Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone
Collegefilm fortsatt
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

College- og High Schoolfilmer er myntet på tenåringer, og gjør sjelden noe forsøk på filmatisk nybrottsarbeid. Av hederlige unntak kan man nevne "Ferris Bueller`s Day Off" ("Skulk med Stil" på norsk) og den noe nyere "Rushmore", filmer med et mer originalt manus og litt mer særegne skuespillere. Sistnevnte hadde kanskje mer til felles med filmen "The Graduate" ("Manndomsprøven" på norsk) enn med de mer typiske åttitalls collegefilmene.
De verste collegefilmene har gjerne skuespillere som ser totalt usympatiske ut til tross for at de skal være kule eller kjekke. Dette har vi også sett eksempler på i nyere tid, i filmer som "American Pie" og "Road Trip". Disse filmene beviste at Nerdenes Hevn ("Revenge of the Nerds" 1,2,3 & 4) ikke hadde vært til noen stor nytte for de studentene som havnet i de mindre kule gutteklubbene, hadde briller og var mer interessert i fag enn sport. En mer inhuman behandling av nerds enn det man var vitne til i Road Trip skal man lete lenge etter. En stakkars kjiping får servert et stykke toast som har vært i berøring med de fleste hulrom på kroppen til en stygg, feit og forkjøla kokk, og spiser selvfølgelig brødstykket med den største iver, til publikums store forlystelse. Og i American Pie satt latteren løst i salen da en fyr (merkelig nok ikke en nerd) drikker pils med sperm oppi. Slike scener minner meg om diverse vitser som vi lo godt av da vi gikk i barnehagen, som den med mannen i 3.etasje som mister barberbladet ut av vinduet mens han står og barberer seg, barberbladet kutter av tissen til han i andre som står og tisser ut av vinduet, og denne havner til slutt på brødskiva til stakkaren i første etasje som står og spiser ut av vinduet, som så utbryter: "NamNam! God Pølse!". Slike pinligheter kunne få den mest veslevoksne gutten i barnehagen til å vri seg av latter, og slikt lager man i dag film av for tenåringer.

Det fins kanskje ikke noe som er verre enn de som skal fortelle andre hva som er bra humor og hva som ikke er det, men personlig er jeg av den oppfatning at barnehagehumor må behandles med den største respekt av filmskapere, slik at man kan klare å skape gode scener. I "Dum og Dummere", som må sies å være beslektet med collegefilmene, er det en totalt ubetalelig scene der hovedpersonen, Lloyd Christmas (spilt av Jim Carrey) tenner på en fis i et festlig lag. En slik handling har kanskje humoristisk verdi i seg selv, men scenen gjøres til storslagen "movie magic" ved at det hele foregår i en drømmesetting, hvor Lloyd Christmas drømmer at han er festens midtpunkt som antenner tarmgass, og i neste bilde ser man festdeltagerne som ler seg fillete av spasmakeren. Et glimrende eksempel på hvordan lage filmkunst av barnsligheter.

Collegefilm er imidlertid mer enn bare bæsj- og tiss-humor. I en film som Breakfast Club er det mer preg av alvor og tenåringsvisdom. På åttitallet var det dessuten mye flashing av pupper og annen Benny Hill-humor i collegefilmer, og man finner også de mer pornografiske variantene, noe en tittel som "Sorority Sex Kittens 3" kan bevitne. I horrorgenren finner en også skoler og universiteter som setting, fra åttitallets "Nightmare On Elm Street" til dagens "Scream". Collegefilmer kommer nok alltid til å eksistere, men det er de dårlige åttitallsfilmene som genren kommer til å bli husket for. Den tiden da nerder var selvsagte mobbeobjekter fordi de var mer interessert i data enn i sport og festing. De samme nerdene som i dag jobber i IT-bransjen og vasser i penger og damer. Revenge of the Nerds!!!Kommentarer fra brukere

Onkel P 11/09/2003 - 09:47

Geit nok...

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish