Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
DISTURBED
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
"Jeg kan ikke gå inn i en kolonial-handel uten å bli sett rart på. Fordi jeg har piercinger i ansiktet... Mødre drar bort døtrene sine fordi de mener de ikke burde oppholde seg i nærheten av meg. Dette forstyrrer oss som et band. Derav navnet Disturbed."


Disturbed fra Chicago, Illinois, tok form for rundt 4 år siden. Men det var ikke før vokalist David Draiman svarte på en annonse i den lokale musikk-avisen at bandet ordentlig kom igang. Gjennom hard øving, egenutgitte promo-kassetter og diverse konserter for pressen, fikk bandet endelig napp hos selskapene. Etter en hard bud-krig hos disse plateselskapene gikk bandet for Giant Records, hjem for artister som Steely Dan og Pat McGee Band. Ifjor kom plata "The Sickness" ut, og bandet har rukket å turnere USA rundt og selge 1 million plater på verdensbasis, før de for første gang skulle stå på en norsk scene. Som oppvarming for provokasjons-dronningen Marilyn Manson.


Det er en skadet frontfigur som møter oss i garderoben på Oslo Spektrum denne lørdagen.
-"Ryggen tok kvelden igår, skjønner du." Men denne mannen skulle ikke få noe sympati fra min side. Jeg var interessert i å grave litt i begreper som Nu-Metal og Indvidualisme, begreper band i disse dager tjener store penger på.
-"Hvert tiende år kommer en ny form for aggressiv musikk. På sent syttitall og tidlig åttitall hadde vi punkrocken, på nittitallet hadde vi grunge, og nå har vi denne formen for metall". Da jeg spør om han vil konkludere med at punken er død, til tross for at flere tusen band fremdeles jobber hardt for å opprettholde punkrock-ideologien, er David´s svar vagt. Det virker som han mener punk nå kun er en musikkstil, og små punkband burde være glade så lenge de får spille en snowboard-festival eller noe sånt... Han kjenner mange sånne band i hjembyen sin. Slike utsagn gjør en person med kjærlighet for punk litt gretten...

I dagens metall-verden, drevet av tilsynelatende tvilsom mote i form av lilla dreadlocks, dårlig sminke, baggy pants, klovne-masker, billige riff og innøvd selvmedlidenhet, blir det klarere og klarere hvordan alle bandene spiller på de samme strengene, har det samme imaget, og tjener de samme store summene. Hvorfor skal vi tro på dette? Er dette noe mer enn et image? David blir litt stum. Noe sier meg at disse spørsmålene ikke blir stilt dem ofte.
-"Kaller du individualisme et spill? Vi spiller ikke på selvmedlidenhet. Jeg vil ikke synge om triviell drit som kjærlighet, raske biler og raske kvinner. Jeg vil skrive tekster om ting som plager meg, som menneskene i dagens samfunn som ikke er åpne for nye ting, og ikke lever livet fullt ut."

Disturbed har vokst fra å måtte spille små klubber rundt Europa til å fylle haller med flere tusen mennesker. Band som At The Drive-In spiller en form for rock som kommer direkte fra undergrunns-miljøer, selger plutselig store mengder plater og fremfører låter på David Letterman-show. Har musikkverden forandret seg?
-"Jeg tror ikke et band som At The Drive-In ville hadde et like stort publikum hadde de profilert seg for 5 år siden (ATDI har vært et band i nærmere 7 år/red.). Folk er mer åpne for undergrunnen, og dette kan man se i musikkpressen".

Spørsmålet her blir jo hvorvidt tematikken til band som Disturbed har utspilt sin rolle eller ikke. Er ikke denne Nu-Metallen og de tekstmessige klisjeene blitt så stue-rene at de ikke lenger er en trussel? Frontfiguren David svarer at bandet først og fremst er til som en "self-release for my inner demons", og om folk tar til seg tekstene er det bare kult. Da jeg poengterer at han faktisk har en viss makt ved å spille foran flere tusen mennesker hver dag, og at han kan prøve å få folk til å tenke over disse tingene, sier han at det aldri har slått han som noe han vil gjøre. Greit nok, men hva er da vitsen med dette "oppgjøret" med samfunnet? Penger? "You´re making a rather large assumption by saying all these bands only have one goal...money". Han elsker populære band som Korn, Slipknot og Limp Bizkit, og mener disse bandene kun driver med musikken sin av en grunn, å gå imot samfunnet og ta et oppgjør med indre demoner. Hvorvidt vi som publikummere vil tro på dette er opp til oss selv, konkluderer jeg med.

Musikalsk sett spiller Disturbed på kjente strenger. Et hybrid av rap (eller "rytmisk synging" som David poengterer at det heller er), melodiøs grungete vokal, metall og funky beats. Man har hørt dette før, men det virker ikke som folk blir lei. Hva er grunnen til at dette er så populært?
-"Jeg tror det når ut til mennesker fordi folk som føler seg utenfor samfunnet tar det til seg. Vi hater at folk ikke er åpne for andre mennesker kun fordi de ser annerledes ut. Man bør ikke frykte det som er annerledes eller se på dem som mindreverdige".

Et samlet norsk pressekorps kunne etter Marilyn Mansons opptreden i Norge lørdag konkludere med at Manson egentlig ikke er den store trusselen lenger. Folk har gått lei av staffasjen og sjokk-effektene. Så man kan spørre seg selv hvorvidt metallen´s fremtid ser ut... Vil man fortsette å prøve å sjokkere publikum, er dette umulig, eller vil man heller trappe ned på det teatralske til fordel for å sette musikk i fokus. Tiden får bare vise. David Draiman, en relativt sympatisk fyr i et populært band er ikke ute etter å forandre verden. Har man da rett til å klage på hvor forferdelig vi alle har det?

Kommentarer fra brukere

camilla 23/01/2007 - 12:41

Disturbed EIER så hardt!:D Det er verdens feteste band...

Thea 19/06/2006 - 19:09

ELSKER Disturbed, føler meg som en lite jentunge som går storøyd rundt å ser på verden!!!! Sangene deres er bare helt Råe, de går meg rett i hjertet.....

Michael Myers 03/05/2006 - 12:43

Disturbed er STOOORT. Synd konserten på Amager i København blew utsolgt på et riff....

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish