Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
R&B - den nye popmusikken
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
R&b var frem til for kort tid siden en sjanger med relativt liten appell utenfor USAs grenser. I Europa har soulen alltid stått sterkt i svarte miljøer i storbyer som London, Paris og Stockholm, og blant dem med så stor interesse for musikk at de oppdaget en og annen soulplate på sin evige jakt etter rock eller jazz. Men utvalget har vært minimalt og interessen laber. Frem til nylig.


R&b har helt siden 60-tallet vært en av de mest populære musikkstilene i USA.
Men 90-tallet var hiphopens tiår, og tok mye av oppmerksomheten bort fra soul og r&b, som hadde stagnert en smule. Hiphopens internasjonale gjennombrudd la imidlertid grunnlaget for en oppblomstring av r&b. Ivrige lyttere oppdaget at samplene som ble brukt i hiphop kom fra eldre soul, r&b og funk, og fikk sansen for folk som George Clinton, Curtis Mayfield og Marvin Gaye. Moderne soul og r&b var det likevel mange som rynket på nesen av. Men de fleste må innrømme at det er få sjangere det har skjedd en større utvikling, både kommersielt og musikalsk, som innen r&b de siste

årene.

Mot slutten av 90-tallet ble r&b velsignet med en rekke begavede produsenter som ga sjangeren en ansiktsløftning og gjorde den til popmusikk over hele verden.
Tim Mosley, a.k.a. Timbaland, var den første som la synkoperte drum''n''bass-influerte rytmer på r&b og hiphop låter. Sammen med sin makker og bestevenninne Missy Elliot satte han en ny standard for hvordan tidsriktig og kommersiellt vellykket r&b skal høres ut. Med sine produksjoner for Aaliyah, Genuwine og Jay-Z fikk han klippekort på hitlistene og ga sine kolleger blod på tann. I fjor nådde han sitt foreløpige høydepunkt da Aaliyahs "Try again" toppet listene verden over og ble geniforklart av DJer og musikkpresse.

Rodney "Darkchild" Jerkins var bare atten år da han fikk produsere deler av tredjealbumet til Mary J. Blige, 90-tallets soul- og r&b-dronning. Det førte ham videre til Brandy, og sammen med Monica sto de for 1998s store sommerhit "The boy is mine". Dette var en av første store "crossover" låtene, som etablerte r&b som en seriøs utfordrer til ren pop og dance på listene i Europa. Jerkins og hans Darkchild-makkere karakteriseres ved å lage en ekstremt polert og radiovennlig form for r&b, som likevel har nok tøffe beats til å slå ann på dansegulvet. All verdens pop-produsenter prøver stadig å kopiere hans sound.
Rodney Jerkins har fått "wonderboy" og Midas-stempel over hele seg, og får du han til å lage musikk for deg er du nærmest garantert å få en hit. Det slo dessverre feil da han prøvde å selge Spice Girls til et eldre og mer sofistikert publikum. "Forever" ble en flopp ( 2 mill. solgte er faktisk det i de kretser), men la meg bare nevne Jennifer Lopez "If you had my love", Whitney Houston "It's not right but it's okay" Toni Braxton "He wasn't man enough" og Destiny's Child "Say my name". Vi venter spent på hans nye matreale for Brandy og hans egen jentegruppe So Plush. Og det er Darkchild som produserer store deler av Michael Jacksons nye album. "King of Pop", sa du?
Det er Rodney, det!

Kevin "She'kspeare" Biggs er en annen viktig fyr av de store, nye. Hans første hit var TLCs "No Scrubs", men han har etter det bare blitt hardere, mer stakkato, synkopert og røff i sine produksjoner. Destiny's Childs "Bills, bills, bills", Pinks "There you go" og Ushers "Pop Ya Collar" er bare noen av hans mange hits.

Teddy Bishop, Warryn Campbell og Harvey Mason jr. er relativt nye navn som vil gi nevnte karer konkurranse på hitlistene framover. Noe å glede seg til.

Som du skjønner er dette en musikkstil der produsentene er like viktige som artistene, og den moderne r&b har et visst samlbånds-preg. Det likevel mye ny r&b som lages over den mer gammeldagslydende lesten. D'Angelo, Jill Scott og Musiq Soulchild er eksempler på det. Bilal, Jaheim og India Aries er nykommere du bør holde ørene åpne for, hvis du har sansen for denne typen r&b. Jaheims "Ghetto Love" kan bli årets største soulutgivelse, merk mine ord.

I Norge er rockemusikk en like stor del av folkesjela som Grandiosa og femmila i Kollen. De fleste blir flasket opp på Dylan og Beatles, hvis de er heldige. Marvin Gaye har de færreste ikke hørt om før de er godt oppi årene.
Men det er i ferd med å forandre seg. På topp 40-lista er det for tiden fem r&b-låter på de tretten øverste plassene. Destiny's Child, Outcast, Wyclef Jean, Craig David, og Absolute R&B selger i bøtter og spann. Og det at Absolute-serien i det hele tatt har kommet med en egen r&b-serie, sier jo sitt. R&b er den nye popmusikken.
-Absolute R&B
-K-Ci & Jo Jo - X
-R. Kelly - TP-2.Com
-Musiq Soulchild - Aijuswanaseing
-Sugababes - One Touch
-Lina - Stranger On Earth
-Guru's Jazzmatazz - Streetsoul
-Spice girls - Forever
-Kelis - Along With You
-The Platinum Collection
-Sparkle - Told You So
-Lewis Taylor - Lewis II
-Monifah - Home
-Erykah Badu - Mama's Gun
-Usher - Pop Ya Collar
-Jewels - Good Lovin'
-Carl Thomas - Emotional
-Kaah - SoulrebellKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish