Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone-> DVD-anmeldelser
DVD: Jaws Anniversary Collector´s Edition
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Jeg tror ikke det er nødvendig å anmelde filmen - det må holde lenge å si at det er en av de beste skrekkfilmene noensinne, lekker og strømlinjeformet som en hai. Og selvfølgelig filmen alle moderne monster-filmer kopierer, bevisst og ubevisst.

10/10Regi: Steven Spielberg
Med: Richard Dreyfuss, Roy Scheider & Robert Shaw

Fremdeles kan jeg kjenne rykk av misunnelse overfor de som var så heldige at de fikk se Haisommer på kino for 25 år siden. Allverdens teknologiske fremskritt på tv- og dvd-fronten kan ikke måle seg med den følelsen det må ha vært å sitte i den mørke salen og se noe ingen hadde sett før på et gigantisk lerret!

Men man får altså ikke alt her i verden (min trøst kan jo være at jeg fikk se Aliens på Colosseum!), og produsentene av Haisommer forsøker å rette på det med jevne mellomrom. I år feirer de at det 25 år siden filmen hadde premiere ved å sende ut en DVD-utgave de håper alle filmfreaks vil skaffe seg.


Finnes det noe å henge seg opp i må det være selve haien (Bruce, som den ble kalt), som i dag fremstår som en pappfisk på en pinne, og som har altfor mye leppestift på seg. Dessverre ler man mer enn man skriker idet Bruce kaster seg oppi båten for å spise våre helter Richard, Robert og Roy, men frem til det skjer er det ikke noe galt med filmen i det hele tatt.

Alt er som kjære gjensyn med gamle venner: Zoom/kjøringen på stranden, den første panikken med påfølgende kaosjakt, småguttene i seilbåten, sløyingen av den lille haien, Quints inntreden og fabelaktige Indianapolis-monolog, sheriff Brodys vannskrekk¿ Å, det er til å få gåsehud av!

En av Spielbergs absolutt sterkeste sider er å kunne skape troverdige miljøer før han slipper løs haiene, dinosaurene eller ufoene, og det er nettopp dette som gjør grusomhetene ekstra grusomme når de skjer. Det blir ekstra virkelig - ja, for 25 år siden opplevde kinogjengerne det som så virkelig at ved mange sydlige kystbyer turde faktisk ikke folk å bade¿

Godbiten på DVD'en er den timelange dokumentaren Spotlight on Location: The Making of Jaws, hvor alle involverte, fra Spielberg selv til kvinnen som blir spist av haien i filmens åpningsscene, Susan Blacklinie, forteller om tiden før, under og etter innspillingen.

Selv om Haisommer regnes som en av de mest utfordrende og slitsomme innspillingene på 70-tallet, er det ingen i dag som har noe vondt å si om verken hverandre eller erfaringene (ikke en gang Richard Dreyfuss, som hatet filmen så intenst at han tidoblet inntaket sitt av dop under produksjonen). Alle sitter de bare der og stråler og forteller små anekdoter som illustreres av unike filmklipp og stillbilder, og det er helt i orden.

Haisommer er en historie som kunne blitt en katastrofe, men som endte godt - den kostet 12 millioner dollar å lage, og har frem til i dag spilt inn 470 millioner dollar. Så selvfølgelig stråler de¿! I tillegg finnes det en del scener som ikke ble brukt, noen få tabber og et usedvanlig dustete interaktivt spill i bit-for-bit-bilde-for-bilde-ånd.

Nå er Haisommer en av filmene må bare MÅ ha i hylla, uansett, men trenger du en unnskyldning for å erstatte en gammel utgave med en ny, er den nevnte dokumentaren mer enn grunn god nok.Kommentarer fra brukere

esparado ... er medlem av Propaganda 21/11/2005 - 01:23

whatever......

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish