Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net
Prøveprosjekt i Oslo: Frivillig nynorsk på videregående skole!
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Ni videregående skoler i Oslo deltar i en prøveordning hvor elevene blir gitt muligheten til å velge bort skriftlig nynorskopplæring. Hva er det man ”prøver” å finne ut, egentlig?(Over: Ivar Aasen i sivil)
Denne gladnyheten var å finne på dagbladet.no i dag.

Kristin Clemet synes det er "positivt og spennende". Propaganda synes det er "negativt og uinteressant".

”Forsøket kan gi et bedre grunnlag for den videre debatten om sidemålet” – Kristin Clemet

”Forsøket er meningsløst i og med at resultatet er gitt" – Propaganda

La oss analysere. Ungdom fra Oslo hater nynorsk. Så enkelt er det. Hvis de kunne velge det bort helt, ville de gjort det i 99% av tilfellene. Den ene gjenværende prosenten hadde inneholdt de som ble tvunget av foreldrene, samt et par-tre litteraturprofessor wannabes som later som de synes nynorsk er vakkert, gjerne innen diktning.

Men uansett: hør hvor attraktivt det er å ”velge bort” nynorsk i dette ”forsøket” - Man slipper nemlig ikke nynorsk helt:

"Tvert imot er det en klar forutsetning at elever ved forsøksskolene som velger bort skriftlig sidemål skal lese mye nynorsk, og at kunnskaper om språkhistorie og nynorske forfatterskap skal inngå i grunnlaget for standpunktkarakteren for både norsk skriftlig og muntlig" sier Petter Skarheim, direktør i Utdanningsdirektoratet.

Elevene skal også informeres om at de risikerer å måtte ta igjen den tapte sidemålsopplæringen dersom de flytter til en annen kommune eller skal ta studier der det kreves ferdigheter i skriftlig sidemål.

Plutselig er det ingen vits å velge bort "sidemålet". Ergo vil færre gidde å velge det bort, og en eller annen nynorsk lobbyist har fått seg en kunstig statistikk:

"90 % av skuleelevar i Oslo velgjer nynorsk frivillig, visar eit forsøk gjort i 2004..."

Pøh.

30/09 - sjekk denne artikkelen -

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=247618


Les også
- "Spynorsk"?


Kommentarer fra brukere

bokmål=dansk 06/01/2016 - 17:37

eg lurer på koffor vi som bur der nynorsk er hovudmål skal lære bokmål. DET ER DANSK BERRE AT 2 AV ORDA ER FORANDRA PÅ!!!
eg synest at bokmål skal ut og at vi kan heller ha språket san vi snakkar det. eller greitt nok for dei som bur på sørlandet da for dei snakkar no dansk. denne artikkelen er det dummaste eg har høyrt og det hørest ut som det er skrevet av ein som er frå Oslo, åltsa en som har ca halvparten så mange hjerneceller som oss andre og trur alle utanfor Oslo er BØNDER

Steinar 12/05/2011 - 16:55

Hold kjeft, DANSKAR!! Nynorsk er EKTE norsk, og bokmål innehelt ein haug med ord som heng igjen frå 400-årsnatta! EG FORDRAR IKKJE BOKMÅL!! HEILT UNØDIGT! Di kan like godt bruke dansk! LATSEKKAR!!!

Andrea 16/04/2008 - 17:50

Herregud alle sammen! Selv om nynorsk er viktig for å ta vare på urspråket i Norge osv osv, syns jeg ikke at vi skal bli tvunget på å lære det. Ivar Aasen sa jo selv noe om at det skulle være et frivillig språk. Og man MÅ ikke kunne nynorsk for å klare seg videre i livet. Det er bare TULL! Hvis du finner ut som 19 åring at du har lyst til å bli noe som innebærer å kunne nynorsk, så kan du ta er ekstra kurs eller noe, hvor du lærer språket. De som snakker nynorsk må jo lære seg bokmål og de syns sikkert også at det er noe dritt, men det er i alle fall enklere for dem enn for oss. Så jeg er enig med de som vil ha nynorsk ut av skolen! Jeg mener ikke at nynorsk skal dø helt ut, men at det skal være et frivillig språk. At man skal velge det på grunn av interessen for det, og ikke bli tvunget på det!!!

_må_ lære 28/06/2006 - 08:47

Det er LITT lettere å endre loven til at man ikke lenger trenger å MÅTTE nynorsk for å jobbe i det offentlige, enn å prakke et totalt demotiverende og totalt ubrukelig fag på allerede skolelei ungdom.

Man burde ha ørlitegrann basisnynorsk i norskfaget i stedet. Et par timer ville vært nok, bare så man fikk en liten forståelse av nynorsk. Men å prakke på noen en haug med gramatikk og annet tull innenfor nynorsk er helt ubrukelig.

Folk hater matematikk også, men de fleste ser betydningen av det, i tillegg til at det er relativt enkelt å forklare betydningen av.. Prøver noen å forklare betydningen av nynorsk blir det alltid som å høre på en superkristen som forteller en ikke troende om hvor bra gud/Jesus er.. Har noe med interesse å gjøre.

Uansett.. De som \"prater\" nynorsk burde ha et minimum av forståelse av bokmål og omvendt, det betyr ikke at man trenger å lære nok til å ta doktorgrad i det.. FORSTÅELSE er et stikkord her.. Jeg forsto i grunnen det meste av nynorsk før jeg hadde en eneste time med det på skolen.. Så hva er problemet? Fjern det og bruk mer tid på de andre fagene, evt mer valgfag..

Ingrid 06/06/2006 - 19:17

OMG. Hva er det her for ei slags side da?
Verste artikkelen jeg har opplevd å lese...
Nynorsk er en del av den norske kulturen. Store deler av landet snakker det. det er helt usaklig om osloungdom "hater" nynorsk. de "hater" vel fisk og å stå opp om morgenen like mye. Dette blir for dumt! En kan ikke regna med å bli slikka i ræva hele livet.. Noe må man faktisk gjøre selv om man ikke vil!

fsde 24/04/2006 - 10:37

dhgfcudskd

(: Norsk 16/04/2006 - 02:08

Norsk sug uansett , men . .
SLEPP NYNORSKEN TIL HJARTA OG HA DE MOROSAMT!
lAT OSS SYMJA , OG TØRKJE I VINDAUGA.
dU ER SÅ OFSELEG FJOG , MIN VEN :)

25/03/2006 - 13:24

bokmål

Fu 17/03/2006 - 17:34

Nynorsk kan brenne i helvete sammen med ivar jævla åsen. Fyren reiste ikke rundt og så på dialekter, han fant på nynorsk fjaset for og tjene litt penger. Steder der de snakker nynorks kan slutte med det og begynne med bokmål. Norge er det eneste landet med 2 nesten identiske skriftspråk, og som tvinger alle til og lære det. Idiotisk, håper clemet blir meid ned av en trailer

sofie 07/03/2006 - 13:31

hva er det dere ikke skjønner med at dere MÅ kunne nynorsk viss dere f.eks skal jobbe en plass der nynorsk er hovudmål. jeg er så lei av alle dere som klager å syter hver eneste dag om at nynorsk er dritt og blablabla... kan ikke dere bare få det inn i hode at dere trenger det til slutt..herrigud..det er mange jobber der dere må kunne nynorsk..så bare slutt å klag å begynn å jobb..det er jammen ikke ofte vi høerer en nynorsk som klager på bokmål..slutt å syt..jeg blir flau over dere!!!

nordlæning 12/02/2006 - 18:48

DØ IVAR ÅSNE DØ

Sturm ... er medlem av Propaganda 30/01/2006 - 15:59

Fjern heller bokmål, nynorsk er penere og ligger nærmere opp til talemålet til flere enn bokmål gjør. Dere sier at nynorskkarakteren ødelegger vitnemålet deres, den er en så liten del av det at dersom dere har høyt nok snitt til at den kan ødelegge det, så er dere flinke nok til å ikke ha problemer med nynorsk. Kan dere ikke bare skrive sannheten:
DERE ER FOR LATE TIL Å GIDDE Å LÆRE NYNORSK!!!

Anders 16/12/2005 - 10:30

Synes man burde fjærne nynorsken. Enten det eller gjøre dt til et valgfag i HELE landet. Han Ivar Aasen gikk jo bare rundt huset sitt og samla dialekter..en tulling..ikke rundt i landet!!!D e jo ikke anna enn vestlandsdialekt!!!
ka vess alle i Norge skulle ha lært å skrive samisk!! D e jo like nestn like ille

hey 15/12/2005 - 19:41

jeg ser ikke helt hvorfor vi skal ha nynorsk, vi som bor på østlandet hakke egentlig bruk for det.. har vi vell??

Christian 24/11/2005 - 18:15

NYNORSK VAR GAMMALT FRA FØR DET KOM UDDD!!!!!!!
hva er vitsen med 2 norske språk bare på grunn av dialektå, nynorsk e någe drit bare godta det alle nynorsk elskere. men nå e me i det neste år tusen og någe burde bli endra. PS: nynorsk ødleger ofte, andre sine karaktere som teller for hva skole de skal gå på.

Kim-André 27/09/2005 - 14:52

Tragiske folk asså! Leter bare etter stoff til en artikkel og havner midt i dette. Hahahahaha! MÅ bare le!....

safe diet pills tips 26/09/2005 - 10:22

You can also check some information in the field of bet - Tons of interesdting stuff!!!

jeger dum 25/09/2005 - 22:32

jeg liker bæsj. veldig mye. helt sant. spør mora di.

no limit texas holdem rules $25 24/09/2005 - 10:48

Take your time to check out the sites about casino .

AK15 19/09/2005 - 19:07

seriøst skulle gjerne gått bort og velte grav støtta hans og jeg trur ikke jeg er den eneste som mener det samme

Sturm ... er medlem av Propaganda 03/09/2005 - 01:35

En trønder som jeg, synes at det nesten er bra at Oslo-ungdommen ikke kan vise til at de behersker nynorsk. Dette diskvalifiserer dem til enhver plass i offentlig forvaltning. Noe som på sikt betyr ingen fra Oslo på tinget, da vil man kansje bry seg litt om Norge nord for Sinsenkrysset.

Men spøk til side: At man lærer bokmål bedre av å ikke ha nynorsk er noe populistisk sprøyt som Høyre/ Unge Høyre har funnet på av mangel på gode saker. Tvert imot så viser undersøkelser at ved å ha sidemål så lærer man hovedmålet opptil 20% bedre. I tillegg så er nynorsken og mye av litteraturen en vesentlig del av vår kulturarv, men det er en annen sak. Ikke alle liker nynorsk, ikke alle liker matte, ikke alle liker musikk, kunst og håndverk, gym, engelsk, tysk (arrrg),realfag osv. Men noe hører med til allmendannelse og noe trenger du senere i livet, om du liker/ønsker å lære det er noe helt annet.

thounder 31/08/2005 - 12:58

Jeg syns ikke vi skal lære nynorsk når de fleste ikke kan skrive bokmål rett engang! Jeg blir oppgitt over at teksting på TV, aviser og til og med NORSK LÆREBOKA er full av feil på hver eneste side! (Saga til CD 10) Vi blir påvirka og lærer feil. Hvem er det som eentlig bryr seg? Så skal vi lære nynorsk som de fleste aldri vil ha bruk for. Hvis noen vil lære eller bør, kan de gjøre det selv, eller på en utdanning o.l.. Jeg hører om mennesker som lærer dialekter og nynorsk i norskfaget, men som ikke lærer bokmål, fordi de ikke snakker det der de bor/kommer fra. Det er ganske tragisk. (Ikke hundre prosent sikker på det.)Om noen år vil det sikkert gå an å skrive som det uttales. Ingen vits i å lære rett da! (Egentlig, jo!) Greit, skriftspråket til en som lærer nynorsk blir forbredet, bokmål og annet, men det er så liten vits når alle er negative til nynorsk! Hadde en kunne valgt å ha nynorsk istedenfor matte en time i uka, (hvis det ikke krevd å lære og ha nynorsk) ville sikkert mange valgt det! Nå er det omvendt! De færreste vil lære seg noe ubrukelig når de blir tvunget til det. Stopp nynorsk som eget fag! Lær bort nyttig, lærerike, interessange og bruklige språk, temaer og ting! Skolen er lite gjonnomtenkt og et feil sted å lære! Håper at det blir forbedring i norske skoler.

Emma 18/08/2005 - 15:39

For et år siden var jeg helt mot nynorsk. For et halvt år siden syntes jeg at nynorsk og bokmål bør slåes sammen. Nå synes jeg ikke at nynorsk er ille, folk som skriver nynorsk virker gladere i språket sitt enn folk som skriver bokmål. Sikter til den lille anglifiseringa der ute.

nynorskfantomet(not!) 30/05/2005 - 10:20

Jeg har funnet ut at Barnehage og ungdomsskole gjerne går for det samme.......!

Kjetil 22/05/2005 - 18:13

Seriøst, har ikke en elevorganisasjon(!) bedre ting å gjøre. Spynorsk, det var slik vi snakket i barnehagen.

nynorskfantomet(not!) 11/04/2005 - 22:21

Å LEEENGE LEVE SUPERTRØNDER'N(endeli nånn fler trøndera t å skyt litt fornuft i alle hønsehjernan som bor her landet!!)

Supertrønder'n 11/04/2005 - 22:17

LLLLEEEEEEEEVE NYNORSKFANTOMET/NOT! LENGE LEVE!!!

=p=p=p

supertrønder'n 11/04/2005 - 22:15

æ fatte itj at dt ska værra så vanskelig å sjønn dt, men vi like ITJ nynorsk. nynorsken e itj nødvendi for oss egentli, å på samme måte så burde itj bokmål værra tvingt på alle nynorsk-ælskera. æ e trøndersk, å har itj akkurat så my t overs for nynorsken, å æ e helt enig med dæ Andreas at det burde værra for alle, itj bare en skole! å Dysletikaren, du må for n'te gang itj ta allj unnjer en kam! det e itj allje som syns at dokker MÅ snakk bokmål, for nynorsk e feil, men dæm burde itj prøvd å tving det på allj oss andran som itj har nå som helst innterresse av dt!!!! da burde dæm heller sotti dt som valgfag eller noe, myttji bedre! å æ har aldri hørt om en klasse som faktisk like dt andre språket, dt e bare kødd å toill så vidt æ har fått d m mæ!

LEEEEEEENGEE LEVE ROSENBORG!!!!! Å FÅ DERRE NYNORSKEN ( ellj bokmål, fonøyd, allj nynorskinga?) UT AV TVANGSFAGAN DAH FOLKENS!!!!!!!!!!!

nynorskfantomet/not!) 11/04/2005 - 22:12

For å gå rett på saken, så må jeg si at nynorsk er patetisk!
Å for de fanatiske språkelskerne, kan de holde nynorsken for sæ sjøl!
Nynorsk er gammelnorsk. Tenk om britene måtte lære seg gammel-engelsk! Hallo! Det er jo bare patetisk!
Å for de som mener bokmål er dansk. Sørlenningene(Oslo-folk) SNAKKER bokmål.. da har vi derved stemplt alle oslofolk og deres naboer som dansker!!

Hilsen nynorskfantomet(not!)

PS. Jeg skal gå hjem å lage ordbok over ekte trøndersk dialekt. Derreter skal ejg tvinge alle norske ungdom til å skrive det..
Jeg er sikker på at allt vestlenninger, sørlenninger og andre fjols vil hate meg i generasjoner framover!
LEVE ROSENBORG!!!!!!!!

Andreas 11/04/2005 - 09:46

Det er jævlig urettferdig at det bare er ved VGS i Oslo at de får fritak fra sidemålet. Det er da vel sikkert vell så mange som har nynorsk som hovedmål som sliter rævva av seg for å få til bokmål. Skal noen slippe unna sidemålet, må alle gjøre det. Det er så jævla irriterende at det kun er Osloungdommen som skal få det enklere og få ett fag færre.

Rett og slett jævla urettferdig!

moi 26/03/2005 - 15:52

foresten så heiter det ikkje visar, det heiter viser!! det er berre dåke som gjer det vansklegare enn det er!

dyslektikaren 26/03/2005 - 15:49

Æsj! blir nesten litt kvalm av å lese det som står her, og ja da eg veit at eg ikkje må lese det!! Men det e så sjukt med mange tullinga her!! Med ein gang nåke blir vanskeli og det e ein mulighet for å sleppe det så gir dåke opp med ein jævla gang! JA det e no synd på dåke!
masa i eit om kor mykje dåke hata nynorks og at bokmål DET e språket alle burde snakke!! dåke snakka jo ikkje norsk ein gang! btw,koz, lissom, azza, det ekkje norsk!

gnomsin ... er medlem av Propaganda 15/03/2005 - 20:07

okokok. Nynorsk er kjiiiiipt. men særiøst, Teraj Vesaas er genial. Fuglane ER et mesterverk og ikke bar et middel for å plage diverse elever... GENIALT


men... ok... nynorsk er kjipt

haha 02/03/2005 - 18:05

Fy faen detta e jævlig morsomt. Hold kjeft de som bur i Oslo veit de hen pengane ligger? Utan vestlandet er de konkurs! Fy fader. Ville helst sleppe østlandet eg, fy *' til intoleranse.

Folka!! 24/02/2005 - 15:25

Hey!! jeg har nynorsk nå og du har rett! kanskje jeg ser det positive med det senere, men jeg ville heller valgt å slippe det nå!!

Melkemelke 15/02/2005 - 10:06

I ettertid ser jeg ikke helt hvorfor jeg var så jævlig misfornøyd med å bli tvunget til å ha nynorsk. Mange argumenterer for at man kunne hatt flere timer i andre fag istedenfor, men hvilke fag da? Jeg sier det som det er: Jeg hatet nynorsk som pesten mens jeg gikk på skolen. I ettertid ser man de positive effektene.

homer 09/02/2005 - 21:20

snakk norsk a

Kjetil S 07/02/2005 - 22:50

Er det nokon av dykk nynorsk fanatikara som har lest lenkja til VG.no? Der ser ein korleis det går om ein absolutt må ha nynorsk heila tida.

Sikkert j**** mange grammatiske feil i den kommentaren men det gir jeg f*** i. Bokmål for alltid.

Alex T 24/01/2005 - 00:48

NEI!!! Du heter ikke Alex... øøøøøøøøøø

Snorre B 29/12/2004 - 00:27

Får jeg å være med i gjengen...??

Alex T 29/12/2004 - 00:21

jaujaujau

Alex P 29/12/2004 - 00:20

humhumhumhum...bra sagt Alex N

Alex N 27/12/2004 - 21:33

Hoppende Høne;) 15/12/2004 - 09:31

Øhmøhm... Har dere alle fritidsproblemer? Å sitte her å skrive usaklige innell må vel være toppen av latskap og uinteressante liv! Konklusjon: Inegn liv, slumslum og atter slum! Og til sist, Remi OG Thomas er verdens kjernekarer! Og Mariann er verdens kjernehusmor;)

Ditt innlegg er jo like usaklig som alle andres...

Hoppende Høne;) 15/12/2004 - 09:31

Øhmøhm... Har dere alle fritidsproblemer? Å sitte her å skrive usaklige innell må vel være toppen av latskap og uinteressante liv! Konklusjon: Inegn liv, slumslum og atter slum! Og til sist, Remi OG Thomas er verdens kjernekarer! Og Mariann er verdens kjernehusmor;)

Liberalist 13/12/2004 - 21:42

Ja, men herlighet.
Høyre har utdanningsministeren og de hadde mulighet til å fjerne sidemålsundervisning på landsbasis, men den gang ei, de stemte imot

Remi 13/12/2004 - 17:40

Ikke rart at høyre stemte imot..
Hvis det skal iverksettes må det jo skje over hele landet. Ikke som et prøveprosjekt.
Hva er det som trengs å prøves ut egentlig?

Remi 13/12/2004 - 17:37

Ikke rart at høyre stemte imot..
Hvis det skal iverksettes må det jo skje over hele landet. Ikke som et prøveprosjekt.
Hva er det som trengs å prøves ut egentlig?

Liberalist 12/12/2004 - 21:12

nå tror jeg du har misforstått, jeg er ikke jente. og er imot kvotering i alle former. :D der er vi iallefall enige! men høyre jobber ikke for valgfritt sidemål. Det er det kun FrP som gjør. I rogaland kom nettopp en FrP representant med et forslag om en prøveordning om å slippe å ta eksamen i sidemål. HØYRE STEMTE IMOT!!!

Helt enig i at likestilling kan kun skapes med at folk må konkurere på like vilkår.

Liberalist 12/12/2004 - 21:12

nå tror jeg du har misforstått, jeg er ikke jente. og er imot kvotering i alle former. :D der er vi iallefall enige! men høyre jobber ikke for valgfritt sidemål. Det er det kun FrP som gjør. I rogaland kom nettopp en FrP representant med et forslag om en prøveordning om å slippe å ta eksamen i sidemål. HØYRE STEMTE IMOT!!!

Helt enig i at likestilling kan kun skapes med at folk må konkurere på like vilkår.

Remi 10/12/2004 - 23:54

For en gangs skyld GOD argumentasjon:

Er nok ikke "så" stor tilhenger av høyre nei..mer AP, men liker noen av tingene høyre står for.. eks valgfritt sidemål-

HVis jeg skal kommentere alt dette vil det ta hele natten..men jeg starter med et innlegg om likstilling, noe som jeg synes er viktig..
I henhold til § 1-2 i likestillingsloven (av 1978) står det følgende...
Menn og kvinner skal ha like muligheter innen jobb.osv. Det tar spessielt utgangspunkt i å bedre kvinners stilling ovenfor sammfunnet.

Dette er et utdrag fra likestillingsloven.
Er du enig i å "bedre kvinners sammfunnsbevissthet"?
Det er jo det som skaper kvotering.
Noe som høyre er MOT...
Antar at du er jente?

TENK LOGISK DA VELL!!!!!!!!
individer skal dømmes etter kunnskaper og ferdigheter istedenfor kjønn.
Dette er jo nesten som raseskille dette.
For å kanskje skape kvinnenes sammfunnsplass bedre trengs ingen kvotering...
Er man god nok kan man vel få lov til å jobbe... men neida...her i gården er det 97% sjanse for at jeg som mann kommer inn på helse og sosialfag foran en kvinne med bedre snitt enn meg bare for å balansere forholdet mellom kvinner og menn...hmmmm latterlig!!!!

Det er noe som kalles reell likestilling.
Enig?
Da er det store spørsmålet mitt; hvordan fremme reell likestilling?

Dani 07/12/2004 - 16:13

De er Heldige de!!

Liberalist 05/12/2004 - 02:06

Jeg sa aldri at det skulle være en obligatorisk prøve på å komme inn til norge, men for å få statsborgerskap.
FrP bygger på den libralistiske idelogien og bygger på enkeltmenneskets frihet. for å ta en ting på flyktings og asyl politikken. Jeg vil gledelig ta imot d vi kan klare av begge deler, men nå må vi tenke litt også.
Det er satt av en grense på 2000 flyktinger og asylsøkere som vi har plass til, som vi kan integrere på et år. allikevel så tar vi imot 17000 pr.år dette sier seg selv at det blir en kraftig overbelastning. de skal jo integreres, få en bolig, norsk opplæring, jobb osv. dersom vi ikke integrerer flyktingene og asylsøkerne så har de lett for å havne i kriminelle miljøer, dersom ingen i d hele tatt gidder å ta seg av dem.
La oss si at du dekker et bord til 10 og så kommer d 200, d går ikke. og så må vi skille mellom reele asylsøkere og de som faktisk trenger hjelp. det kommer faktisk folk fra usa og søker asyl i norge. den er for drøy i mine øyrer. det er ingen fra usa som trenger beskyttelse i norge. da bruker en saksbehandler 3 måneder på å gå igjennom søknaden når han/hun vett at den kommer til å få avslag. da mister de reele asylsøkerne de som faktisk trenger hjelp, de mister hjelpen de kommer etter. vi må heller hjelpe dem som trenger hjelp istedenfor de som ikke trenger det.
etter det jeg ser er du en tilhenger av høyre.
stemmer d?
og jeg må nesten le når du (dersom du er høyre tilhenger) snakker om bestemte meninger og idelogier.

dere sier jo en ting å så stemmer dere for noe annet.

må få ta den tingen med eu. jeg selv er ganske positiv til eu medlemskap og ville stemt for ved en evt. folkeavstemning. jeg mener det er bedre å være med å prøve å påvirke istedenfor å stå utenfor å kritisere. fordi gjennom eøs avtalen så må vi vedta så si alle regler som eu vedtar, uten at vi har noen form for inflytelse på dem. men jeg selv og frp mener at dette er en altfor stor sak til at politikerne kan bestemme dette. det er bedre at folket bestemmer om vi vil bli medlem eller ikke. så får politkerne godta denne folkeavstemningen.

Høyre og UH skryter av at de ønsker å gi elevene valgfrihet når det gjelder sidemål, og vil fjerne tvungen sidemålsundervisning i skolen. Byrådet i Oslo (med Høyre som sjef) søkte departementet om en forsøksordning med valgfritt sidemål. Utdanningsminister Kristin Clemet (H) avviste søknaden.

Teori på yrkesfag:
Høyre og UH snakker mye om at de vil redusere teoridelen på yrkesfag. De har også snakket varmt om at næringslivet må få større innpass på skolen, samt om delt rådgivningstjeneste. FrP gav dem anledning til dette i Stortinget den 6. oktober 1999.

Presidenten: Forslagene nr. 18-21 og 23, fra Fremskrittspartiet, tas opp til votering.

Forslag nr. 18 lyder:

« Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for å redusere omfanget av teori innen yrkesfag. »

Forslag nr. 19 lyder:

« Stortinget ber Regjeringen vurdere muligheten for at en større del av opplæring innen yrkesfag kan overlates til næringslivet. »

Forslag nr. 23 lyder:

« Stortinget ber Regjeringen skille funksjonen utdannings- og yrkesveiledning fra annen veiledning (sosialrådgivning) på grunnskolens ungdomstrinn og i den videregående skole. »

Alle forslagene fikk kun FrPs stemmer.
http://www.stortinget.no/stid/1999/sv991006.- html

Alkoholavgifter:
Høyre og UH har forsøkt å sanke stemmer på at de vil senke alkoholavgiftene. Høyres sosialminister Ingegjerd Schou sa til nettavisen 9. mai at ”Vi kan ikke ha en høy avgift på drikke som smaker søtt og en annen på drikke som smaker bittert”. Halvannen måned senere slår de seg sammen med Ap og SV og innfører en ekstraavgift på spritbasert rusbrus (Smirnoff Ice, Bacardi Breezer) men ikke på vinbasert rusbrus (Hooch, Winecooler).

Kvotering i bedriftsstyrer:
Da den forrige Bondevik – regjeringen i år 2000 la fram et forslag om å lovpålegge 40% kvinneandel i bedriftsstyrene, var Høyre svært negative til dette forslaget. Sonja I. Sjølie, stortingsrepresentant fra Høyre, hadde følgende kommentarer til forslaget:

”- Det vil imidlertid være utelukket for Høyre å støtte forslag som kvotering til styrer i privateide selskaper. Å lovfeste noe slikt vil være å trå langt over streken.”

” - For Høyre er dette også et viktig prinsipielt spørsmål. Ved å lovfeste kvotering til styrer i privateide selskaper, knebler man bedriftenes handlefrihet og undergraver aksjonærenes mulighet til kontroll med egen virksomhet.”

Det merkelige er at når den sittende regjeringen fremmet det samme forslaget i 2002 med en frist til næringslivet å få 40% kvinneandel i styrene innen 2005, var det Ansgar Gabrielsen, næringsminister fra Høyre, som frontet lovforslaget fra regjeringen. Gabrielsen uttalte til VG i februar i fjor at han var villig til å bruke alle de midler han rådde over for å tvinge frem full likestilling i bedriftene. det er jo ikke likestilling dersom det må være så så mye kvinner. da opptrer jo kvinnene på andre vilkår. d er ikke likestilling.

http:/- /www.hoyre.no/Aktuelt/Nyheter/Doc_932
http://www.vg.no- /pub/vgart.hbs?artid=3024189

Remi 04/12/2004 - 17:25

Tuller du?
Obligatorisk prøve for å slippe inn til et land?
Det skaper bare tull, men jeg er enig i at hvis vi har gitt denne "prøven" til hvilken som helst skoleelev i dagens skole så ville han gladelig strøket.
Denne prøven innebærer jo at du kan litt om styresettet i Norge. Dvs hvordan er regjeringen og stortinget bygget opp. Og hva er parlement? Hvis vi skulle gi denne prøven til utlendinger tror jeg vi skulle tatt den på oss selv først.
Jeg vet sannelig min hatt ikke mye om innvandringspolitikken til Frp, hmmm tror den største grunnen er fordi når de snakker så høres det bare sånn ut; blabllablabla.....v og blA
Dere tar jo ingen standpunkt, og hvis dere kanskje så mye som fatter et vedtak så påvirker dette samfunnet i gal retning,
Dere prøver bare å "skaffe" dere velgere så dere kan få den utøvende makten her i Norge... men, hvem er det som sitter i regjering nå da...hmmm er det høyre skal tro??
øhhhhh JA!!!! Sammen med noen andre parti som har bestemte ideologier om hvordan et samfunn skal styres.
Frp = norge for nordmenn.
Det blir for barnslig å si.
Når globaliseringen stiger vil også bruk for integrering også stige og vi vil få overflod av asylsøkere og flyktninger.
Hva vil Frp? De vil gi en prøve til alle som kommer til Norge, en prøve som Nordmenn knapt består på. Og hvis de stryker? hva da? Er de ikke verdige til å bo i landet da? NEI, da kaster vi dem tilbake i fattigdommen. Det er mye bedre hvis vi integrerer de på en sånn måte at vi fokuserer på næringslivet. Skaffer de jobber så de kan få internalisert lover og regler sakte men sikkert.
Det er jo en av sakene til Høyre, sats på næringslivet og skaffe flere arbeidsplasser. Vi er jo tross alt det beste land å bo i, eller?
Slik er det i USA sier du????????
Ja det kan det vel være, når skal vi slutte å "ta" etter USA og bli et selvstendig styre... Alt skjer jo på amerikansk...
Har du hørt om studiegruppe? det heter study group
og yes istedenfor JA...
Og vi er liksom selvstendig??????
HAHAHA.... Nei til EU sier dere, vel vi må vel åpne oss såpass nå som vi har åpnet oss for det Amerikanske samfunn og deres regler,.
Har du kanskje noen flere regler fra amerika som vi kan putte inni norsk grunnlov? HVis du har det så er det kanskje ikke så vanskelig.
Ja til EU!!!
Eller er vi "for" selvstendig, that´s the question, som du skulle ha sagt det selv...
PLz ikke se på dette som konstruktiv kritikk, det er faktisk bare en mening, ikke en rettledelse

Liberalist 01/12/2004 - 11:46

fortell meg om innvandringspolitikken til FrP da dersom du hevder å kunne noe om den!
Jeg er enig at du må trenge en prøve for å bli statsborger, kunne litt om norge integrere deg i samfunnet. Slik er det i USA.

Steinar 01/12/2004 - 11:41

Jeg synes det ikke er greit at de prøver det ut. Jeg får 3i ny-norsk og det trekker snittet mitt ned, så det blir utrolig urettferdig at noen sombopr i oslo skal slippe det og ikke jeg. Endten skal det være ny-norsk eller så skal det ikke være.

Remi 01/12/2004 - 07:44

Vanskelig å se ideologien deres, enkle løsninger. Og innvandringsploitikken deres er jo helt på jordet. Obligatorisk prøve for somaliere son ankommer landet..hmmm DRIIIT bra jobba Carl

Liberalist 30/11/2004 - 23:10

Ja jeg stemmer FrP. SELVFØLGELIG! latterlig jada. du har vel ikke peiling på hva FrP står for en gang

sara 30/11/2004 - 16:42

En gang liberalist Alltid liberalist, stemmer vel FRP også du da... HAHA latterlig

Liberalist 30/11/2004 - 10:29

jeg sa i mitt forrige innlegg at jeg mente at folk burde få større rett til å velge selv på ting som kun angår dem selv. min frihet slutter der din begynner.
Derfor burde folk få velge hvilket språk de ville ha.

Remi 29/11/2004 - 13:34

TYNT!
Selvfølgelig mener jeg at politikere skal få bestemme.
Men selvfølgelig skal vi ha innvirkningskraft på de.Situasjonen i Irak tror jeg ingen kan komme her å fortelle meg om.
Jeg vet utmerket godt hva som foregår nedi der.
Jeg sier IKKE at det er folket som bestemmer men jeg sier at landet er korrupt basert på andre folks meninger og innrettelser.
Vet godt at det er diktatur men hvis folk får innvirkning på de politiske partiene har vi et resultat som ligner veldig mye på NORGE.
Vet godt at du er liberalist, folkets frelser.
Men du kan da umulig mene at VI som folk skal gå rundt å realisere alle våre krav og drømmer.
Så kan politikerne innrette seg etter oss?
Vel, det må nesten være sånn at politikerne legger fram et budsjett over finansieringene over landet som du kan stemme på!!!!
Det fungerer nokså bra, eller hva?
Hvis vi skal liberere samfunnet trengs det ressurser som ikke kan måle seg med det levende.
Det må du da forstå, det er umulig!!!

Som svar på tiltale om du "dumme" som velger har jeg fattet et ørlite poeng i ditt ressonement som sier at vi skal ha ytringsfrihet til å velge her i landet.
JA selvfølgelig.
Men hvis alt skal være åpent og alternativt blir det bare rot, ugenerelle bestemmelser som innefatter én og én bestemt persom skaper broblemer.
Jeg er faktisk enig med deg at vi som samfunn skal få bestemme, men det fins faktisk begrensninger.
Vi må ha generelle bestemmelser, enig?
Eller skal vi som individ ta helt av med egne bestemmelser over ALT.
Hmmmm!!!!
Ansvar for egen læring!!!!
Det er en setning du ikke kan ha pugget.
Det innebærer at du tar egne valg uansett hva en annen person sier og gjør.
Å ta valg ja, men da må du ha noen som står for disse valgene og se må fattes av stortinget, altså POLITIKERNE.
SJØNN DA!!!!

Remi 29/11/2004 - 13:31

TYNT!
Selvfølgelig mener jeg at politikere skal få bestemme.
Men selvfølgelig skal vi ha innvirkningskraft på de.Situasjonen i Irak tror jeg ingen kan komme her å fortelle meg om.
Jeg vet utmerket godt hva som foregår nedi der.
Jeg sier IKKE at det er folket som bestemmer men jeg sier at landet er korrupt basert på andre folks meninger og innrettelser.
Vet godt at det er diktatur men hvis folk får innvirkning på de politiske partiene har vi et resultat som ligner veldig mye på NORGE.
Vet godt at du er liberalist, folkets frelser.
Men du kan da umulig mene at VI som folk skal gå rundt å realisere alle våre krav og drømmer.
Så kan politikerne innrette seg etter oss?
Vel, det må nesten være sånn at politikerne legger fram et budsjett over finansieringene over landet som du kan stemme på!!!!
Det fungerer nokså bra, eller hva?
Hvis vi skal liberere samfunnet trengs det ressurser som ikke kan måle seg med det levende.
Det må du da forstå, det er umulig!!!

Som svar på tiltale om du "dumme" som velger har jeg fattet et ørlite poeng i ditt ressonement som sier at vi skal ha ytringsfrihet til å velge her i landet.
JA selvfølgelig.
Men hvis alt skal være åpent og alternativt blir det bare rot, ugenerelle bestemmelser som innefatter én og én bestemt persom skaper broblemer.
Jeg er faktisk enig med deg at vi som samfunn skal få bestemme, men det fins faktisk begrensninger.
Vi må ha generelle bestemmelser, enig?
Eller skal vi som individ ta helt av med egne bestemmelser over ALT.
Hmmmm!!!!
Ansvar for egen læring!!!!
Det er en setning du ikke kan ha pugget.
Det innebærer at du tar egne valg uansett hva en annen person sier og gjør.
Å ta valg ja, men da må du ha noen som står for disse valgene og se må fattes av stortinget, altså POLITIKERNE.
SJØNN DA!!!!

Liberalist 28/11/2004 - 21:41

hvis du gjør et valg berøres kun du av dette, dersom en politiker gjør et valg så berøres ikke den av det men alle. Jeg har aldri sagt at alle skal bestemme over alt. men de må få lov til å ta ansvar for egen læring! få bestemme hvilket språk de skal ha, d er d samme som med tysk og fransk. er det en minoritet som blir sett på som håpløs som velger en av delene? NEI! og du har jo ikke peiling på irak. det provoserer meg at du tror at det er folket som har bestemt i Irak, det er jo nettopp det d ikke er. det har jo vært en diktatur der ÉN bestemmer alt! er det d du vil ha i norge?
vil du ha et land der politikerne bestemmer alt? der de bestemmer hvilken farge du skal ha på huset ditt, eller hvor mye alt skal koste??? så kjære remi, du har ke peiling!!!

bertelure 28/11/2004 - 14:09

min skole er med i dette prosjektet. det er jo klart at de fleste elevene sliter mest med å skrive nynorsk. derfor er det en lettelse for mange å bare lære om nynorsk historie. av tredve elever er det to som har valgt IKKE å bli med.

Remi 27/11/2004 - 10:59

Kjære deg!!
Det jeg sier om at de "dumme" velger nynorsk er at hvis du velger nynorsk alternativt vil du bli en sterk minioritet av de som velger det bort.
Da blir vel du sett på som håpløs som ikke velger det?
En annen ting er at du vil bestemme selv...
Med andre ord sier du at ALLE skal få lov til å bestemme selv.
Vi trenger generelle bestemmelser her i landet som omfatter mange personer på samme tid, hvis ikke skaper dette delte meninger og krangler daglig om hva VI vil og DU vil og alle vil. Du er nok for enkeli din tankegang kjære deg.
Ikke alt kan løses så enkelt som du tror.
Vi liker kanskje å tro det. Og det burde kanskje vært sånn. Men Politiker styrt samfunn er faktisk det beste styre settet vi har her i Norge, da kan jo du få lov til å stemme på de partiene som er nærmest dine ressonement av hvordan Norge skal finansiere. Istedede for sier du her at ALLE skal få bestemme og regjere.
Da er vi på Iraks nivå, altså et korrupt samfunn der ALLE vil ditt og datt.
For enkelt kjære liberalist!!!

Liberalist 27/11/2004 - 01:08

hva er d du mener med de dumme og håpløse som velger nynorsk. med andre ord så sier du at de som liker nynorsk er dumme og håpløse. gud for noen fordommer du har. Men det krever ikke nå annet enn enkle løsninger. folk må da få bestemme selv om de skal ha nynorsk eller bokmål. du vil ha et land der alt er politiker styrt. jeg mener JEG er best egnet til å bestemme over mitt eget liv og om jeg skal ha bokmål eller nynorsk. jeg trenger ingen til å ta valget for meg

Remi 26/11/2004 - 10:07

Valgfritt sidemål....HMMMMM hva er det?
JO, det er når folk velger, hva er det som skjer da? HMMMMM vi ville få store sprekker i samfunnet der de "dumme" og "håløse" velger nynorsk, er det dette vi vil?
Skape spriker? NEI
hvis vi skal sette spørsmål til nynorsken så bør den falle bort totalt, og ikke bare i OSLO området men alle områder.
Men så enkelt er det desverre ikke.
Nynorsk er faktisk påkrevd noen forvaltningspraksiser her i landet, så hvis du bor i Sykkylven på Sunnmøre og får fakset et brev med snarest tilbakesendelse skal du altså sende dette svaret tilbake på nynorsk.
Litt flaut om du ikke kan forskjellen mellom
kjærlighet og kjærleik???
JA, men hvis vi skal fjerne nynorsken må vi også inn i et regjeringsforslag som nedstemmer en lov i den norske loven som tilsier at man skal bruke nynorsken.
Jeg skjønner at flesteparten av dere vil ha nynorsken bort, jeg også, men så enkelt er det desverre ikke!!!
FRP tror de bare kan komme her, å komme her med nye "enkle" løsninger....
HMMMMM, tror de må tenke om igjen, Norge er et komplekst og sammensatt land basert på lange tradisjoner og tro.
FRP står kanskje for det "nye", men trenger vi det "nye" ennå?? Er vi klar til å takle det?

Liberalist 26/11/2004 - 01:31

FrP har gang på gang foreslått å fjerne tvungen sidemålsundervisning og dette er et kjempe bra skritt på veien. Det er ikke nynorsk vi snakker om her, at nynorsk skal bort, men sidemål. Vi har da ikke behov for 2 målformer her i landet. så dersom du vil ha nynorsk som skriftspråk så kan du få d. og dersom du vil ha bokmål så kan du få d.

Alf 17/11/2004 - 14:29

Vi burde gjort noe, protestmarsjer, hate mail, hunde bæsj i postkassen til stortings representanter.

Nynorsk er beviset på at menesker er dumme.

ggggan 07/11/2004 - 19:13

kjærlighet eller kjærleik....murph, bryr meg lite

Bokmål 07/11/2004 - 13:11

nei jeg tåler ikke nynorsk.-.....BORT MED NYNORSK al....ohhh

Nynorsk 06/10/2004 - 18:12

Kvifor må folk som har bokmål som hovudmål klage så mykje over nynorsk..?? Vi snakker bokmål, vi er best.... Ehhh...

05/10/2004 - 09:03

http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=248263

Anark 04/10/2004 - 19:51

Helt ening med Special K. Nynorsk er helt unødvendig, men å legge hat på Ivar Aasen er historieløst, med tanke på hvor nært bokmål lå opp mot dansk da han laget dette "språket".

Poenget er at dette er lenge siden, og nynorsk burde fjernes i den formen det er nå, vi trenger det ganske enkelt og greit ikke lenger.

Piz16 02/10/2004 - 23:24

Jeg liker faktisk nynorsk, jeg - og det gjør alle vennene mine også. Hvordan har dere fått for dere at alle bokmålselever hater nynorsk? Tvert imot, entusiasmen er stor i nynorsktimene hos oss!

Special K 28/09/2004 - 12:48

Hold kjeft. Det er ikke viktig at nynorsken lever videre. Omtrent en halv milliard mennesker har Engelsk som morsmål, og det skiller mere på noen av disse dialektene enn det gjør på våre diverse-dølske dialekter. Fortsatt klarer de seg med ett skriftspråk (visstnok har Engelsk og Amerikansk noen små forskjeller, men de er minimale). Så det praktiske argumentet for nynorsk svinner litt hen. Fordi om nynorsken forsvinner så forsvinner ikke dialektene. Nynorsk er et skriftspråk. Ingen snakker nynorsk. Ikke vær redd for at du må lære deg å prate som dumme byfolk fra østlandet, det må du ikke.

Dette med at vi må lære det fordi det er en del av kulturarven vår er også bare vås. Det er ikke en del av kulturarven vår. Det ble funnet opp av duste-Ivar for cirka 200 år siden. Det at vi har vært underlagt Sverige og Danmark, DET er vår kulturarv. Det at skriftspråket vårt kanskje likner mer på dansk enn det bør, DET er vår kulturarv. Ikke gi meg dette her med at vi må ha vårt særegne språk. Det er bare noe lingvistisk mindreverdighetskompleks-piss som et par professorer visstnok lider av.

Dette med at man plikter å svare Nynorske brev på nynorsk er også en stor stinkende tue med oksedritt. Hvorfor det? Den som har skrevet til meg på nynorsk har antatt at jeg forstår det. Hvorfor kan ikke jeg da gjøre det samme tilbake? Alle som kan skrive bokmål kan lese nynorsk og vice versa. Sidemål er unyttig og unødvendig og bør i alle fall avskaffes. Bruk heller tiden på å lære norsk ungdom å skrive rett. Oppover her i kommentarene er det mange som kunne hatt behov for det.

Og i det lange løp må vi kunne gå over til kun ett offisielt språk her i vårt lille, kalde, dumme land.

Thamus 23/09/2004 - 10:59

amen til det Jakob!

Partyboy! 20/09/2004 - 14:50

det er vel ingen i england som må lære gammelengelsk bare fordi det finnes "kulturarv" innen det? Eller i andre land?

Jakob 20/09/2004 - 14:47

Nå skal det jo sies at denne artikkelen ikke egentlig sa noe stygt om nynorsk, annet enn at Oslo elever ikke liker målet (sant - ser ut som alle her er enige i det iallfall) og at dette forsøket heller fortoner seg som et lite "medie-stunt" mer enn et ærlig innslag i debatten rundt sidemålet - uansett: Jeg har, som thamus sier, ALDRI hatt bruk for nynorsk. Nynorsk, uansett hvor mye "nærmere" det er andre norske dialekter enn bok/riksmål, er et oppfunnet språk, som ikke eksisterte noe særlig før riksmål uansett, da det ble innført på slutten av 1800 tallet. Disse tullete nasjonal-stolthets argumentene høres bare tullete ut. Hvorfor vi trenger et "gjennomsnitt" av dialektene i Norge aner jeg ikke. La folk snakke sine dialekter uforstyrret og la evolusjonen av det norske språk gå sin naturlige gang, i stedet for å prøve å tvinge folk til å lære språk de ikke vil lære og etter all sannsynelighet ikke får bruk for.

Johnny 20/09/2004 - 00:08

nynorsk er verdenshistoriens værste eksempel på fritidsproblemer ever! SNatan så lite ivar aasen hadde å gjøre.. hvis han ikke bare gjorde det på pur f da..

bleh 19/09/2004 - 23:44

Nynorsk er norsk kulturarv, eg tykkjer dette er noko me bør ta vare på. Det er for faen ikkje så vanskelig me nynorsk, kjøp ei jævla ordbok så er saken biff...

thamus ... er medlem av Propaganda 19/09/2004 - 16:14

Helt enig. Jeg ser ingen grunn til at dere skal slite med bokmål på samme linje som vi må slite med nynorsk.

Norsk kontra bokmål 17/09/2004 - 14:42

Nå er eg dritt lei adle syke artikklar her inne! Det står sinnsykt møkje bull. noge fornuftigt må eg innrømma, men for det mesta bull.

Men vist nynorsk blir valgfritt i øusten bør bokmål bli valgfritt i vesten!!!

thamus ... er medlem av Propaganda 13/09/2004 - 12:55

Folk her skjønner overhodet ikke poenget til oss stakarer som må ha nynorsk! Vi skriver sikkert tette feil, men tingen er: "we don't care!" Vi har rett og slett bedre ting å gjøre enn å perfeksjonere språket, skrive egenskapene vi har holder i massevis. Nynorsk er stadig et tåpelig språk, og om folk ikke har bedre ting å sloss for en et svett gammelt språk, burde de virkelig begynne å hekle eller noe. Det går ikke utover oss.

Johanna 12/09/2004 - 19:41

jaaaa!!!!!! la ungsdommen bestemme selv!

Jetz 10/09/2004 - 20:10

"”Forsøket er meningsløst i og med at resultatet er gitt" – Propaganda"

Helt enig! Resultatet er at osloskolen innser viktigheten av nynorsken. Leve det tospråklige Norge!

Leif 10/09/2004 - 17:45

Bare slett disse meldingene. Jeg beklager, men lillebroren min er en jævel på tastaturet når jeg er borte :(

Jørgen Simonsen 10/09/2004 - 17:44

Han skulle bli kasserer, men ble nedstemt! Synd for`n!

Sondre Båtstrand 10/09/2004 - 17:43

Et navn jeg fannt på GU-veven. Artig å misbruke dem. hehe.

Mats I. Høllesli 10/09/2004 - 17:41

Eller for å si det rett ut: Dette forumet er dritt!

Geir Indrefjord Høllesli 10/09/2004 - 17:39

Og jeg er julenissen! Hehehe!

Mats I.Høllesli 10/09/2004 - 17:37

Ein forferdeleg artikkel. Ikkje eit sant ord. Men når det er sagt, så var det eg som skreiv inn som KontraLeif. Heheh, eg liker å vere åleine om eit syn ... ;)

lise 10/09/2004 - 17:33

Jeg vile bare si at je er helt enig med Leif jeg.Du RULER, KJEMPEbra poenger!!!!!

Leif 10/09/2004 - 17:31

Dette har ingenting med saken å gjøre. "Selv om" er en fast sammensetning, og jeg antar at selv ikke min argeste fiende (det skulle bli deg, det ...) skriver "først og framst", selv om denne skriver "fram" i stedet for "frem". I alle fall er det slik jeg ser på saken sjøl.

KontraLeif 10/09/2004 - 17:20

Språkpirket ditt framstår som temmelig meningsløst, Leif. Det er ikke særlig konstruktivt å slenge ut bombastiske påstander uten å begrunne dem. Er hensikten din å demoralisere, eller er du bare ute etter å framheve din egen språklige dyktighet? Til opplysning skriver du "det behøves" og "særs" i samme innlegg. Kanskje ikke direkte feil, men et saftig stilbrudd må det nå kunne kalles. Og to ulike former av samme ord i en tekst ("sjøl" og "selv"), tyder ikke akkurat bra.

Leif 10/09/2004 - 16:27

Det er aldri for seint å snu, og jeg er helt på linje med Roy når det gjelder skifte av målform. Sjøl tar jeg sikte på å gå over til nynorsk innen et halvt år.

For øvrig vil jeg påpeke at det er særs mange skrivefeil i innleggene over. Det er tydelig at det behøves bedre undervisning både i bokmål og nynorsk. Både Propaganda.net og innsenderne kunne med fordel deltatt på et språkkurs eller to. Forresten viser all forskning at sidemålsopplæring bedrer dyktigheten i hovedmålet. Dette selv om sidemålsundervisningen hadde blitt erstattet med undervisning i hovedmålet.

Roy 10/09/2004 - 16:21

Dette synes jeg er å gå langt over streken. At enkelte elever mener at skolen er vanskelig, er ikke noe nytt fenomen, og dette skal vi selvsagt ha forståelse for. Til og med kritikk mot nynorskfaget kan aksepteres når det kommer fra skoletrøtte ungdommer som på grunn av billige argumenter fra Unge Høyre mener dette faget er mer legitimt å angripe enn de øvrige. Når et nettsted som Propagnda.net driver med regelrett hets av det norske skriftsproget, blir imidlertid billedet adskillig mer komplisert. Jeg kan ikke se at ett eneste ett av argumentene deres holder vann. I bunn og grunn er det bare én ting som kritiseres: norske elever har for meget å gjøre. At Propaganda.net ikke går til lignende angrep på andre fag, skyldes nok utelukkende saksforholdet som det henvises til over. Dette er ren, skjær populisme. Selv om jeg selv snakker rent riksmål, har jeg såpass med gangsyn at jeg innser at det eneste riktige sproget for hele landet er nynorsk. Bokmål er dansk, og jeg er selv i gang med å lære meg nynorsk i solidaritet med fire millioner nordmenn som ikke vet sitt eget beste.

thamus ... er medlem av Propaganda 10/09/2004 - 08:01

Alt vi vil slippe er å lære nynorsk. Det er oss det angår, og vi har ikke lyst til å lære det svette språket. Mest av alt fordi det ikke er godt for en eneste ting. Men jeg hadde heller ikke særlig interesse av å lære tysk når jeg i sin tid måtte ha det. Til tross:jeg har allerede hatt mye mer bruk for det. (eller bruk for det i det heletatt) Vi er ikke ignorante fordi vi ikke vil lære nynorsk, vi er bare interessert i å få noe ut av utdanningen vår. Det er bare tull av vi skal bruke tid og energi på det faget.

lindsay ... er medlem av Propaganda 09/09/2004 - 18:06

Ehm.... Tro det eller ei er det mange som vil ha nynorsk, likevel er det mange som har fått avsindig dårlig nynorskundervisning! Dere er klar over at dere sitter her og fordømmer et helt språk? Folk vil fordømme situasjonen i Makedonia mellom Makedonsk og Albansk, men ikke dette her? Herregud... det er jo en grunnholdning som er helt banal! Dere fordømmer jo noe med en trangsynt og intolerant begrunnelse! Har dere glemt at i Norge er dette mange sitt hovedmål, mange sitt språk? En av grunnpilarene i et demokrati er at majoriteten ikke skal undertrykke minoriteten! Å si at "ingen av oss vil ha nynorsk" er et eksempel på det motsatte. Og forresten.. Å tegne Ivar Aasen som en djevel er kanskje ikke det mest seriøse eller korrekte i verden heller! I Afrika har for eksempel mange land brukt "Aasen"-modellen for å kunne strukturere språket sitt og bevare det skriftlig etter kolonialiseringa hadde overkjørt deres kultur fullstendig! Akkurat som danskene gjorde med norge og norsk språk. Dette viser stort sett bare en ting: hvor mange intolerante og ignorante mennesker det finnes i norge, og hvor enkelt det er å hakke på sine egne!

mari 09/09/2004 - 17:09

hvorfor ikke meg!?!?!

thamus ... er medlem av Propaganda 09/09/2004 - 09:52

Det mener jeg og. Og når jeg sier at ingen av oss vil ha nynorsk, representerer jeg meg selv, og alle mine venner/klassekamerater. Jeg er helt enig i at alle nynorsk fantaster skal slippe bokmål, jeg har ikke noe behov for at de skal kunne det. Men jeg har et problem med at de tyner nynorsk på oss.

Dessuten; poesi handler ikke om å høres fint ut, det handler om et vakkert innhold. En som hører på poesi pga språket, er som å bare kunne spille musikk fra noter, uten å kunne løsrive seg fra dem. Det overhodet ikke kunstnerisk.

Huff... 08/09/2004 - 21:35

Helt ærlig mener jeg at folk som skriver nynorsk som standard også burde blitt fritatt bokmål...

Og selvsagt ikke bare omvendt liksom.

Jeg er mye imot nynorsk selv og ønsker egentlig ikke å ha dette og jeg skjønner godt "nynorsk ungdommen" som ikke ønsker å ha bokmål.

Begge deler er dritt for dem som ikke skriver/snakker det som standard.

Obligatorisk norsk genrellt sett er bare kødd...

Vestlending 08/09/2004 - 18:29

Når ein seier \"vi er ungdommen, vi er framtidskulturen\", er det heilt riktig. Å skriva at \"ingen av oss vil ha eller liker nynorsk\" er derimot HEILT feil!
Grunnen til at vi har nynorsk er eigentleg enkel nok: Det er snakk om kulturhistorie, kulturarv og ikkje minst: Norsk identitet som vart nevnt i eit av innlegga. Som det og er nevnt i eit innlegg her, er nynorsk eit svært egna språk til poesi, og har ein større ordrikdom enn bokmål har. Det vil difor være av stor interesse for dei som gjerne vil behalde ein nasjonal identitet å ta vare på denne mål-forma, og eg trur dette er viktig!

thamus ... er medlem av Propaganda 08/09/2004 - 14:16

Halo? Jeg har ikke lært en puck av de nynorsk timene jeg har hatt hittil. Ingen har seriøst behov for det, en hver idiot skjønner nynorsk om han bare gidder. Problemet er heller det å skrive/prate nynorsk. Men det har vi overhodet ikke behov for. Jeg krever ikke at en nynorsk person skal snakke/skrive bokmål, og han burde ikke kreve annet av meg. Nynorsk er bare til bry for alle andre enn de som faktisk prater det. Og det har hvertfall ingen kultur verdi. Vi er ungommen, vi er framtidskulturen. Og ingen av oss vil verken ha eller liker nynorsk.

dialkekt-idiot 07/09/2004 - 20:01

Den viktigste grunne til at også Oslo-ungdom skal lære nynorsk er enkelt og greit kommunikasjon med andre nordmenn. Skal sidemål fjernes bør det gjøres over hele landet, slik at de mange tusen med nynorsk som hovedmål slipper å pugge idiotiske bokmålsverb. Siden utrolig mange fra sørøstlandet da vil reagere på mange dialekter med "Herregud hva er det bondeknølene sier?!! - jeg forstår ikke den dritt asså, kan du ikke snakke norsk sånn som jeg eller holde kjeft", må hovedmålet i Norge deretter bli engelsk (eller russisk)...

Kruger 07/09/2004 - 19:01

Ja, hvorfor har vi nynorsk på grunnskolen? Fordi foreldre og politikere er teite og onde, lærerenes skyld? Nei, det ligger mer bak. For det første er nynorsk et språk som er et helt norsk som tok sitt utgangspunkt i de norske bygdedialektene. For det andre hjalp nynorsk Norge å finne sin nasjonale identitet ved å ha et helt eget skriftspråk, ikke bare plagiat av dansk og svensk. For det tredje er det også vel kjent at skal man jobbe i offentlig forvaltning, og man får brev som er på nynorsk, er man pliktet til å svare på nynorsk. Det finnes mange slike lover. Hvis nynorsk var valgfritt på skolen, ville nynorsk være dødd ut i løpet av en generasjon. Vil vi det?
Alt har sin tid, og jeg tror nynorsk har gjort sitt. Bruk heller nynorsk timene til fremmedspråk eller matte, det er mye viktigere mener jeg.

holli 06/09/2004 - 21:44

hva er det man egentlig skal med nynorsk!jeg skønner ikke poenget i det hele tatt med og ha nynorsk!det er bortkastet tid syntes jeg!

hovma 06/09/2004 - 20:40

dette er populistisk dritprat som viser hvor useriøs denne internettsida er
de fleste av elevene i oslo-skolen skjønner ikke en gang hvorfor de bør lære nynorsk, men ærlig talt hadde jeg forventa at dere som står bak propaganda forsto litt mer

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish