Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
Kommer ikke an på lengden, men antall slag i minuttet
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Veldig mye av det som skrives om musikk er egentlig bare en rekke meninger som en eller annen journalist prøver å pakke inn på best mulig måte. Det finnes derimot også håndfaste elementer som kan måles.


Jeg synes ditt, og jeg synes datt, kan du lese selv på eminente magasiner som dette. For det er liten tvil om at vi musikkanmeldere noen ganger slenger rundt oss med begreper vi knapt vet innholdet av og karakterene vi gir, ja de er ikke akkurat vitenskapelig målt. Men også innen musikk er noen ting håndfaste og kan måles. F.eks. hvor mange beat, eller slag, en låt har i løpet av ett minutt. Denne artikkelen skal handle om det.

Beats Per Minutte (BPM) er intet nytt begrep, og kan spores tilbake til den gang DJ-kulturen vokste frem på 60- og 70-tallet. Da begynte DJ`ene å finne ut at det kunne få en skive til å passe overens med den neste, bare man traff på beaten. Dermed var en ny kultur i gang og det å kunne beatmixe ble selve barnelærdommen for en seriøs DJ. Likevel, eller kanskje nettopp derfor, snakkes det ikke så mye om BPM. Det er en slik ting gode DJ`er skal høre og late som de ikke tenker mye på. Et vanlig triks blant unge DJ`er å skrive opp BPMen et sted på skiva slik at man slipper å telle, eller slipper å stole på et evt. gehør. For det er det jo langt fra sikkert at man har.


I følge ryktene er det Moby som har verdensrekorden i antall slag i minuttet. Selv etter nøye gjennomgang av Guiness Rekordbok fant jeg aldri den påståtte rekorden, slik at jeg må holde meg til ryktene. Og de sier at låta det snakkes om har en BPM opp mot 1000. Moby, som er en mann med mange rare ideer, gjorde dette visstnok som et eksperiment, bare for å sjekke hvordan det ville høres ut. Selv har jeg til gode å høre låta, men det skal visstnok låte ganske sært. Det tror jeg så gjerne.

Musikk som spilles der folk danser, altså på diskoteker og klubber, har en BPM fra 120 og oppover. Faktisk er det slik at et normalt menneskes hjerte slår 120 slag per minuttet, når man bedriver fysiske anstrengelser som å danse. Derfor spilles mye musikk på rundt 120 slag, slik at hjertet ditt faktisk er i takt med musikken uansett hvor dårlig du er til å danse. Ganske snedig og utspekulert, eller hva?

Hvis du lurer på hvorfor du ikke hører mer hip hop ute, er det sikkert fordi hip hop har en BPM på rundt 90. Det danser ikke damene til. Så da spiller man heller noe annet. Som for eksempel disco eller R` B som ofte ligger over den magiske 120 grensen.

Innen house, techno og trance er begrepet BPM enda mer sentralt. Hvis jeg sier at trance ligger på rundt 140 og at techno gjør det samme, skulle jeg nok ha ordene mine i behold. De utallige variantene av house-musikk sprer seg fra 125 og helt opp til nesten 180. Vi får håpe ingen har et hjerte som slår så raskt, for da blir du ingen gammel raver. Jeg tror jeg legger meg i solen med en kald øl, og setter på noe med ca 75 BPM. Det skulle være omtrent på min hvilepuls - en frisk sommerdag som i dag.

BPM-relaterte linker;
*www.moby-online.com
*www.headon.no
*www.mateomatos.com
*www.glasgowunderground.com
*Guidance Records
*www.vinyl-junkies.com
*Mix Mag
*Groove Magazine
*HS Records
*www.turntablism.com
*www.talkinloud.comKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish