Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Zona Cultura-> Bøker
Sylkvasse saker - litteratur fra 50-tallet
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Litteraturhistorien har utelatt dem fullstendig. Læreren din unngår dem. Du finner dem i de mørkeste krokene på loftet. De har blitt gjemt, glemt og forsaket til fordel for Ambjørnsen og Saabye Christensen. Hva jeg snakker om?


Ungdomsbøkene fra 50-tallet, proppet med moralisme og kjemisk fri for sex, vold og hedninger. Og, ikke minst, med et spenstig språk som er i ferd med å gå i glemmeboken. Propaganda bringer her en eksklusiv oversikt over noen litterære perler som det er verdt å ta en titt på. En del ord og vendinger kan på det sterkeste anbefales som et skikkelig party-triks.
En ordentlig klassiker er "Hvorfor det?" av Babbis Friis Baastad. På baksiden reklameres med at boken er "smekkfull av dagens sjargong"- og det er det som gjør den verdt å lese. Kommentarer som : "Gosh, for en råraff kjole, da" løfter historien opp på et høyt litterært nivå. Her finnes alt - eplekjekk, artig ungdom, kjærlighet (ikke lenger enn holde-hverandre i-hånden-fasen) og selvfølgelig en god dose moral. Alle lærer til slutt at det er viktig å lese lekser og at man ikke trenger å bruke penskoene på skolen.


I ekte 50-talls-ånd kryr det selvfølgelig av heftige kallenavn som Bobben, Sissi og Frik. Hvis du vil finne på artige kallenavn til vennene dine kan Bebsen, Babsen, Tutten og Trulte anbefales (-en endelser er essensielt.)

Her er det mye å lære. Hvordan napp hos pikene, For eksempel (eller Flettegiengen, som noen velger å kalle dem) Man kan invitere til å "flå en liten runde på scooter’n" og drikke en coca etterpå. Eller hvis du er skikkelig vekk i noen (når hjertet forteller at hun der - det er mitt stykke kringle) kan du prøve med denne: "Den som spøtta på deg det hylstret der, spøtta godt. Men åssen får’u fløtta beina når du skal danse?"

Garantert en slager på disco’n. Hvis piken ikke faller for det, er hun ordentlig prippen - og du kan godt be henne om "A løsne litt på korsettet". Men akkurat som i det virkelige liv er ikke alt bare fest og moro. Boken inneholder også sterke scener og heftige meningsutvekslinger. Man kan virkelig se alvoret i det når Bobben kaller sin far "en pjoltergubbe". En ordentlig råtass av en ung mann, altså!

Uten å si for mye kan jeg likevel røpe at det går bra til slutt (selv om man innerst inne skulle ønske at denne boken aldri tar slutt). Hele gjengen har det forrykende gøy på skoleball, og kan drikke så mye solo og coca de vil. Vill festing, med andre ord.

For dem som vet å verdsette en god historie kan "Siri og det ene sekundet" av Hjørdis Solaas trygt anbefales. Siri er "en festlig krølltopp" som dessverre setter skisporten foran skolearbeidet. Men skjebnen fører til et ankelbrudd og et påfølgende sykehusopphold, som skal bety mye for Siri. Endelig Får hun øynene opp for de faktiske verdiene her i livet - være sammen med mor, lese dikt og sy.

Og hun innser selvfølgelig at det er langt fornuftigere å bli sydame enn å ta artium. Det tar virkelig av når Siv kommer hjem og mor har ominnredet rommet hennes - helt uten at hun visste om det! En bok der sunne interesser står i fokus. Og best av alt - det finnes flere bøker i den geniale "Siri-serien".

Man må heller ikke overse "Barna på Lilleøya", selv om denne nok er skrevet for piker i en yngre alder. Forordet sier mye: - Da jeg var småpike, pleide alle venninnene mine å gå rundt i husene for å tigge om å få låne babyer. De tenkte selvfølgelig aldri på å ta betaling for å passe småunger. Det var jo rett og slett kjempegøy!

Som du skjønner handler denne boken mest om å passe babyer. To piker forliser med masse babyer og havner på en øde øy. Mye moro for lite penger! For å forstå bokens ånd: "Det var vel godt jeg tok med denne notisboken, sa Mary. Ellers kunne vi gått surr i tiden. Da hadde vi ikke visst når det var søndag, og da kunne vi ikke pyntet babyene og lært dem å helligholde hviledagen." Slik tenker altså små piker som akkurat har forlist, og befinner seg ute på havet i en liten livbåt. Boken for deg som synes Sesam Stasjon blir i sterkeste laget, og som har tenkt å være gift, hjemmeværende og ha fem barn før du fyller 25.

Synes du det er litt mye å pløye seg gjennom en slik mengde bokstaver som tre bøker til sammen utgjør, kan du pugge ordene under og bruke dem aktivt på fester og liknende (hvis du ikke blir invitert på feste kan du bruke dem i stilen, på historieprøven osv. Nesten like morsomt).

De essensielle ordene og uttrykk fra femtitalletKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish