Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Zona Cultura-> Bøker
Susan Price: Tidstunnelen
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
(Damm)Tidstunnelen er en spennende blanding av sci-fi og historie, selvom man av og til finner logiske brister.


Jeg hadde gledet meg til å lese "Tidstunnelen", i og med at den har en ganske spesiell tematikk. Forfatteren har til de grader levd seg i 1500-tallet at hun fantaserer om hvordan det faktisk hadde vært å møte disse menneskene både på hjemmebane og i vår egen tid.

Et større firma satser store penger på å utarbeide en slags tidsmaskin, tidstunnelen. Tunnelen har en ende i det 16 århundre og den andre i vår tids england, slik at man lett og enkelt kan spasere mellom de to tidsepokene.


Firmaet har selvsagt ikke gode hensikter, de er først og fremt ute etter å tjene penger ved å utvinne olje og natturressurser som fremdeles finnes i det 16 århundre. Men det skal vise seg å ikke være så lett, "den andre siden" er nemlig befolket av krigerske Sterkarmer, en slekt av nordisk opprinnelse.

Vi møter Andrea, en idealistisk forsker som ved å ha en dansk mor er i stand til å kommunisere med Sterkarmene. Hun blir invitert til å bo med dem som deres gjest og forelsker seg i Per Sterkarm, en ung og vakker mann. Per blir imidlertid skadet i en blodfeide, og for å redde livet hans tar Andrea ham med til det 21 århundre, noe som skal vise seg å bli skjebnesvangert.

Det er mulig jeg er opphengt i detaljer, men det irriterer meg litt at forfatteren har skrevet en bok som dreier seg om å forflytte seg mellom tider helt uten å ta hensyn til tidsreisenes kompleks. Hvis man går inn i fortiden og forandrer noe, vil nødvendigvis framtiden ha blitt en annen når man kommer tilbake. At personene her er i stand til å oppholde seg i fortiden lange perioder av gangen, blande seg inn i deres liv og introdusere dem for moderne nyvinninger uten at det får konsekvenser er litt vanskelig å svelge.

Jeg får også en litt dårlig bismak i munnen av måten Sterkarmene blir framstilt på. Forfatteren gjør klart et poeng ut av at 1500-tallsmennesker ikke nødvendigvis er slik som vi trodde. Men det er vel en grunn til at vi har en historisk oppfatning av tidligere tiders mennesker. Det funker ikke helt for meg, iallfall, jeg blir bare småsur og får ikke helt tak på karakterene.

Som sagt er det fullt mulig jeg henger meg opp i detaljer. Tidstunnelen er en bok fylt av spenning, samtidig som kjærligheten mellom Andrea og Per er en rørende Romeo-og-Julie-historie om umulig kjærlighet. Boka har flere interessante dilemmaer, både rundt vold og etikk. Sterkarmenes tilbøyelighet til vold er vanskelig for Andrea, men er hennes egen tid bedre, når de er villig til å ødelegge liv og natur for andre mennesker for pengenes skyld?

Boka gir egentlig ingen svar, men er en god tankevekker feks i forhold til vestens utnyttelse av urbefolkning. Tidstunnelen er en bok som trygt kan anbefales, til tross for min irritasjon over litt enkle løsninger på enkelte felter.


Les også
- Sverre Knudsen - Spill for stjernene
- Eoin Colfer - Artemis Fowl


Kommentarer fra brukere

André 08/09/2003 - 16:11

Hey! fet anmeldelse.... trenger en til i morgen... fint at jeg fant denne!

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish