Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone-> Filmanmeldelse
Requiem for a Dream
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Dop, drømmer og avhengighet. Sterke saker!

9/10Regi: Darren Aronofsky
Skuespillere: Ellen Burstyn, Jared Leto, Jennifer Connelly og Marlon Wayans.

"Requiem for a Dream" starter forsiktig og litt merkelig, med overdrivelser og svart humor, men utvikler seg etter hvert til et realt karatespark midt i solar plexus. Skildringen av nedturene og de tragiske mennekseskjebnene er noe av det sterkeste jeg har sett i en kinosal på lenge!

Ellen Burstyn ble Oscar-nominert for innsatsen i "Requiem...". Hadde det vært litt tak i Akademiet, hadde hun også fått statuen Julia Roberts har på peishylla nå. Burstyn gjør nemlig en utrolig troverdig tolkning av den stusselige, aldrende tv-slaven Sara Goldfarb, hvis lyspunkter i livet er sjokolade, kaffe, gameshows på en skrøpelig tv og håpet om at sønnen i 20-åra skal få seg et respektabelt liv. Men det kan hun bare glemme. Harry (Jared Leto) tar nemlig mer enn tjall i helga, og bruker mesteparten av tida på å fikse penger til neste skudd. Jennifer Connelly spiller den nydelige kjæresten han ruser seg sammen med, og Marlon Wayans kompisen han ruser seg med. Wayans, bajasen fra "Mo’ Money" og "Scary Movie", altså i en seriøs rolle for en gangs skyld - og han gjør det faktisk bra, i likhet med Leto og Connelly.


Mens gutta begynner å gjøre store penger på å deale sjøl, får moren beskjed om at hun er trukket ut som tv-deltaker i yndlingsshowet. For å komme inn i go’kjolen (som det var både år og kiloer siden hun kledde) begynner hun på en pillekur på resept fra en suspekt lege. Det tar ikke lang tid får hun er avhengig av "slankepillene" som er fulle av speed, mens Harry og gjengen begynner å slite hvis det tar for lang tid mellom hver sprøyte. Nedturen er i gang!

Den siste storyen er ikke akkurat ny. Ungdom som har startet med dop for gøy, men som ender opp som vrak, har de fleste sett før. Men dette er mye mer enn skremselspropaganda. "Requiem..." skildrer de tragiske sidene så sterkt at det gir deg en støkk som sitter i lenge etter du har forlatt salen. Jeg har ikke alltid like lett for å leve meg inn i alle Hollywood-historiene med strømlinjeformede pappfigurer, men dette er noe ganske annet: Med suggerende musikk, ekte bilder av det shabby miljøet og så inngående skildringer av de "svake menneskene", er det umulig å ikke la seg rive med. Spesielt når regissør Darren Aronofsky ("Pi") benytter teknikker med kameraføringen som bare tvinger deg inn i de avhengiges hode. Split screen, nærbilder, hurtig klipping, gjentagende sekvenser og kryssklipping (ja, faktisk!) gir dessuten både et helt spesielt preg og en følelese av tidperspektivet og desperasjonen opplever.

Foruten drømmene som aldri oppnås, handler dette om avhengigheten og nedturen den kan gi. Nedturen som ender i i både tragedie og den verste nedverdigelse. Der "Traffic" var den solide "dokumentaren" som rolig beskrev narkoflyten fra første til siste ledd, er "Requiem..." dramaet om menneskeskjebnene i enden av rekka. For å si det sånn: Hvis "Traffic" foregikk på en rett landeveisstrekning i lav hastighet, utspiller "Requiem..." seg i bratt nedoverbakke på en svingete småvei - i full fart mot stupet. Og hvor det ender... det må du nesten oppleve sjøl. Og det bør du! Men det er ikke mye å glede seg til.


Les også
- ... og enda mere dop på lerretet
- Blow
- Traffic
- Hennings filmfavoritter fra 2001
- Simens filmfavoritter fra 2001


Kommentarer fra brukere

Morten 19/02/2005 - 11:58

Jeg så den for to år siden, jeg er fortsatt redd:S

Kristin 18/10/2001 - 11:24

Årets film! Definitivt!!!

Martin 17/10/2001 - 21:45

Jeg vil anbefale alle som ikke har sett denne filmen å begynne med heroin

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish