Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Zona Cultura-> Bøker
Ta rotta på Shakespeare!
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Ikke noe England uten Shakespeare. Overalt hvor man kommer i dette landet snakker de om Shakespeare, og alle filmer som blir laget har minst ett sitat fra den forlengst døde herremann. Om det er fordi det er bra eller fordi ingen egentlig forstår det de leser og dermed tar det for god fisk er et annet spørsmål.


Shakespeare-entusiaster peker ofte på at skuespillene hans er så aktuelle, og der har de helt rett. Othello, for eksempel, er som klippet ut av en episode av Ricky Lake. Othellos bestevenn slenger dritt om at dama er utro, noe som ikke er sant. Så da tar den staute Othello like godt og dreper henne. Synd det ikke fantes Rickys liedetector-special på den tiden. Så litt utdatert er det kanskje likevel

Å være eller ikke være, sier Shakespeare. Og forteller oss noe som kanskje ikke er så innmari oppsiktsvekkende, nemlig at det ikke er så morro å være død. Denne setningen har prestert å bli den kanskje mest berømte i litteraturen, men det sier kanskje mer om leserne enn om skriveren. -Det er fantastisk! Det hadde jeg ikke tenkt på! Nå skal jeg jammen prøve så godt jeg kan å ikke dø....


Shakespeare er nemlig ganske lett å gjennomskue. De fleste av skuespillene hans har et plott som ikke er helt ulikt Hotel Cæsar eller Days og our lives, men han finner på så mange ord som er så uforståelige at man ikke halt får med seg det man egentlig leser. Dermed må man ha professorer til å tyde det som egentlig står der, noe som igjen gjør det umåtelig intellektuelt, må vite.


Her snakker vi altså om en fyr som ikke klarte å skrive dersom han ikke fikk finne på sine egne ord. Og attpåtil blir han nærmest oppfattet som en helgen på grunn av det. Tenk hvis vi andre skulle begynne å lage våre egne ord for ting, da ville det nok bli haraball tenker jeg. Istedenfor pupp kunne jeg for eksempel godt tenke meg å si fettutvekst, og bedekning kunne jo vært et godt ord for underbukser. Men jeg gjør det ikke, fordi jeg har en viss forståelse for at det nok kunne vanskeligjøre lesningen av en artikkel. Heter det pupp så heter det pupp.

Men britene tenker ikke sånn. De velger å late som om de faktisk forstår hva Shakespeare skriver, og "oppdaterer" sitt eget språk med aktuelle galmannsord fra 1600-tallet. Til glede for alle nordmenn med engelsk på pensumlisten. Hadde Shakespeare vært indisk eller noe, så hadde han vel ligget i fred, men briter har en tendens til å ville virke litt smartere enn de egentlig er. Vi vet best og bedre enn det igjen-mentaliteten har ligget der siden Lille Lord Fountleroy løp lykkelig rundt på sitt enorme gods, men den kommer aldri så godt til uttrykk som når Shakespeare er inne i bildet. Noen briter hadde gladelig sittet på stedet hvil og snakket om Shakespeare i åresvis, hvis de bare hadde fått lov. Trist for dem at de egentlig er kjent for The Beatles, Spicegirls og filmer som handler om romper.

Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish