Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone
Filmene som fikk skylda!
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Film har fått skylda for samfunnsproblemer siden mediets fødsel - men spørsmålet er om voldshandlinger ble oppfunnet sammen med filmkunsten, eller om sensur er demokratiets største fiende. Vel, Propaganda ser nærmere på saken... Av Espen Svenningsen Rambøl


Sneipene i videoaktuelle South Park lot seg påvirke av en voksenfilm i Større, Lengre og Usensurert - og foreldrene starter nesten tredje verdenskrig i indignasjon over barnas moralske forfall.

I fjor gikk en rekke amerikanere berserk med håndvåpen, og folk var desperate etter en syndebukk. Marilyn Manson og dataspill var blant kandidatene, men Bill Clinton sirklet inn filmbransjen som den største synderen. Religiøse ledere og konservative politikere ropte om kapp etter forbud - og en rekke filmer ble stoppet, boikottet og sensurert.

Beskyldningene minnet mistenkelig om 50-tallets kommunisthysteri med McCarthy-høringene, men dette er en prosess som ikke ser ut til å ta slutt. Hver gang en voldstragedie rammer samfunnet, vil enkelte hevde at artister og kunstnere har skylda... (bilde: "killer teens" Dylan Klebold og Eric Harris smiler pent til fotografen i forkant av deres massakre i Columbine)


Den gamle kjenningen Marilyn Manson ble sirklet inn som en av syndebukkene for skolemassakren i Columbine, og svarte på anklagene i en artikkel i bladet Rolling Stone:

"Det er trist å tenke på at de første menneskene på jorden ikke trengte noen bøker, filmer, spill eller musikk for bli inspirert til å begå kaldblodige mord. Dagen da Kain slo inn hjernen på broren Abel, var hans eneste motivasjon sin egen menneskelige tilbøyelighet til vold. Enten du tolker Bibelen som litteratur eller den definitive skriften om hva Gud måtte være, så har kristendommen gitt oss en beretning om død og seksualitet som vi har basert kulturen vår på. En halvnaken, død mann henger i de fleste hjem og rundt halsene våre - og vi har bare tatt det som en selvfølgelig del av våre liv. Er det et symbol på håp eller håpløshet? Verdens mest berømte drap/selvmord var også fødselen på døden som et ikon - urkjendisen. Men til tross for all sin moralisme, står det dessverre ikke noe i Bibelen om at intelligens er en dyd..."

Media-professor McKenzie Wark på Macquarie University konkludere oppstyret om mediavold med at "folk gir voldsvideoer skylden for sosiale problemer, på samme måte som man skylder på djevelen; som en ekstern kraft som forårsaker umenneskelig oppførsel... Saken handler ikke om tilgang til videoer, men tilgang på våpen!"

Antallet voldsforbrytelser i USA sunket med 20 % siden 1992 - men det spiller liten rolle hva forskere måtte mene, underholdningsindustrien er lettere å bekjempe enn menneskelig adferd. Respekterte regissører som Stanley Kubrick, Martin Scorsese og Oliver Stone (med respektive A Clockwork Orange, Taxi Driver og Natural Born Killers) har stått på tiltalebenken, anklaget for å ha ledet drapsmenn ut i uføre.

Vi i Propaganda har tatt for oss en håndfull filmer som har fått skylden for ymse forbrytelser - og ser nærmere på om de virkelig kan klandres for udådene...

Next up: The Basketball DiariesKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish