Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Zona Cultura-> Bøker
Agatha er en gammel røy
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Noen ganger, når jeg skal ha ekstra gøy, så leser jeg en Agatha Cristie bok på en av Oslos hippere kafeer. Det er selvfølgelig mer effektfullt når boken er bundet inn i billig papp og forfatterens bokstaver er uthevet i glorete gull. Det er ikke mulig å ta feil.Hovedstadens selverklærte litteraturkjennere rynker lett på nesen og sender meg stygge ugleblikk. Da ler jeg. For jeg vet, og de vet, at de også leser Agatha Christie. Alle gjør nemlig det. Men de gjemmer henne bort på unevnelige steder, slik som snurredassen på hytta. Forskjellen på meg og dem er at jeg kan finne ut hvem morderen er allerede på side 20. Og de er bare grisemisunnelige, egentlig.


Alle Agatha Christie-bøker følger en oppskrift. Du tror kanskje at det er reinspikka løgn, fordi løsningen av mordsaken tar deg som julenissen tok kjerringa julaften 1980. Men den gang ei, det er nemlig ikke så vanskelig.....

Det åpner alltid med at Lord/Lady Dramegiskjegget blir funnet forgiftet/dolket i ryggen/skutt på soverommet/biblioteket på sitt store, men dog gammeldagse engelske gods. Lorden/Ladyen har en stor familie som egentlig ikke blir så innmari lei seg, fordi de bare har lyst på penger til mer eller mindre viktige formål. Som de selvfølgelig arver.

Så kommer Poirot. Noen ganger snakker han fransk, men det gjør ingenting (bare hopp over). Essensen er at Poirot har store barter og finner ut hvem morderen er. For å komme Poirot i forkjøpet er det viktig å kategorisere deltakerne i mysteriet.

1) Heltinnen
Finnes i alle bøkene. Hun kjennetegnes ved å være ung, veldig engelsk og vakker. Men ikke for pen. Hun er snill, grei og drikker ettermiddagste klokken fire hver dag og har ingen usympatiske trekk i det hele tatt.

2)Hovmesteren
Er aldri morderen. Han er gammel og har vært på godset i minst 100 år. Mener at alt har blitt for moderne og er sterkt imot fenomener som f eks rekkehus. Pass godt på hovmesterens kommentarer på de første sidene. Ofte mener han at han kjenner igjen/ikke kjenner igjen en ukjent gjest og det stemmer alltid.

3)Den uventede gjest
Forekommer svært ofte. Kan være morderen, men som regel ikke. Er derimot aldri den han/hun gir seg ut for å være. En lurendreier, med andre ord.

4) Lordens sønn
Pliktoppfyllende og snill, men viser seg alltid å ha ugler i mosen. Kanskje han for eksempel bruker for mye penger på sin ekstravagante kone eller har en sønn utenfor ekteskapet. Er sjelden morderen.
Les videre... goddammit
Kommentarer fra brukere

srm 27/03/2002 - 02:58

Takk, takk Katja. Der sparte du meg for mye hodebry. Jeg ble litt snurt da jeg ikke skjønte sammenhengen i forrige Poirot-innslag på NRK. Neste gang skal jeg komme henne i forkjøpet. Ta det opp på video og kjøre replays og slowmotions om du vil.

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish