Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Zona Cultura-> Bøker
Medisin: Beruselse/Mot/Revolt
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
- Aschehoug


Antologi i tre deler.


Jeg sier: 6/10 - kunne vært bedre!
Det er ikke alle som liker antologier. Men det gjør jeg. Man kan få litt av alt på en gang, og det er noe litt magisk med en bok der du vet at noen av de fineste tekstene i hele verden er samlet under ett, som små blanda drops i en pose. Søte og salte om hverandre, men det er digg alt sammen. Hvis en antologi i tillegg har bilder blir den nesten som et lite kunstverk å regne, en deilig bok å bla i og lese litt om litt.

Derfor ble jeg også litt skuffet over Aschehougs nye satsning på denne fronten. Tre bøker merket "medisin", tidsriktig merket med reseptetikett på forsiden som lover deg tekster til refleksjon og opprør/mot/beruselse. "Et førstehjelpsskrin med åndelige injeksjoner", lover de meg på baksiden, og nysgjerrigheten blir vekket.

Det finnes mange fine tekster i disse bøkene, både lyrikk og prosa, men jeg får allikevel en litt sånn ekkel norskbokfølelse inne i meg når jeg leser. Å ha et tema for antologien er vel og bra, men av og til virker det som om man har konsentrert seg for mye om å finne fram tekster som passer strengt inn i temaet. Særlig i "Revolt" virker det litt irriterende på meg, kanskje fordi det finnes masse opprørslitteratur som er mer opprør en egentlig litteratur.

Dessuten er det litt kjedelig at flere av tekstene er representert i alle bøkene. Ikke det samme utdraget, men likevel. Og det er overvekten av norske forfattere som gjør at man blir dratt tilbake til klasserommet og den evinnelige lovprisningen av alt som er norsk. Dette kan selvfølgelig bare være meg, men det er så mange tekster som kunne vært representert i disse bøkene som ikke er å finne, og det er flere tekster her jeg egentlig ikke har så lyst til å lese.

Antologien er, i likhet med kultboka "Frys. Vellykket nedfrysning av herr Moro", prydet med fotografier. Men mens fotografiene i "Frys" fungerte mer som dokumentasjon og øyeblikkshistorie, er bildene i Medisin en slags kunstserie. De hadde sikkert vært vakre på en gallerivegg, men kommer liksom ikke helt til sin rett trykket over en dobbeltside i en softback. Og dermed får de heller ikke den funksjonen man sikkert har håpet på.

Medisin ble sagt å være nettopp en slags norsk versjon av "Frys", men der kommer dessverre "Medisin" til kort. Som en selvstendig antologi er den absolutt lesbar, men som sagt ikke så bra som det kanskje kunne blitt med en litt annen sammensetning.
Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish