Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
Musikk-luksus
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Luksus; av latin; overdådighet; flotthet; overflødighet; overdreven stas; forbruk som overstiger ens levestandard, står det å lese i oppslagsverket mitt. Det ville være fryktelig å bruke slike ord om musikk. Derimot finnes det musikk på format som er overdrevent staselige, ofte overflødige, og altfor dyre.


Likevel har de fleste higet etter det en gang. Hvem har ikke brukt ukas middagsbudsjett på en skikkelig feit boks ved en anledning?

La oss for enkelthetens skyld gjøre et par ting klart med en gang. Med bokser, boxer, boks-sett og så videre, menes vanligvis en samling plater (la oss holde oss til CD'r denne gangen, selv om vinylbokser er flott óg. Dere skal se James Last-boksen min. Flottings...) pakket inn i en viss grad forseggjort emballasje. Ofte med et tema, en periode, en band/artist eller liknende. Jeg liker også å referere til trippel eller kvadruppel-CD'r i vanlig størrelse, gjerne med ekstra tykk booklet, som bokser. De er nesten bedre, spør du meg. Det kommer vi tilbake til.

Da hadde vi det klart.


En boks som ofte regnes som den virkelige kongen, er Iron Maidens samlede. Du har bandets komplette diskografi pakket inn i deres maskot, Eddie's, hode. En plastmodell selvsagt, men likevel flott som pokker. Dyr selvfølgelig. Overflødig? Egentlig. Saken er jo den at du mer eller mindre uten problemer skulle kunne skaffe deg Maidens album uten problemer utenom boksen. Ikke sikkert prisen ville være mindre av den grunn, men mulighetene for å dandere økonomien skulle være desto større. Det er stasen ved å kunne ha samtlige Maiden-skiver i hodet til metalverdenens tøffeste maskot som her er den åpenbare drivkraften. Å ha den på hylla er luksuriøst stimulerende for deg selv, du har noe hinsides flott å vise folk som kommer på besøk, og du slipper å kjøpe enda en grønn plante. Jeg ville derimot ikke ha spesielt god plass til den. Dét er nemlig en stor bakside ved mange bokser. De er praktisk udugelige.
Ikke er jeg egentlig interessert i å ha Iron Maidens samlede heller, så jeg slipper for så vidt problemet.


Rent musikkmessig er det ymse å komme over. Når en boks ikke inneholder annet enn materiale som allerede er på andre album, blir det ikke bare overflødig, det blir fordømt idiotisk. Det kan også være et tankekors dersom plateselskapet gir ut en boks spekket med uutgitte opptak, demo-versjoner og lignende. Sannsynligheten for at artisten selv helst så at dette aldri ble hørt av allmennheten er rimelig stor - det var tross alt en grunn til at et konkret spor ble tatt med på albumet, mens andre ble forkastet. Det føles rett og slett som en liten moralsk ripe, å skulle velte seg i låter en artist aldri ville gi ut. Selv om det selvsagt kan være moro. Noen ganger kan det også være veldig bra. Det er opp til enhvers etikk, skjønn, og selvsagt smak.


Luksus kan også være upraktisk. Så også med bokser. Jeg ville ikke være foruten "Beg, Scream & Shout"-boksen min, som samler usaklig mange soulslagere fra 60-tallet i én flott koffert, med stjernekort og det hele. Klart jeg kunne lett meg i hjel etter mange av disse låtene på enkeltutgivelser, men det ville ta veldig mye tid, og ville sannsynligvis også bli flere særdeles dyre affærer. Marvin Gaye-boksen min også - har det meste fra før, men flere av hard to get-sporene gjør den verdt å ha. Baksiden, eller skal vi si enhver fysisk side, ved dem, er nettopp utformingen. Den førstnevnte, en liten koffert, er umulig å få plassert på en bra måte. I hvert fall når jeg bor sammen med en jeg også vil skal kunne fylle våre 45 kvadratmeter. Da blir hyllene fort fulle. Gaye-boksen; utformet som en bok, men naturlig nok vil jeg ha musikken samlet sammen, og derfor ikke i bokhylla. CD'r sammen, bøker sammen, blader sammen, men samtidig hver for seg. Synes gjerne det høres hysterisk ut, men slik er det nå engang.

Derimot er Isley Brothers-boksen fysisk strøken. Den har samme høyde og bredde som en vanlig CD, men er innpakket i metallic semiboblepapp, har flott booklet, og sinnsvakt mye hinsides god musikk. Har plass i Cd-hylla. Big Youth. Passer i Cd-hylla. Lee 'Scratch' Perry. Samme med den.


Mange er åpenbart uenige i alt dette. Selvsagt kan jeg forstå stasen med de staselige, men klarer ikke føle det samme. På den annen side forstår ikke alle hvorfor jeg ofte kjøper musikk å vinyl, når det faktisk tar større plass, og, slik min anlegning er, har flere hakk "dårligere" lyd. Det er stas, rett og slett. Min egen lille luksus. Musikk med noko attåt, kanskje?

Uansett er det fantastisk å skjemme bort seg selv nå og da. Så får man heller selv finne ut hva man foretrekker fremfor det ene eller det andre, hva man ønsker å bruke plass til, og hva man vil vie høyttalerne til. Velte seg litt bør man uansett. For mye av det gode er deilig stod det skrevet på t-skjorter de solgte på Svinesund i fjor sommer. Hva nå det gjaldt.Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish