Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Cinemazone-> Filmanmeldelse
Den fabelaktige Amelie fra Montmartre
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Svært så underholdende fransk komedie om menneskelige relasjoner, og en ung kvinne med et særegent syn på livet.

7/10
Regi: Jean-Pierre Jeunet
Med: Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Yolande Moreau

Amelie vokser opp i et mildt sagt overbeskyttende miljø. Med en nevrotisk mor, og en følelsmessig avstumpet far, skorter det sterkt på varme og kos for Amelie. Hennes far er lege, og undersøker selv Amelie en gang i måneden. Grunnet en misforståelse tror han at hun har en hjertefeil, med det resultat at Amelie blir undervist hjemme av moren, og omgås ikke andre enn sine foreldre. Hun skaper sin egen fantasiverden, som hun tar med seg inn i voksenlivet.

Vi treffer Amelie igjen etter at hun har flyttet hjemmefra. Hun bor alene i en leilighet beliggende i en bygård full av merkelige mennesker med merkelige skjebner. Gradvis får vi innsikt i hver enkelts historie (og i enkelte tilfeller tragedie). Denne filmen er et sammensurium av historier flettet sammen i én, og alle er like interessante.

Amelie selv lever fortsatt litt isolert fra omverdenen, hun omgås stort sett kollegaene på kaféen der hun jobber. Etter en hendelse der hun greier å gjøre en ukjent mann svært lykkelig, bestemmer hun seg for å ta fatt i livene til menneskene rundt seg, og prøve å gjøre de bedre. Uten at de skjønner at noen står bak, men med finurlige små knep.

Dette går helt strålende, helt til noe nytt skjer i Amelies liv. Hun forelsker seg, i en som ser ut til å ha et like originalt syn på livet som henne selv. Dette er en uvant situasjon for Amelie, og det er tydelig at hun sliter med å måtte takle dette på vanlig måte. Etter mye om og men, frem og tilbake, ordner alt seg på beste måte, og alle er glade. Vi også.

Filmen er fortalt på en svært morsom og underholdende måte. Fiffig, og aldri overdrevet, bruk av effekter og snerten filming, gjør at man alt fra første stund suges inn i historien. Alle de merkelige menneskene gjør også sitt, det er nesten så man kunne laget en film om hver enkelt av de. Audrey Tautou er inderlig sjarmerende som hovedpersonen Amelie, og også resten av skuespillerne overbeviser stort.

"Den fabelaktige..." anbefales for alle med et snev av humor og medmenneskelighet. Også moralen i historien er herlig: Det er ikke nødvendigvis bra å være slik som alle andre... snarere tvert i mot!

Flere anmeldelser her


Les også
- Under sanden
- Ukjent kode
- Hennings filmfavoritter fra 2001
- Brød og tulipaner
- Noras filmfavoritter 2001
- Fredriks favorittfilmer


Kommentarer fra brukere

maria 27/10/2001 - 16:32

jeg tror denne filmen er den fineste jeg har sett på veldig veldig lenge. alt stemmer, det er bare noe med stemningen og følelsen som appellerer så sinnsykt til meg, å gå ut fra kinosalen etter å ha sett den er som å våkne opp i sin deilige seng etter en udefinerbart veldig deilig drøm :) eller evt å ha gått sånn skikkelig dypt inn i lytteopplevelsen på noe ufattelig bra musikk. har et crush på denne filmen, av den beste sorten uten noen andre gode argumenter enn at den bare fenger skikkelig og vekker gode assosiasjoner. å se den twice er nice. oh, you left some stars in my belly.

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish