Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Zona Cultura-> Bøker
Bli intellektuell og belest på fem minutter!
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Her presenterer Propaganda fem litterære mesterverk fra det 20. århundret. Fem klassikere du simpelthen skal ha stående i bokhyllen hvis du vil gi inntrykk av å være hipp og intellektuell. Dessverre tar bøker tid å lese, og kan gå ut over det sosiale livet. Men frykt ikke! Her slipper du faktisk unna å lese bøkene; dine gode venner i Propaganda har lest dem for deg!


Det eneste du skal gjøre er:

1. Kjøpe bøkene.
2. Bla litt i dem med fete fingre, slik at de ser brukte ut.
3. Bruke fem minutter på å lese og huske de små beskrivelsene vi har skrevet av hver bok her.

Så garanterer vi at du kan konversere i begavede former med venner og bekjente om innholdet i din voksende boksamling - uten å ha lest et eneste ord i den.

Umberto Eco: Rosens Navn (1980)

Den italienske litteratur-teoretikeren Umberto Ecos roman foregår i middelalderen, der munke-detektiven William av Baskerville og hans lærling Adso i løpet av syv dager undersøker en rekke mord som finner sted i et kloster. Mordene har tilknytning til abbedissens labyrintiske bibliotek og er "mastermindet" av den gamle, blinde munken Jorge - som ønsker å hemmeligholde en bok som hevder at latter er en god ting. Rosens Navn ble kalt postmoderne fordi Eco refererer til en rekke av litteraturhistoriens store fortellertradisjoner - og fordi den i sin struktur er like labyrintisk som biblioteket. Se gjerne filmen, også!


I en samtale om Rosens Navn kan du med hell skyte inn: "På ekte postmoderne vis refererer Eco til annen litteratur. F.eks. må navnet til munkedetektiven William av Baskeville selvsagt henvise til Sir Arthur Conan Doyles klassiske Hunden i Baskerville - en av de mest kjente historiene med mesterdetektiven Sherlock Holmes. Elementært, min kjære Watson!"

James Joyce: Ulysses (1922)

Irlenderen James Joyces´ Ulysses er en ca. 800 sider lang skildring av personene Stephen Dedalus, Leopold Bloom og Molly Bloom - og deres tankeverden en enkelt dag; den 16. juni 1904. Joyce bruker den såkalte "stream of consciousness"-teknikken til å gjengi personenes umiddelbare tankeprosess, noe som gjør at boken konstant forflytter seg i tid, sted og skrivestil. F.eks. er det siste avsnittet en 59 siders tankestrøm med kun ett punktum. Hver episode i Ulysses tilsvarer en episode i Homers Odysseen. Joyce så nemlig Odysseus som den mest komplette mann i litteraturen, og ønsket å beskrive hovedpersonen sin som like fullkommen.

I en samtale om Ulysses kan du eventuelt fyre av følgende anekdote: "Det er mange som mener at det ekstra store punktumet som avslutter kapittel 17 egentlig symboliserer Molly Blooms rompehull!"

Franz Kafka: Prosessen (1925)

Østerrikeren Franz Kafka døde i 1924, og Prosessen ble utgitt etter hans død av vennen Max Brod. Boken foregår i et underlig univers, der bankmannen Joseph K. stilles foran en mystisk domstol - og avslutningsvis dømmes til døden uten noensinne å få vite anklagen mot ham. I likhet med sine tidligere verk, beskriver Kafka det moderne individs forsøk på å trenge igjennom til selve meningen med livet. Kafka prøver - kanskje forgjeves - å kaste lys over eksistensens dunkle mysterium. i en verden hvor udefinerbare krefter konfronterer og motarbeider individet.

Hvis du i en samtale om Prosessen vil vise god forståelse for nihilismen i verket, kan du si: "Når presten, som Josef K. møter i en domkirke før henrettelsen sier: "Jeg hører til retten", er det et symbol på at det hverken er trøst eller hjelp å hente i kristendommen og troen på Gud!"

Bret Easton Ellis: American Psycho (1991)

Amerikaneren Bret Easton Ellis brøt igjennom med American Psycho, der den totalt amoralske Wall Street-jappen Patrick Bateman forteller om sin hverdag. Størstedelen av tiden går med til work-out, restaurantbesøk, tomt snakk - å ja, og til bestialske sexmord som i takt med Batemans psykiske oppløsning blir verre og verre. Bateman beskriver imidlertid den avskyelige volden like nonchalant som han beskriver f.eks. et diskotek-besøk. Dette kan lett provosere, men spørsmålet er om Bateman utfører de mange voldshandlingene, eller om det hele foregår i hodet hans.

Hvis du i en samtale om American Psycho plutselig løper ut av døren med replikken: "Jeg skal bare levere noen videoer!", vil den innvidde American Psycho-leser straks forstå at du henviser til Patrick Batemans standard-unnskyldning.

George Orwell: 1984 (1949)

Engelskmannen George Orwell var forferdet over nazismen når han skrev fremtidsromanen 1984. Hovedpersonen Winston lever i superstaten Oceania, hvor partiet med Big Brother i spissen kontrollerer alt - selv borgernes tanker. Big Brother Is Watching You, som det heter. Winston forelsker seg i piken Julia, hvilket er forbudt - og han forsøker uten hell å gjøre opprør. Ingen unnslipper det såkalt tankepolitiet. Særlig i 60- og 70-årene var det mange som så tendenser (i f.eks. de kommunistiske landene, og begynnelsen på det globale mediesamfunnet) som minnet om skrekkbilde i 1984.

I en samtale om 1984 kan du trekke frem bokens dystre konsekvenser ved å si: "Når det i bokens siste linje står om Winston: "Han elsket Big Brother", understrekes det ettertrykkelig at individet har tapt kampen mot systemet. For å elske Big Brother må jo Winston nettopp gi avkall på sine tanker og følelser - og dermed er han ikke lenger et selvstendig individ!"Kommentarer fra brukere

per inge ulufsen 17/04/2006 - 17:16

jeg mld dere til purken:P:D

Wittgenstein 31/03/2005 - 17:43

Disse bøkene er noen av de desidert største verkene i verdenslitteraturen og bør for enhver pris leses. At det går an å foreslå noe så idiotisk som å "late" som om man har lest bøker!

gabagaba 06/06/2004 - 17:58

huff

fistern 01/06/2004 - 01:35

ånei.. artikkelforfattern har bare finni opp no tror jeg!

Sump 31/05/2004 - 21:47

Det virker ikke som artikkelforfatteren har lest de aktuelle bøkene heller.

We 20/05/2004 - 12:45

Det er det dummeste jeg har hørt.

oland ... er medlem av Propaganda 19/05/2004 - 22:45

Har lest flesteparten av bøkene. Vet ikke om man blir intelligent av American Psycho, høres merkelig ut spør du meg.

Gerhard 24/04/2004 - 18:31

Ikke dumt med en sånn liste, men da som anbefalt lesning... Kommer nok til å lese disse bøkene (kanskje ikke Ulysses med det første, har hørt at den er meget tung). Men å bruke slike referater for å kunne briefe med faktisk å ha lest bøkene, blir bare dumt.

noody 18/02/2004 - 08:30

hei på dere, når skulle julekalendervinnerne
offentliggjøres? er det bare lureri dere driver med? hvem vant hva??

feeanor 02/12/2003 - 20:58

Har blitt postet en gang før, for noen år siden.
Har lest alle siden den gang, men anbefaler ingen under 20 å bragge om å ha lest Ulysses; mer tunglest bok eksisterer ikke. Dessuten trenger man mer enn innholdsfortegnelsen for å kunne diskutere den, man viser sin egen uvitenhet ved å generalisere en av de mest kompliserte bøker noen gang. Kåre Vallebrok uttalte en gang at det lengst han kom i boken var side 17, og han hadde prøvd å lese den utallige ganger.

mohelen 17/11/2003 - 20:50

tullebukk

DoKosten.dD 23/10/2003 - 21:44

Nei det er smartere å late som! For da har du noen ekstra IQ poeng til å bruke på FISTING!

T.O 23/10/2003 - 21:37

Kunnskap er makt.

Thor 23/10/2003 - 17:44

He He. E det ikkje bedre å lesa bøkene, og bli litt smartere, enn å lata som?

rab 23/10/2003 - 17:33

Bli med på visning da Trude... PLEASE!!!!!

rab 23/10/2003 - 17:32

meget bra!!!!

DarkAngel 23/10/2003 - 15:36

Latterlig

Orakelet 23/10/2003 - 12:06

Dette blir for dumt til å kommentere, men nettopp derfor gjør jeg det... (uten å ha lest om alle bøkene ;-) )

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish