Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
JENTEMUSIKK!
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Hvis man skal gå utifra kvinneandelen i musikkbransjen, både i plateselskapene, journalistikken, og blant profilerte musikere, kan man få inntrykk av at musikk ikke er like viktig for oss jenter. Det stemmer naturligvis ikke.


Vi er kanskje ikke like flinke til å gjøre musikkinteresse til et yrke, men ikke diss oss fordi vi gjennomsnittlig har færre CDer i samlinga elle ikke opparbeider oss en fet vinylsamling bestående av 60-og 70-talls obskurheter. Det er ække det som teller, vet du! Kjærligheten til, og gleden over musikken er det viktigste. Og på det området stiller vi like sterkt.

Visse type musikk får ofte merkelappen "jentemusikk", som oftest av hannkjønn og med en negativ undertone. Men la meg nå trekke fram "jentemusikk" i betegnelsens mer positive forstand.


Jenter legger tradisjonelt sett mest vekt på gode melodier. En melodi som rører oss, kan ofte være nok. Det er kanskje fordi vi setter det følelsesmessige aspektet høyere enn det tekniske, og derfor ballader appellerer mest til jenter. Vi lar oss ikke avskrekke av et massivt følelsesutbrudd i form av vokalbrilliering akkompagnert av et symfoniorkester. Det kan være både rørende og flott. Det er ikke mange gutter og menn som vil innrømme at de liker Celine Dion, Mariah Carey eller Whitney Houston. Men mørketallene er selvfølgelig enorme...

En annen "jentesjanger" er den som ligger mitt hjerte nærmest, nemlig soul. Liker jeg soul fordi jeg er jente? Antakeligvis ikke, men jeg hadde nok ikke dyrket den like lenge og like hemningsløst hvis jeg hadde vært en vanlig norsk gutt. Soul er myk, melodiøs musikk med vekt på vokal, fremført av sterke, flotte og feminine kvinner, og menn som ikke er redde for å gråte. Soulmusikk handler nesten utelukkende om kjærlighet. Forholdet mellom mann og kvinne; et tema jenter åpent et opptatt av. En følsom formidling av et viktig kjærlighetsbudskap går lettere hjem hos oss, det er klart, men først og fremst er dette stor musikk, klynk og stønn til side. De siste årene har riktignok stadig flere hannkjønn med god smak og hjertet på rett plass, åpnet sine ører for denne musikken, og forstått storheten til mjuke Menn som Marvin Gaye, Stevie Wonder og, mer nølende, D'Angelo og R.Kelly. Men soul er fortsatt jentenes musikk. Det ser man i hvert fall tydelig på soulens mer dansbare tvilling, r&b, som er i ferd med å bli det også norske jenter foretrekker å vrikke stumpen til når det kommer til stykket. "All the ladies who truly feel me, Throw your hands up at me!"

Men boybandene, da, jentemusikken framfor noen de siste årene, er kanskje ikke de beste eksempler på jenters gode musikksmak. Erfaring jo har vist at du kan putte stort sett hvilkesomhelst mindre pene, middels talentfulle, forsøksvis velkledde unggutter i grupper på fem i et svensk studio, og de vil ha tusener på tusener av hysteriske ungpike-fans i løpet av kort tid. Selv har jeg aldri stått på barrikadene for verken New Kids On The Block, Take That, eller Backstreet Boys, men jeg er den første til å erklære flere av deres låter som klassikere. Og hadde jeg vært fjorten i dag, hadde nok soveposen fått lufta seg hvis *NSYNC kom til byen. De er kanskje ikke like "kjekke" som Westlife, men de har til gjengjeld mer talent og kvalitet over musikken sin enn alle de andre gutta i bakgata til sammen. "Bye, bye, bye" er kanskje den beste produksjonen som noen gang har kommet ut av det berømte Cheiron-studioet på Odenplan i Stockholm, og de fleste som noen gang har sett *NSYNC opptre vil si seg enige i at de er et av verdens beste liveband. De ikke bare kan synge, de har faktisk flotte stemmer alle mann. Deres dansekombinasjoner får A1 til å se ut som en nybegynnerklasse på Bårdar, og det de mangler av utseende tar de igjen på en lite påtatt sjarm. "Homomusikk", sier de trangsynte. Fantastisk popmusikk mener jenteflertallet, som antakelig vil få rett når musikkhistorien skal skrives.

Til slutt må vi ikke glemme noe som er veldig viktig for veldig mange jenter, nemlig visepopen. En dame + en gitar + et knust hjerte + talent = mye flott musikk. Det er viktig å ha en fin sang til å akkompagnere forelskelsen, kjærlighetssorgen, tømmermennene, neglelakkingen eller kildesorteringen.

Neste uke er det kvinnedag. Jeg synes du skal feire den med noe skikkelig bra jentemusikk. Det er jo en hel haug men flott musikk der ute laget av begavede kvinner, som høres like praktfullt ut enten du er gutt eller jente. Aretha Franklin, Carole King, Chaka Kahn, Mary J. Blige, SWV , Tracy Chapman, Missy Elliot og Cassandra Wilson er blant mine favoritter. Du har forhåpentligvis dine egne. Kos deg!Kommentarer fra brukere

nikita 28/09/2008 - 08:39

kult jeg er med!!!

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish