Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net
Svensk humor
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Hva er det egentlig med Sverige? De ligger alltid litt foran oss nordmenn i det meste. For hvert norske band som slår til har Sverige ca. 100 band som er bedre. For hver norske film som blir en hit har det kommet ett vell av svenske som er bedre. Men humoren, der slår de oss ikke vel?


Å joda¿Det er ikke bare fordi norsk humor ikke er veldig bra. Det vil si, av og til er norsk humor rett så morsomt, det er bare det at vi sjelden får se det. Norske TV-kanaler prioriterer ikke norsk humor, med mindre vi snakker "Mot I Brøstet", "Karl & Co" og latterkulene på Rorbua i det gudforjævlige "Du skal høre mye". Jaggu sender ikke TV2 repriser på kanonserien "Bot & bedring" og. De få tilløpene vi har hatt bærer dessuten den fellesnevneren at dette er gjort før. Hvis du har Svensk TV da.

Sveriges sørste humorstjerne er ikke så veldig kjent i Norge. Vi kjenner jo til Jonas Gardell som er massiv over kjølen og har fått ett navn også her. Men de fleste svensker anser Robert Gustafsson som den aller morsomste mannen i Sverige. Hans folkelige appell er hans sterkeste side. Han har vært alt fra distriktssjef Apache Indian i Gay-polisen ("I manegen med Glenn Killing") til underholder på Kungens bursdag. De nordmenn som har fulgt med på svensk TV husker han kanskje best fra "Nile City" og nevnte "I manegen...". De som fremdeles tviholder på norske tv-kanaler vil kanskje huske hysterisk morsomme "Torsk på Tallinn", en times "dokumentar" om svenske menn som drar til Baltikum for å finne potensielle koner, som gikk på statskanalen tidligere i år.

Aller morsomst er han som en litt klønete middelaldrende mann som har ett hjerte av gull men lav sosial inteligens. I "Torsk på Tallinn" spiller han til alt overmål tre personer: En forfyllet bussjåfør, harrytassen Jan Banan som stikker av med kona til den estiske turoperatøren og nevnte kløne som finner sitt livs kvinne men ender opp like tomhendt som når han dro.

En av de som har jobbet en del med Gustafsson er Henrik Schyffert. Han var med i "Nile City" og spilte Glenn Killing i "I Manegen..." som var en parodi på ett talent program som gikk på svensk TV. Schyffert var del av "Hassan"-gjengen som rendyrket telefonterror på radioen og ikke minst P3s tidligere lyttersuksess "XL" var sterkt inspirert av "Hassan". (Sjekk Hassan på Svensk P3 her!) Radioprogrammet var uhyre populært i Sverige men til slutt ble de gjenkjent såpass ofte at de måtte snu fokus mot Norge. Resultatet ble cd’en "Hassan - Live at Budokan" som solgte bra i Norge. Til slutt la de ned arbeidet men fremdeles dukker noen av deltakerne opp på diverse TV-prorgammer. Schyffert var for øvrig også med i bandet Whale som står bak "Hobo Humping Slobo Babe" for de som måtte huske den.

Arvtakeren etter "Hassan" heter PippiRull og går på samme radiokanal, svensk P3. Programmets to høydepunkt er "Kjell Ger Igjen" og Dr. Alban-parodier. "Kjell Ger Igjen" går kort og godt ut på at Kjell Eriksson tar hevn på forskjellige firmaer og organisasjoner over telefonen. Han utsetter disse for de samme problemene som de skaper for den jevne forbruker. Aller best er angrepet mot TV4 som viser så mye av handlingen i reklamene av filmene de skal vise at det ikke blir spennende å se filmen. Kjells hevn er at han finner ut hvilken bok sjefen i den avdelingen på TV4 leser og avslører slutten av boka. Svenska Jernbanen blir satt på hold i to og ett halvt minutt med kjip pausemusikk og alt som hevn for at det tar så sinnsykt lang tid å få informasjon fra dem.
Dr. Alban-imitasjonene har blitt så populære at Dr. Alban nå har gått til sak mot programmet for personforfølgelse.

Ett fellestrekk ved de svenske komikerne er at de egentlig ikke har satset alt på humoren. Blant annet har Fredrik Lindström doktorgrad i nordiske språk før han slo igjennom i "Hassan". Lindström spilte i "voksne mennesker" som gikk på kino for ett par-tre år siden og har vært en av lederne i TV4-serien "Pentagon" som var en stor suksess.
TV4s største suksess er likevel Kristian Luuks talk-show. Luuk har utdannelse fra velrenommerte Handelshögskolan før veien gikk via "Hassan" til TV4. Programmet er ett av de mest sette i Sverige, og har fått ett såpass stort navn at de trekker de største stjernene som gjester. Blant annet dukket Madonna opp som gjest når hun var i Sverige sist. Hun er for øvrig en av veldig få som har vunnet "Arga leken" på programmet. "Arga leken" er en stirrekonkurranse alle gjestene må være med på mot Luuk. Har dere svensk TV4 er Luuks program så absolutt å anbefale.

En man gjerne skulle ha beskrevet som den absolutte stjernen var Ali Hussain, eller Lasse Lindroth som han egentlig het. Han var en standup-komiker som var på vei til å legge Sverige for sine føtter. Han spilte på etnisitet og høstet strålende kritikker. I følge han selv var den norske humoren alt for snill og derfor skulle han komme over hit og røske litt opp fra scenen. Norsk presse fattet interesse. Dessverre døde han i en bilulykke mellom Oslo og Stockholm akkurat da han var på vei til dra i gang skikkelig her til lands. Han etterlot en gravid kone.

De fleste norskproduserte humorprogrammer som slår igjennom i Norge har vært kraftig påvirket av disse nevnte komikerne. Inntil norsk medier tar flere sjanser og satser som man har gjort i Sverige vil det bli noe særlig sving på sakene. TV2s satsing på "Lyckliga Gatam" var sånn sett ett steg i riktig retning på tross av, eller kanskje på grunn av, sine likhetstrekk med "Nile City" og samme gjengens "Percy Tårar". Men så lenge kanalene er fornøyde med sine "Karl & Co", "Bot og Bedring" og amerikasnke dusinvarer kommer man til å være fornøyd med at svenskene har slått oss på enda ett område. SÅ har du svensk SVT eller TV4 så følg for guds skyld med. Der finner du mye moro. Dessuten har de jo faktisk også rendyrkede musikk-programmer på svenske kanaler også.Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish