Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone
Gratis film og musikk på Internett, sier du?
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Musikkbransjen har de siste årene vært bekymret for utviklingen på Internett. Napster gjorde det mulig for folk å laste ned musikk uten å betale for det, og både plateselskaper og artister begynte å svette. Nå er det filmbransjens tur.


KaZaA heter et fildelingsprogram som jeg snublet over på Internett for en stund siden. I tiden etterpå har jeg stort sett ligget i senga på kveldstid og sett på Simpsons og Beavis & Butthead på pc-en. Programmet er beslektet med Napster, men har ikke noen sentral indeks man søker gjennom. Med KaZaA både søker og laster man filene ned direkte fra de andre brukerne i nettverket sine datamaskiner, og det er mye rart å finne. Filmer, tv-serier, musikk, programvare og selvfølgelig en hel masse porno.

Det er ikke uten grunn at plateindustrien, og nå også filmindustrien, begynner med mottiltak. Det meste av musikk som i dag gis ut av plateselskaper finnes også i en eller annen form på nettet, og filmer som ennå ikke har hatt premiere i Norge kan man finne gjennom fildelingstjenester som for eksempel KaZaA.


Napster og utover
Det var Napster som startet det hele. Musikkbransjen var ikke forberedt på det nye mediet, og klarte ikke å tilpasse seg det. Internettets anarkistiske natur var dessuten lite kompatibelt med plateselskapenes griske tankegang.

Napster ble tvunget til å fjerne sine kataloger, men delingen av kopibeskyttet musikk stanset ikke av den grunn. Nye tjenester har dukket opp, og disse er enda mer basert på brukernes egne maskiner i fildelingen. WinMx, AudioGalaxy, Imesh og de forskjellige programmene som er laget av FastTrack (KaZaA, MusicCity Morpheus og Grokster) er eksempler på disse.

Fordelene med å bruke slike program er selvfølgelig at du har tilgang på massevis av musikk og filmer som kanskje ennå ikke har kommet på kino i Norge. De aller fleste av disse er dessverre laget i Hollywood, men en mye større ulempe er at filmene du har lastet ned ikke alltid funker.

Når du har ventet i 3 timer på at nedlastingen skal bli ferdig, er skuffelsen stor når den gigantiske filen ikke virker, eller du oppdager at billedkvaliteten på filmen gjør den helt useelig: Det er japansk tekst nederst på skjermen og lyden høres ut som den kommer fra andre siden av jordkloden, noe den faktisk også gjør. Filmen er tatt opp i en kinosal, som du etter hvert skjønner når filmlyden blir overdøvet av japansk fnising og sushipapir-knitring ifra sidemannen.

En annen ulempe med slike programmer er mindre åpenbar, men desto mer farlig. Når du laster ned programmer som for eksempel KaZaA får du også en rekke parasittprogrammer med på kjøpet. Disse programmene, som har fått betegnelsen spyware, kan overvåke din aktivitet gjennom KaZaA sin nettleser. Målrettet reklame er kanskje bedre enn reklame du på ingen måte har bruk for, men å bli overvåket er noe de færreste liker.

Selv om KaZaA kanskje ikke har skumle hensikter med overvåkingen bortsett fra å gi deg reklame basert på din bruk av fildelingstjenesten, er dette høyst suspekt. Ved å laste ned programmer som bruker din nettoppkobling stiller du i prinsippet maskinen din åpen for mye snoking i ditt privatliv. Det finnes egentlig ingen grense for hva slags programmer du kan havne opp med, og hva de kan foreta seg på din maskin.

Likevel er fildeling på Internett mer populært enn noensinne, selv om prinsippet er like gammelt som e-post. I følge en måling utført av analysebyrået Webnoise, ble det bare i august kopiert over tre milliarder filer over de fire største såkalte peer-2-peer nettverkene; FastTrack, Audiogalaxy, iMesh, og Gnutella,

Stans toget!
Hvordan kan egentlig denne utviklingen stoppes? På mange måter kan det være like umulig som å forsøke å stoppe bruken av litterære sitater over telefonen. Den sentrale katalogen i Napster gjør det mulig å stenge tjenesten fysisk, men de andre programmene er atskillig vanskeligere å knekke, siden nettverkene er hundre prosent desentralisert.

Et tiltak for å prøve å stoppe fildelingen har vært å oppfordre tjenestetilbyderne om å advare brukerne som deler filer ulovlig. Organisasjonen Motion Picture Association of America (MPAA), som ivaretar filmindustriens interesser i USA, har sendt hundrevis av brev til de største ISP-ene (tjenestetilbyderne) og universitetene med advarsler om at noen av brukerne på deres nettverk truer den digitale opphavsretten ved å bytte opphavsrettsbeskyttede filmer gjennom bruk av for eksempel Gnutella.

Arbeidet vanskeliggjøres imidlertid når ISP-ene nekter innsyn i brukernes nettvaner. Sjefen i ADSL-tilbyderen Nextgentel her i Norge har uttalt at de ikke ønsker å overvåke trafikken til deres brukere.

- Et plateselskap kan ikke komme til oss og be oss kutte forbindelsen til folk som deler ut MP3, sier Olav Stokke i Nextgentel.

De største film- og plateselskapene har derfor nylig gått til sak mot programvareutviklerne i FastTrack. Det er bransjeorganisasjonene Recording Industry Association of America (RIAA), MPAA og IFPI som visstnok står bak søksmålet. Disse beskylder FastTrack for at programvaren deres tilrettelegger for utstrakt piratkopiering. FastTrack på sin side har svart med at de kun leverer programvare som gjør det mulig for folk å kommunisere og dele informasjon. RIAA har bedt om midlertidig stenging av nettverkene, i påvente av rettssak.

Blant filmene som nevnes i søksmålet, er "Hannibal" og "Planet of the Apes". Førstnevnte har jeg forsøkt å laste ned ved hjelp av KaZaA nå i snart en uke, uten særlig hell. Man er nemlig avhengig av at de maskinene man kobler seg til ikke skrus av, og man kommer dessuten ikke så langt med høy båndbredde hvis maskinen du ringer opp kun har et 28.8 kb/s modem.

Utviklingen videre
Musikk- og filmbransjen må uansett begynne å tenke på nye måter. Napster er allerede i forhandlinger med plategiganten BMG og Edel Records, verdens nest største uavhengige plateselskap. Meningen er å finne en forretningsmodell som ivaretar artistenes opphavsrettigheter.

Det er vel allerede for sent å gjøre Internett om til en tjeneste der man betaler for alt man leser, lytter til eller ser på? Fellesskapene er allerede etablert på nettet, og uansett hvor mye av innholdet på world wide web som blir betalingsbasert, så vil det alltid finnes nettverk for deling av mediefiler. Det eneste som kan være akseptabelt for begge parter vil være at brukerne får musikken og filmene gratis, gjennom reklamefinansierte sentraliserte nettsteder som betaler rettighetshaverne for sitt innhold. Dette vil imidlertid kreve en helt vanvittig reklameinntekt, og høres vanskelig gjennomførbart ut i praksis.

Til tross for utviklingen er det veldig pessimistisk å tro at folk i fremtiden vil slutte helt å kjøpe plater og gå på kino. Som Napster-motstanderen Madonna har hevdet, så lever vi i en materialistisk verden, og det å eie noe fysisk har derfor stor verdi. Dessuten er vi sosiale dyr, og det å gå på kino er faktisk en sosial handling som folk setter pris på. Kinoene opplevde nok nedgang i besøket da fjernsynet ble introdusert og sikkert også da video ble et populært underholdningsmedium, men det vil alltid være bedre å se film på kino enn både TV og dataskjerm.

Her finner du moroa


Les også
- Her finner du moroa:


Kommentarer fra brukere

Feyti 31/03/2007 - 18:55

si meg en side hvor man kan laste ned filmer fra nettet

fdgd 25/01/2007 - 17:54

kor lasta vi ned ditn

anonym 07/09/2006 - 15:43

mot hverandre mente jg!!!!

anonym 07/09/2006 - 15:42

halla!!! skjer a folekens??? jg har lest at de fleste av dere er frekke mo hverandre så jg gir dere tips: skjerp dere!!!!

24/02/2006 - 00:03

noen som tenker mer på sex enn film her eller? Ti hi.. kjerp dere folkens

hayatim 29/10/2005 - 03:35

film

Dark Boyyyy 19/10/2005 - 16:36

Noen som vet hvordan man laster ned filmer uten og laste ned noe program?????

Anonym 12/10/2005 - 16:42

Noen som har merka at winmx er nede? Tror at de begynner å få mer kontroll over internett eller så har winmx folka blitt tatt av purken...

patan ... er medlem av Propaganda 08/10/2005 - 18:02

men åssen i helvete ska jeg få det til lzm laste ned film og sånn noen som gidder å hjelpe jeg gir faen om det er ulovlig

gnusmas 30/01/2002 - 11:42

Disse programmene kan fritt brukes til nedlasting av det meste: Direct Connect; Gnuselus; WinMx; ++++++ Enjoyyyyyyy

Stig Karlsen 30/01/2002 - 10:17

Jeg synes at alle bare burde være venner jeg og la de som vil piratkopiere filmer! Ikke det at jeg gjør det da!!!!

Sondre 30/01/2002 - 10:15

Jeg Elkser CARRO!

K - man 30/01/2002 - 10:14

yo Leon! Mo dollas mo bitches... aiight!

Leon 30/01/2002 - 10:13

Kaj er tett lokere

Kaj 30/01/2002 - 10:10

Leon er tett lok da

En d00d 24/01/2002 - 22:25

Frekke Freddy er kul. Han kan snakke engelsk han. Skulle ønkse jeg kunne bli like kul som han, men desverre :(

frekke freddy 24/01/2002 - 19:15

Joar Rasmussen: Ditt knøl! Hvem i helvete bryr seg om det! Wake up and smell the shit that's coming out your mouth!!!!!

Gagarian 19/01/2002 - 19:31

Slapp av det er ikke noen som taper på dette alikavel. Last ned som gale. (det er jo bare deg som tjener på det)!!!

annie 15/01/2002 - 09:01

cato foss iversen e blond

jome 15/01/2002 - 03:17

Joar Rasmussen er sikkert 14 år. Ulovlig med å?, og er en barnslig idiot. Jeg er enig med FeeDer, Kazaa er gammelt.

FeeDer 11/01/2002 - 02:18

Hvem bryr seg om det er ulovlig å lastened filmer, det er ikke, vedkommede som laster ned som får problemer, så hvorfor skal vi slutte, vi får bedre linje, berdre FTP servere som gjør at det blir biligere å laste ned filmen enn å kjøpe den på film. Foresten det er litt gammelt nytt det Propagenda kommer med her. muligheten til å laste ned filmer har vært her i minst 3 år. Og kazaa har vært opprativ i min 2 år. SKÆRPINGS altså, å kom med noe vi ikke vet fra før av .

wickedragon 07/01/2002 - 12:06

Dette er sikkert oxo ulovlig, men jeg mener det er viktig å dele :)
http://www.gamespy.com/comics/nodwick/gamespyarchive/newnodwick.html
Mormi!

Joar Rasmussen 05/01/2002 - 11:38

det ær ulåvlig å laste ned filmer fra intrenet! din dust!

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish