Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone
Animerte høstdager
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Det er ikke lenge siden en årlig Disney-film var det man fikk fra tegnefilmfronten. Men nå animeres det i bøtter og spann, og denne høsten har litt av hvert å by på. Bare på en drøy uke har Shrek, Osmosis Jones og Svanens trompet norsk premiere.


Mye forandret seg i animasjonsverdenen da Disney sammen med Pixar i 1995 lanserte "Toy Story", den første helaftens computeranimerte filmen. Pixar sørget for en forholdsvis ny type 3D-animering, mens Disney hadde markedsføringsapparatet til å gjøre filmen til en publikumssuksess. Siden da har ingen todimensjonale tegnefilmer vært i nærheten av å spille inn like mye som 1994-suksessen "Løvenes konge". Mens "A Bug’s Life", "Toy Story 2" og "Chicken Run" gikk for fulle hus verden rundt, gikk det atskillig tyngre for "Prinsen av Egypt", "Keiserens nye klær" og "Veien til El Dorado".


Samtidig er det snart ikke en spillefilm med spesialeffekter som ikke er kombinert med computeranimert grafikk (CG), og stadig flere selskaper har begynt å satse på rene animasjonsfilmer: "Gutten og jernkjempen" kom fra Warner, og "Titan A.E." fra Fox. I tillegg har DreamWorks tatt opp kampen med Disney med "Antz", "Chicken Run" og ikke minst "Shrek", som nylig hadde norgespremiere. Flommen av animasjonsfilmer har ikke bare ført til masse god underholdning, men neste år deles det for første gang siden 1981 ut Oscar i en helt ny kategori: "Beste animerte spillefilm".

Storfavoritten til den å stikke av med den ferske statuetten er Shrek. Filmen om det grønne "monsteret" er allerede nominert til hele 12 priser i Annie Awards (animasjonsfilmenes egne Oscar-utdeling), den har fått strålende kritikk i Propaganda som de fleste andre steder, og er på god vei til å bli tidenes foreløpig største computeranimerte suksess.

Til tross for en imponerende teknikk, er ikke Sonys Final Fantasy like vellykket. Med japansk teknologi og ekspertise er kanskje den dataspill-baserte filmen det mest ekstreme tilfellet på den enorme utviklingen innen CG de siste årene. Målet var å skape animerte figurer som så ut, og oppførte seg, som vanlige mennesker. Det lyktes de langt på vei med, men dessverre var storyen altfor tynn til at den fenget.

Da er ideen og historien i Farrelly-brødrenes Osmosis Jones mye bedre. Den er halvveis tegnefilm og halvveis vanlig film, uten at det foregår så mye på "Roger Rabitt"-metoden. Derimot utspiller halvparten av handlingen seg i Bill Murrays indre, der det er skapt et eget tegnefilmunivers av celler og kroppsorganer. I denne tegnefilmdelen er figurene tegnet på den gamle todimensjonale måten, mens bakgrunnene og omgivelsene gir tredimensjonal effekt gjennom computeranimasjon.

Tidligere i høst hadde også filmene Som hund og katt og Animal Farm premiere. Egentlig to filmer som ikke har noe særlig med hverandre å gjøre. Bortsett fra at en stor del av handlingen i begge består av snakkende dyr. I "Animal Farm" er dette gjort med Jim Henson’s muppet-lignende dokker, mens det i "Som hund og katt" er benyttet avansert animasjon og computerteknologi.

Så... midt oppe i den rivende utviklingen i computeranimert grafikk, er det egentlig rom for de gode, gamle todimensjonale tegnefilmene? Ja, tror Disney. "Atlantis: Det fortapte riket" er et gjensyn med de tradisjonelle Disney-stilen, laget av teamet bak "Skjønnheten og udyret" og "Ringeren i Notre Dame". Filmen om eventyreren som på begynnelsen av 1900-tallet prøver å finne den sagnomsuste byen Atlantis, har norgespremiere 2. november.

Og mens de gamle Disney-tegnerne (som det for øvrig blir færre og færre av) har puslet med byen som sank, har samarbeidspartneren Pixar jobbet med CG-prosjektet "Monsters, Inc.". En film om arbeidende, hårete hverdagsmonstre i byen Monstropolis, med stemmene til John Goodman og Billy Crystal. Den har USA-premiere i november, så det er altså noen måneder til den kommer hit.

Noen jeg har glemt, da..?
...eeh, ja: Svanens trompet har også akkurat ankommet norske kinoer. En ikke helt vellykket tegnefilm for barn om en svane og en trompet. Visstnok en hyllest til Louis Armstrong...

Les anmeldelsene:
Osmosis Jones
Shrek
Svanens trompet
Final Fantasy
Animal Farm
Som hund og katt

Les flere filmartikler her

Sjekk de siste filmanmeldelseneKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish