Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone-> Filmanmeldelse
13 dager
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Kenny, Bobby og Jack er tre gode venner som liker å stå på værandaen og kaste ball og snakke politikk. De har relativt sterke meninger, og omgås en haug folk med vidt forskjellig agenda og overbevisning. Gjennom 13 dager må trekløvret manøvrere seg og disse omgivelsene utenom en eventuelt tredje verdenskrig. Helt sant!

8/10
Regi: Roger Donaldson
Med: Kevin Costner, Bruce Greenwood og Steven Culp

Som historisk dokument er denne filmen veldig bra og svært lærerik. Regissør Donaldson manøvrerer i et tett og komplisert farvann, men kommer ut med båten på vannet og stort sett med en motor som fungerer. Bare noen få ganger føles den to og en halv time lange filmen lang, og kun unntaksvis forsøker han seg på en litt dum personlig (og høyst unødvendig og uønsket) vinkling.


13 dager handler om den gangen verden har vært nærmest en tredje verdenskrig, nemlig da Sovjet holdt på å sette ut raketter på Cuba, og USA svarte med en blokkade av kommunistøya.
Kenneth O´Donnell er president John F Kennedys rådgiver, og gjennom hans øyne for vi se hovedaktørene i den amerikanske toppledelse fra den dagen amerikanske spionfly oppdager de russiske atomrakettene som er i ferd med å bli gjort operasjonelle på Cuba, til 13 dager senere da verdensfreden igjen virker noenlunde sikker.

John F Kennedy er her, som så ofte før, den virkelige helten med den hvite cowboyhatten, mens særlig hans militære rådgivere virker sultne på krig.

I Moskva er tilsynelatende situasjonen den samme, Krutsjov ønsker dialog mens hans medarbeidere trumfer gjennom tiltak som forverrer situasjonen.

Til slutt greier "gode menn" på begge sider å sikre verdensfreden, og alt blir som før; kaldt og grått. Kanskje med en smule utsikt for sol i horisont.

To merkbare svakheter; som alltid i amerikansk film er det lagt for stor vekt på at noen skal være skurk og noen helt.I dette tilfelle er det bare John F, hans bror Robert og vår mann O´Donnell som tenker lurt og handler rett, de fleste andre rasler med våpen og sverger "bedre føre var"-hevn over trusselen fra Cuba. (Som alle vet er det den siden som er ledende i dagens amerikanske politikk for eksempel i Irak...) Men Krutsjov blir ikke framstilt som noen Saddam (eller for den saks skyld Fidel), så fiendebildet var sannsynligvis anerledes den gang.

Den andre svakheten er mest en unødvendighet. I populær samtidig tradisjon forsøker regissøren å dra inn litt familie og privatliv, men det fungerer ikke i det hele tatt. Familiefrokosten hos O´Donnell etter at solen heldigvis har kommet opp igjen om morgenen den fjortende dag, er platt og dårlig. Et par av Costners hjemme-hos-kona-situasjoner virker bare dumt.

Men ellers, for all del, en god film som bør sees av alle som har interesse av litt virkelighet oppi alt dette "virkelige" som går på tv for tiden.


Les også
- The Contender
- Spy Game


Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish