Startside
Sjangere

Oppgaver og stiler


Laste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave

Du er her: propaganda.net-> Cinemazone
Propagandas filmskole del 1: En jobb bak kamera
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
I kjølvannet av den siste tidas norske filmsuksesser, går stadig flere unge nordmenn rundt med en ørliten drøm om å bli en del av en spennende filmbransje. Og det finnes flere veier inn i bransjen enn gjennom konkret filmutdanning. Gjennom ulike temaer viser vi deg hvordan. Her er første del.


Gratulerer og velkommen til første del av vår eksklusive filmskole der dagens tema er "En jobb bak kamera". Du har altså bestemt deg for å leve et liv som med all sannsynlighet vil innebære lite penger, spesiell arbeidstid og korte øyeblikk av glamour og rampelys - der du selv som oftest befinner deg i skyggen?

Du er en sta jævel og vi beundrer ditt modige valg, men hvordan bør du egentlig gå frem for å få jobb? Skal du kaste deg på utdanningskarusellen, eller skal du jobbe deg frem "den harde veien"? Begge deler er mulig. Det er mange som jobber med film på høyt nivå uten formell utdannelse. Det viser seg nemlig at det er en del andre ting som også teller: Det viktigste er å forstå hvordan bransjen fungerer.


Første nåløye
- Som uavhengig spillefilmprodusent mottar jeg ukentlig, hele året gjennom, jobbsøknader fra til dels høyt utdannede folk som prøver å få en fot innenfor filmbransjen, forklarer Aage Aaberge (som blant annet har co-produsert Harald Zwarts første spillefilm "Hamilton").

- Disse søknadene fører sjelden frem. Saken er at nøkkelen til filmbransjen veldig sjelden er å arbeide direkte opp mot en produsent. Det er ikke slik bransjen fungerer. Da er det smartere å komme i direkte kontakt med fagsjefen innenfor den funksjonen du ønsker å jobbe.

Regi eller catering?
Det første du med andre ord bør ta stilling til, som en fremtidig filmarbeider, er hvilken fagfunksjon som er din nisje. Et sterkt ønske om å jobbe i filmbransjen uten å ha reflektert over hva du vil drive med, er et dårlig utgangspunkt - du trenger retning. Er du en kommende regissør, filmfotograf eller klipper? Skal du jobbe med lyd, lys, kostymer eller catering?

Ta en titt på en gjennomsnittlig spillefilm og les rulleteksten. Det er uendelig mange fagfunksjoner som må arbeide sammen for at en film skal kunne realiseres. Ha ingen illusjoner; spillefilm er helt klart den mest avanserte og krevende kunstformen verden kjenner.

Verdien av tillit
Når du har kartlagt hvilken funksjon du ønsker å jobbe med, gjelder det å bygge opp et kontaktnett. Det er ofte sagt om filmbransjen at kontakter er det eneste som gjelder. Det er langt på vei riktig, men det er viktig å forstå hvorfor det er slik. Når en spillefilm skal produseres er det uhorvelig mange mennesker og fagfunksjoner som bidrar. Hvis én av disse fagfunksjonene svikter kan resultatet bli katastrofalt.

Stumfilm er for eksempel ikke like hett i dag som for 105 år siden - derfor er det greit å ha en lydmann som vet hva han holder på med. Denne lydmannen på sin side er avhengig av at hans assistenter vet hva de holder på med. Filmproduksjon kan kanskje best beskrives som et byggverk som balanseres av en rekke leddede støttepilarer, der fagsjefene sitter på toppen av hver sin søyle, og assistentene utgjør leddene ned mot bakken.

Vekten som hviler på fagsjefens skuldre er formidabel og hvis et av leddene under ham svikter, svaier hele søylen. En assistent er med andre ord ikke en som plukkes opp fra gata, eller en som har sendt inn en tjukk CV, det er en man kan stole på. En man kjenner direkte eller indirekte. En man har tillit til at kan klare jobben. En som noen har gått god for.

Kontaktnett
Kontakter er altså et viktig stikkord, og du vil bli overrasket over hvor stort kontaktnett du automatisk besitter bare i kraft av å være født og/eller oppvokst her i landet. Trolig kjenner du allerede noen som eventuelt kjenner noen som kjenner en som jobber med film, TV eller reklamefilm. Det er i tilfelle der du bør begynne.

Når du har skaffet oversikt over ditt kontaktnett er neste oppgave å utvide det. Dette er en oppgave du bør angripe planmessig: Start med å skaffe deg oversikt over bransjen. En av de beste kildene er Norsk Filmbok, som årlig utgis av Norsk Filminstitutt. Her står alle filmarbeidere tilknyttet Norsk Filmforbund oppført, og det er her du kan finne din fremtidige fagsjef. Boka kan bestilles fra Filmens Hus i Oslo.

Vikarbyråer som springbrett
Det finnes en rekke andre snedige veier inn i filmbransjen. En av disse er å gå omveien om et vikarbyrå. Svært mange TV-selskaper, reklamebyråer og filmdistributører benytter seg av vikartjenester, og svært mange filmfolk jobber med både TV og reklamefilm. Bransjen som sådan er nemlig liten. Dersom du er initiativrik, engasjert og hardtarbeidende kan du banne på at det vil åpne dører.

- De som er villige til å begynne hvor som helst har absolutt muligheter hos oss. Vi har flere eksempler på vikarer som har vært på oppdrag i for eksempel NRK gjennom oss, som har fått tilbud om fast stilling eller blitt headhuntet til fast jobb eller produksjonsrelaterte oppdrag i filmbransjen, sier André Jerman i Manpower.

Neste del av Propagandas Filmskole: En jobb foran kamera.


Les også
- Bill. mrk. Filmfrik med ambisjoner
- Bransjekontakter for wannabe-statister og skuespillerspirer
- Propagandas filmskole del 2: En jobb foran kamera


Kommentarer fra brukere

øystein 22/11/2003 - 22:24

tett fettttt....

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish