Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone-> Filmanmeldelse
Øyenstikker
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Marius Holsts første film på omlag syv år begynner svært så idyllisk, men tar etter hvert en stygg vending.

6/10
Regi: Marius Holst
Med: Maria Bonnevie, Kim Bodnia, Mikael Persbrandt

"Øyenstikker" er basert på Ingvar Ambjørnsens novelle "Natt til mørk morgen". Vi introduseres for paret Maria og Eddie, spilt av Maria Bonnevie og Kim "Pusher" Bodnia, som har funnet roen med hverandre og stillheten på den svenske landsbygda. Uheldigvis skal det ikke vare.

Marerittet begynner da Eddie, etter å ha kjørt til butikken for å kjøpe fødselsdagsgave til Maria, treffer sin gamle kamerat. Vi merker fort at de to har, eller nærmere bestemt har hatt, et spesielt forhold. Det hele understrekes ved at Kullman (Persbrandt) kan opplyse at det er fem år og førti dager siden sist gang... Man skjønner at det er fengselsstraff og kriminelle handlinger inne i bildet, og snart bekreftes mistanken både gjennom det sagte og usagte.

Etter den hyggelige begynnelsen, begynner en guffen følelse å snike seg inn under huden på seeren. Dette er ikke noen actionfilm med fartsfylte scener, blod og gørr. Snarere et psykologisk drama. Gnisningene som etter hvert oppstår mellom de tre foregår mer på det mentale plan, enn det fysiske, selv om det hele blir mer utagerende utover i filmen. Den litt dogme-aktige filmingen gjør bare det hele mer nærgående.

Vi skal ikke avsløre slutten, annet enn at det løser seg på et slags vis. Og bra er det. Holst og kompani lykkes så godt i å skildre ubehaget og dramaet, at "Øyenstikker" blir en tilnærmet ubehagelig affære. Vakker natur og filming til tross, det mørke og farlige ligger hele tiden og lurer under overflaten, og man venter hele tiden på utbruddet og forløsningen. På en måte kan man sammenligne med den følelsen man fikk av "Requiem for a dream", uten videre sammenligning forøvrig. Uansett, forløsningen kommer, men kanskje ikke helt slik man ventet seg.

Det er vanskelig å sette noen karakter på denne filmen. Den er til tider uhyre vellaget, til de grader at man vrir seg i stolen og håper det hele er over snart. Slutten kunne kanskje vært noe annerledes, men det kan man vanskelig skrive om uten å røpe for mye. Skuespillerne gjør en svært god innsats, til tider får man lyst til å kaldkvele Mikael Persbrandt, og klemme Kim Bodnia. Maria Bonnevie ligger og dupper mellom nonne og hore, hennes rollefigur har også sine vage hemmeligheter fra fortiden.

"Øyenstikker" kan trygt anbefales, og føyer seg fint inn i rekken av norske kvalitetsfilmer de siste par årene. Men ikke forvent deg en hyggelig filmopplevelse, for det er det bare ikke.

Flere anmeldelser herKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish