Startside
Sjangere

Oppgaver og stiler


Laste opp stil
Legg inn din oppgave!
Jeg setter veldig stor pris på om dere gir et bidrag til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!
Legg inn oppgave

Du er her: propaganda.net-> Cinemazone
Propagandas filmskole del 2: En jobb foran kamera
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
I kjølvannet av den siste tidas norske filmsuksesser, går stadig flere unge nordmenn rundt med en ørliten drøm om å bli en del av en spennende filmbransje. Og det finnes flere veier inn i bransjen enn gjennom konkret filmutdanning. Gjennom ulike temaer viser vi deg hvordan. Her er andre del.


Du har lenge visst at du hører hjemme foran kamera, og er endelig på vei til din første audition. Kjønn, høyde og spesifikasjoner stemmer: Det er rett og slett deg de er på jakt etter! Vel fremme i studio går du på do ti ganger på femten minutter, og du er ikke alene. Det er 350 andre håpefulle der – hvorav 120 står i dokø. Ærlig talt, dette er jo galskap?

– Han her ser bra ut! Mørk, passe kjekk, men samtidig ikke veldig oppvakt. Fin kropp, uten å være krampeaktig atletisk… Eller hva med han lyse her; litt brightere, men med en mer lavmælt utstråling. Hva synes du?
Det er tid for casting. Regissør, produsent og castingansvarlig blar seg gjennom en tykk bunke bilder av profesjonelle skuespillere og amatører. Ansikt etter ansikt dukker opp i bunken. Produsenten tygger på en tannpirker, mens castingansvarlig peker og forklarer. De begynner å bli enige; de har bare to kandidater igjen. Etter en lavmælt diskusjon bestemmer de seg for å kontakte den lyse skuespilleren først.

Sekundet etter kommer produksjonssekretæren inn med kaffe. Hun kaster ett blikk på bildet og sier at hun alltid har ment at den lyse skuespilleren har en veldig feminin utstråling. Regissøren ser på produsenten. Produsenten ser på regissøren. Castingansvarlig ser på begge. Så velger de den mørke skuespilleren i stedet.
La det være sagt med en gang: Bransjen er full av tilfeldigheter du ikke kan påvirke, og som vi ikke kan hjelpe deg med. Hvert år lages det likevel cirka ti filmer her i landet, og hvis du ønsker deg en karriere foran kamera har vi følgende forslag:

Bli et arkiv-troll
Det kan være greit å starte med det mest åpenbare: Du både kan og bør sende bilder av deg selv til samtlige produksjonsselskaper, tv-selskaper og castingbyråer i Norge dersom du mener alvor med dine skuespillerdrømmer.
Pass på at bildene du sender er gode! Du bør legge ved både portretter og helfigur. Og etter tips fra en av de selvstendige talentjegerne anbefaler vi at du bruker bilder der du ikke(!) trekker i bunad, så du skiller deg litt ut fra den gemene hop…
Vær også oppmerksom på at det svært ofte er et handikap å geografisk sett befinne seg langt unna Oslo. Det hjelper ikke å være talentfull hvis du ikke har råd eller anledning til å komme til prøvefilming på kort varsel.

Skryt av deg selv
Med bildene legger du et brev der du fører opp dine personalia (fullt navn, fødselsdato, adresse, telefon, osv.), og skryter deg selv opp i øvre stratosfære – men saklig og kortfattet! Legg vekt på alle spesielle kvalifikasjoner du måtte ha (jeg kan ri, spille chello, pille nese med tungen og snakker 3 passe hårete dialekter). Avslutt med å liste opp eventuell erfaring, med vekt på alt du har gjort som viser at du er utadvendt og engasjert (har spilt i revy, er tillitsvalgt, spiller amatørteater etc.).
Som statist er utseende langt på vei det eneste som gjelder, men dersom det er snakk om en rolle blir kvalifikasjoner og erfaring straks mer interessant.

Vær pågående
Oppriktig ungdommelig entusiasme er gull verdt. Vi anbefaler deg at du følger opp brev og bilder du sender ut med en telefonsamtale. Ring og spør om bildene er kommet frem, og ta deretter kontakt med jevne mellomrom for å vise at du engasjert. Gjør deg kjent!
– Å søke jobb som statist er som å søke en hvilken som helst annen jobb, forklarer Øystein Kjennerud i NRK Drama. – Du må vise entusiasme og interesse. Plukk opp telefonen eller stikk innom. De som er pågående kommer lengst!

Pass på timingen
For å unngå at bildene du sender inn havner nederst i bunken er det svært verdifullt å holde oversikt over hvilke prosjekter som rører seg i bransjen – så du vet når castingen er i gang. Hvordan? Ring rundt til produksjonsselskapene og spør! Det er helt tillatt og helt greit!
Du kan også sjekke
Norsk Filmfonds hjemmeside www.filmfondet.no.
Ettersom det sjelden produseres filmer i Norge uten statsstøtte vil du på denne hjemmesiden gi god oversikt over hvem som til enhver tid skal i produksjon med nye spillefilmprosjekter.
Det er generelt lettere å komme i dialog når produksjonsselskapene er inne i en aktiv castingprosess, og innsendte bilder får mer oppmerksomhet.

Eksponér deg
Undervurder aldri verdien av å eksponere deg selv gjennom skolerevy, amatørteater og liknende. Vis deg frem! Vi har i Norge flere byråer og enkeltpersoner som spesialiserer seg på casting. Disse menneskene reiser rundt og får med seg det meste som rører seg.
Det er også verdt å vite at flere av castingbyråene utveksler informasjon og bilder seg imellom. Svært ofte er det castingbyråer eller selvstendige aktører som jobber aktivt med castingen på vegne av produksjonsselskapet, både gjennom auditons og annonsering i dagspressen. Derfor er det en god start å befinne seg i disse arkivene.

Neste del av Propagandas Filmskole: Skriv et eget filmmanus


Les også
- Propagandas filmskole del 1: En jobb bak kamera
- Bransjekontakter for wannabe-statister og skuespillerspirer
- Bill. mrk. Filmfrik med ambisjoner


Kommentarer fra brukere

V 25/05/2006 - 12:33

Hei denne siden likte jeg
den var kul og morsomt skrevet og oppmuntrene.

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish