Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone
Lillehammer del 1
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon


For de som ennå ikke har oppfattet at en nasjonal, norsk filmskole ble startet opp på Lillehammer i 1997, vil det kanskje ikke være knyttet så altfor store forventninger til det første kullet derfra heller. Bransjen, derimot, venter spent på å se hva disse trettiseks utvalgte unge menn og kvinner har klart å få ut av de tre årene i OL-byen, og fra nå av vil den norske filmbransjen skue mot Mjøstraktene hvert halvannet år som er avstanden mellom kullene der oppe.

Mye har vært sagt og skrevet om skolen både før og etter OL...og OL er den eneste grunnen til at skolen ligger der den gjør. Flotte, moderne lokaler med alle tekniske fasiliteter sto og ventet på overtagelse da verden dro hjem igjen etter at lekene var ferdige, og Stortinget bestemte at her skal skolen ligge. Og slik ble det, til tross for filmbransjens massive protester på grunnlag begrunnet med at alt annet som har med film å gjøre - bortsett fra skolen altså - ligger i Oslo. Bransjen fikk se de første flimrende bildene derfra under kortfilmfestivalen i Grimstad i 98, positive onde tunger slo fast at studentene bar gledelig lite preg av å ha blitt opplært av norske lærekrefter, og nå er altså turen kommet til resten av nasjonen.

Hva kan vi så forvente oss av dette historiske kullet? En revolusjon innen norsk film generelt? Noen flere aktører på banen? Flere frustrerte unge mennesker med store vyer, like store studielån og et tilsynelatende nærmest håpløst utgangspunkt? Silkehansker fra de bevilgende få?
- Det blir ikke lett for dem heller, sier Svein Hovde, leder for lydutdanningen på filmskolen, medlem av komiteen som dengang jobbet med og mot Stortinget for å omsider få etablert en skole i Norge, og til slutt lobbyist for å få sin egen bransje til å godta tilbudet fordi det var det tilsynelatende siste som ville komme.
- Det er prosjektene som teller.
Og prosjekter er det nok av i kongeriket, problemet i den norske bransjen ligger ikke her, men i at midlene til filmproduksjon er så få. Det er for eksempel bare å se på antall regissører registrert i den årvisse Norsk Filmbok kontra antall filmer som blir laget. Størrelsesforholdet ligger i nærheten av 350/10, og det skal ikke så kvalifisert gjetning til for å forstå at noen regissører nødvendigvis må gjøre noe annet.
Hvem passer filmskole for?
Resultater fra årets kullKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish