Startside
Sjangere

Oppgaver og stiler


Laste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave

Du er her: propaganda.net-> Cinemazone
Filmskole Down Under
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
OK - du har kommet til det kanskje viktigste valget du har tatt så langt i livet - du har funnet ut at det er film som er kallet og du har bestemt deg for å begynne på filmskole. Spørsmålet som gjenstår å svare på er "hvilken retning innen film", "hvilken skole", og ikke minst "hvor?".


De fleste europeiske filmskoler, inklusive den norske, er inndelt i linjer etter de store fagfunksjonene, men det er også alternativer for den som ønsker muligheten til å veksle mellom flere funksjoner
eller som rett og slett vet hvilken retning det skal styres mot, men som likevel mangler den døråpnende "søknadsfilmen" som viser at du skiller deg ut fra den enorme mengden andre håpefulle - mange utenlandske universiteter tilbyr også fullverdige og internasjonalt anerkjente filmutdannelser, og, selv om disse også baserer seg på strenge opptakskrav og intervjurunder, er studiet lagt opp som én linje der du selv velger innen hvilket felt du vil spesialisere deg ved hjelp av albuer og (naturligvis) talent. Disse skolene finnes det mange av i USA, og de finnes i Australia...for eksempel i subtropiske Brisbane som Queensland College of Art.


QCA
QCA har eksistert som kunstskole i over hundre år, men ble innlemmet i Griffith University for rundt femten år siden. Av universitetets ca femten tusen studenter tilbringer i overkant av seks hundre studietiden ved QCA. Tilbudene ved colleget består av Fine Art, Photography, Indiginous Cultural Studies, Graphic Design, Animation, og selvfølgelig Screen Production for å nevne de viktigste.

Studiet
QCA er fakultetet med færrest elever, og tjue av disse er til enhver tid å finne på hvert av de tre årstrinnene ved studieretningen Bachelor of Screen Production (tidligere B. of Visual arts in Film- and TV-Production). De er plukket ut fra en bunke på tre-fire hundre søkere, der hundre er blitt kalt inn til et intervju som i kombinasjon med søknaden og innsendte arbeider avgjør hvem som blir årets heldige utvalgte.
Studiet består av to semestre i året, og i hvert semester er hvert fag på sin side inndelt i moduler som kan se for eksempel slik ut:
Modul I : Hovedprosjektet i faget "Introduction to Film Production" er en fem minutters video-dokumentar, mens det i "Documentary" byr på å presentere et utkast til et dokumentarprosjekt.
Modul II vil ofte være en mellomfase bestående av prosjektutvikling, manusbearbeidelse og studentøvelser i studio og på location.
Modul III vil så by på produksjon av en seks-åtte minutters 16mm svarthvitt drama I "Introduction...", mens du i "Documentary" skal i gang med innspilling av dokumentaren du har forberedt i Modul II.Alle studentene har felles undervisning som består av film- og tv-produksjon (drama på film og video), manusskriving (drama, dokumentar, tv, reklame) og teoretiske fag som tekst- og bildeanalyse. I og med at QCA er en del av universitetssystemet har det deler av den frie filmskoleverdenen der du står veldig fritt til å gjennomføre dine egne prosjekter, samtidig som du har en rekke deadlines og innleveringer å forholde deg til i samtlige fag.
Selve filmproduksjonen foregår inndelt i grupper. På de mindre prosjektene i førsteåret hender det gruppene blir delt inn først før de må bestemme prosjekt og fagfunksjoner seg i mellom, men de større starter stort sett med at de som har prosjekter de ønsker å realisere (oftest fire ganger flere enn antall mulige) må "pitche" ideer overfor klassen og overbevise om at det er verdt å satse på. Deretter blir det opp til elevene å kapre den posisjonen de vil ha på den filmen de helst vil jobbe på, og så er et opp til produksjonsleder å dra lasset videre sammen med regissøren.

Det andre og tredje året blir filmproduksjonsfaget gradvis større, og de teoretiske fagene blir færre til fordel for valgfag. Og takket være plasseringen på et Art College OG et universitet kan valgfagene strekke seg fra "painting", "the photographic nude" og "sculpture", til "science fiction", "international cinema" og filmteori og historie i et enormt antall varianter.
Det siste året blir det i tillegg mer fokus på livet etter studiene og inntreden i den profesjonelle verdenen gjennom praksis ved et selskap, en institusjon eller en produksjon (kan være alt fra teater til tv-serie - du avgjør hva du får mest nytte av).

På alle tre trinn er alle involvert i en større dramaproduksjon, og i tillegg kommer altså dokumentarer, reklamefilm og musikkvideo introduseres i andre året som også innebærer en halvtimes tv-produksjon (skolen har eget tv-studio som brukes både til flerkameraproduksjoner og som filmstudio).

Tredje og siste studieår er mer eller mindre satt av til klassens felles eksamensprosjekter og til egne, personlige prosjekter. Ved årets slutt skal hver elev ha gjennomført et visst antall hovedfunksjoner og mindre funksjoner på egne og andres filmer (eller egne og klassens filmer), og blir ved eksamenering få alle årets innsatser vurdert av et panel bestående av representanter fra det profesjonelle miljøet - stort sett en regissør, en produsent og representant for en av filminstitusjonene - i tillegg til representanter fra de av lærerne som ikke har vært direkte involvert i årets produksjon.I tillegg til produksjoner i skolens regi står du selvsagt fritt til å bruke det av skolens utstyr som måtte være ledig til å lage egne prosjekter utenom. Utstyret varierer fra gamle "wind-up" Bolex kameraer som brukes til de første øvelsene, via diverse videoformater til Arriflex SRII som kun får brukes av tredjeårs studentene (noe av det som brukes av alle bærer naturlig nok preg av dette).
Det er også vanlig å hjelpe hverandre på tvers av funksjoner og årstrinn, slik at en regissør innimellom godt kan være rekvisitør når fotografen skal lage musikkvideo for et band han kjenner, for eksempel.
Del II - Litt fritidKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish