar i bruk dna-analyser. ergo, har meget høy kompetanse på mordsaker.( vi har stor kompetanse innen forskning eks doping ol.)den organiserte narkotikahandelen har ikke vært et problem i norge før de siste 10årene, og kanskje er det ikke før de siste 5 årene dette har nådd sin topp. husk at narkotikaen kom i store mengder etter krigen i bosnia, å utvikle et opplegg for å systematisk ta disse haiene, og samtidig beskytte vitner etc. ikke er gjort over natten. vi trenger midler...penger til å utvikle oss på dette området, og dette må staten forvalte

01/10/2004 - 09:49

Hei Vegar - Takk for utfordrende post - hyggelig å se at noen tar seg tid til høflig (for en gangs skyld, hehe) kritikk...

Et par ting - Den høye Op for mord skyldes hovedsakelig at de aller fleste mord ikke er planlagt, og at sakene i disse tilfellene da er så opplagte at oppklaring bærer rutinepreg. Uten at jeg klarer å finne den nøyaktige statistikken, ligger nok Op for mord utført som en del av gjeng/organisert kriminalitet mye lavere enn 90 %. En annen ting - hvordan klarer man å lage en statistikk på Op i grove narkotikasaker?!?! Et slikt tall forutsetter jo at man vet hvor mange slike forbrytelser som skjer - det er det vel ingen som vet, for de u-oppklarte i disse tilfellene, i motsetning til ved mord eller grovt ran, blir jo aldri anmeldt... jeg kan selvfølgelig ta feil, men innrømm at det høres litt rart ut? Den statistikken heter nok noe litt annet – hvis 85 % av narkosaker oppklares er det vel ikke akkurat lønnsomt å drive med dette – pluss at alle guttta hadde vært i fengsel nå, ikke sant?

Selvfølgelig holder ikke stories fra dørvakter som bevis i retten, men det holder til å rette søkelys mot personer som man da kan begynne å hente bevis om.

Og ja, det ”tunge ransmiljøet” i Norge ryktes å inneholde ca. 50 pers… men det finnes andre former for org. kriminalitet, narko etc., og her finnes mange, mange mennesker. Jeg mente ikke å gi inntrykk at artikkelen bare handler om ran - men jeg skjønner hvor du vil med kritikken der, uansett...

Ellers enig.

Vegar 30/09/2004 - 20:30

Intressant inlegg, og det er noen gode poenger. Det er imidlertid ikke alt som er like gjennomtenkt. Oppklaringsprosentene (Op), f. eks. Dersom vi ser på forbrytelser som er sentrale innenfor det noe difuse begrepet "organisert kriminalitet", er for eksempel Op i grove narkotikasaker 80 - 87% i årene 1994 - 2000, drap er 91 - 98 prosent og grovt ran 31 - 49 %. (Kilde: Kriminalstatestikken 2000, SSB) Dette sier noe om at den kriminaliteten som politiet velger å prioriterer ved hjelp av begrensede ressurser har en større sjanse for å bli oppklart. I tillegg vet vi at det er en relativt liten gruppe som bedriver denne type kriminalitet. Det mye omtalte ransmiljøet består av kansksje så mange som 50 personer. For eksempel er Stein Erik Utsi siktet i 3 rans-saker siden 2001. Derfor blir det lille regnestykket om soningslengde osv. litt lite relevant. Når det gjelder det nye "Organ for bekjempelse..." osv. så er dette en videreføring av Kripos. Så helt nytt er det ikke. Og problemet med "lukkede miljøer" er at de som faktisk vet noe konktet om hvem som gjør hva ikke vil snakke til politiet. At dørvakta på Stedet sier at han har hørt fra noen han kjenner hvem som sto bak Stavanger-ranet holder faktisk ikke som bevis i retten. Faktum er at politiet har behov for mere ressurser i form av personell, utstyr og et lovverk som gjør det mulig å etterforske slike saker på en effektiv måte.

bomba 29/09/2004 - 12:19

skyt dem.. ferdig med saken! verre en det er det ikke

Til propaganda 27/09/2004 - 14:08

tror dere burde holde dere til å regne ut alkoholprosenter på hjemmebrenten deres. Drapssaker har en oppklaringsprosent nesten 90% i Norge!

hahahha 26/09/2004 - 10:52

Fy faen propaganda administratorene har et liv., NOT

Tystere 24/09/2004 - 13:20

politiet mangler økonomiske midler, ikke hjerne! det samme gjør fengselsvesen og andre departemanger i Norge. grunnen til at alle tiltakene du nevner ikke ble iverksatt for 20 år siden er jo at det ikke kom innvandrere fra somalia, bosnia, og andre krigsherjede land før på 90-tallet

Tystere 24/09/2004 - 13:16

hvordan kan vi aktivt gå ut å hente inn flere tystere når vi ikke har midler til å beskytte disse etterpå?

Psykologen 24/09/2004 - 13:09

Jeg vil gjerne kommentere noe fra artikkelen her; Vi er nødt til å forstå at vi ikke øker kriminaliteten fordi rettsystemet sender "signaler" til folket. En vanlig mann i gata blir ikke ransmann fordi straffen settes ned fra 10 til 6 år. eller som ditt ekstreme eksempel med voldtekt. Dette er noe den enkelte person har i seg, (kontrollbehov, overgrep i barndommen, etc).Det er greit å ha med folket på en debatt om straff og rettsvesen, men det blir for mange hull i teoriene her, spesielt når du er så subjektiv som du er. Tror kanskje vi skal la denne debatten fortsettes av de kompetente, uten at jeg skal kritisere artikkelen.

Litt vaklevoren 24/09/2004 - 13:02

Hei du artikkelmann! Din mening er like god som en annens mening, så er det sagt! Men jeg ser du har tatt deg selv i nakken og funnet referanser til holdepunktene dine. Debatten blir jo like skjev og feilaktig som alltid når man tar utgangspunkt i undersøkelser fra andre land. Andre land er ikke reelle for Norge. Selv Sverige har store forskjeller fra Norge, så store at det blir vanskelig å sammenligne. Var bare det jeg ville si!

Hun-kjønn 24/09/2004 - 12:53

ehh, dere i propaganda, hvorfor skriver dere så mange "mannerelaterte" artikler her???kjedelig! sikkert jenter som liker disse artiklene også, men, før hadde dere mye mere som gjaldt for begge kjønn liksom. ...vet ikke om dere skjønner hva jeg mener men

gråtass 20/09/2004 - 12:09

han er helt konge ikke sant 666 666 ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha ha

Ove 19/09/2004 - 14:38

Sier bare 20 dager for råkjøring!! :/ Når skal dette potetlandet her skjønne at de må få satt inn forbrytere og ikke folk som kjører for fort ?!

14/09/2004 - 11:21

Haha. Ha.

"Jarl" 14/09/2004 - 11:19

Det gleder meg å se at noen faktisk bryr seg om å lese mine "innlegg" - selv om en 14-åring av mitt kaliber helt klart er egnet til å skrive noe mye mer innsiktsfullt enn dette..
Men jeg må informere om at en anarkist ikke ønsker om å bli tatt seriøst av en intetanende person som f.eks JAN
- hvis du vil lese innlegg hvor jeg har lagt krefter og intelligens bør du besøke en annen side enn dette.
- Skoleavisen kommer kanskje snart, - den skal på nettet og da er det jo bare å more seg med å lese de dype politiske meningene som dukker opp..

Administrator 14/09/2004 - 10:33

"Jarl" du virker som en 14 åring med mange meninger for å si det pent. Vennligst kom med saklige utsagn. Du virker som en anarkist, og det er skremmende. Veldig skremmende! Er vant med å høre forskjellige politiske meninger, men når en anarkist tar ordet får jeg problomer med å holde meg seriøs. Mine politiske meninger skulle egentlig ikke være hovedinnslaget. Jeg skulle bare advare "Jarl" mot å komme med usaklige utsagn.For all del "Jarl" fortsett å skriv, men bruk det du har mellom ørene når du skriver. dette er beregnet for såkalte seriøse kommentarer vennligst husk dette neste gang du skriver!

Jan Ove 13/09/2004 - 13:13

For noe tull!
- Jeg kan da masse om politikk.
Jeg har lest Samfunnslæreboka og er ekspert.
* FRP og KRF er dumme
* SV og SP er kule!

Jarl Andor 13/09/2004 - 13:10

Skulle du ha sett, - mange engasjerte nesten-aktivister her til lands ja.
Geniale innskudd som; LENGE LEVE DET KRIMINELLE RANSMILJØET I NORGE!, Ut med innvandrerene og inn med spriten. Life sucks.

Dette varmer en ung politikers hjerte.. flott å se at ingen her vil stå for egne meninger med sitt egne navn.
Den eneste som har skrevet noe som helst her er tilfeldigvis den "ikke politisk engasjerte" JAN O Brauti.
Som de fleste med litt fornuftig innsikt i verden som den er nå, vet at INGENTING fungerer som det skal.
- Kritiser KRF så mye dere vil, - det vil ikke hjelpe!

Jan Ove Brauti 13/09/2004 - 13:00

LENGE LEVE DET KRIMINELLE RANSMILJØET I NORGE! DE GJØR LANDET ET BEDRE STED Å LEVE! PS: ØYSTEIN TRÆDAL ER EN IDIOT!!

Wenke J 13/09/2004 - 12:50

Per Ellef! Jeg finner ikke et parti som er dårligere enn KRF de er alt for strenge på alkoholavgifter. Innvanderene burde ikke behandles så bra som KRF mener. Ut med innvandrerene og inn med spriten. Life sucks!

Per Ellef Funnemark 13/09/2004 - 12:47

Jeg synes seriøst ikke du skal drive gjøn med Bondevik. Han leder det eneste seriøse partiet i Norge, han er stor! Lenge leve KRF

Jarl 13/09/2004 - 12:44

Bondevik en mulig bakmann i ransmiljøet? De ser hverandre i øynene på en måte som viser at de har kjennskap til hvernadre fr før av!

09/09/2004 - 08:58

?

Krigsherren 09/09/2004 - 08:41

Hø, klipp og lim her........

Magnus 08/09/2004 - 20:33

Er ikke rart han tar Kjell Magne Bondevik i hånda. Ved at Bondevik holder prisen på alkohol så høy, får han solgt sin smuggler sprit.

Øyvind 08/09/2004 - 14:29

Veldig bra, dette her. Å bekjempe hardkokte utenlandske gjenger uten større grad av innhentet hjelp fra mer erfarne utenlandske politistyrker blir som å bekjempe dagens data-hackere og viruser med fjorårets teknologi og Norton Antivirus

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish