Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
Depeche Mode på talefot
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
De har holdt sammen lenger enn fire gjennomsnitts ekteskap, men har fortsatt unngått å få det klassiske ¿datert"-stemplet tredd over huet. Kanskje er det fordi de aldri har prøvd å følge trendene? Kanskje er det fordi livsførselen helt inntil nylig har matchet rock`n`roll-idealene? Eller er det rett og slett fordi de lager gudbenådet musikk.


Depeche Mode debuterte så langt tilbake som i 1981, rundt samme tid som Spandau Ballet, Human League og Eurythmics begynte å gjøre seg gjeldende. Men der de andre allerede mot slutten av tiåret hadde begynt å bli patetiske, beholdt Depeche Mode sin udødelige aura. Populariteten har de på forunderlig vis beholdt. Ja, faktisk har den tiltatt med årene.

Propaganda har møtt Martin Gore, Andy Fletcher og Dave Gahan for å få vite hemmeligheten bak denne utrolig langvarige suksessen.

- Vårt mål da vi startet var å gi ut èn singel. En av grunnene til at vi fortsatt eksisterer er at vi aldri hadde drepende ambisjoner, er teorien til Martin.

- Med en gang man begynner å forvente at noe skjer, frykter jeg at det antakelig ikke kommer til å gjøre det, føyer Dave til.
- Jeg syns det er like spennende å gi ut plate hver gang. Det er verst, som nå, når vi er ferdig med innspillingene, og bare venter på at ting skal begynne å skje. Kriblinga har ikke blitt borte, sier Fletch.

Når fansen blir besteforeldre

Er dere overrasket over at folk fortsatt har et slikt religiøst forhold til ting dere gjorde for 20 år siden?
- Vi har alltid prøvd å putte alt vi har inn i musikken. Jeg tror folk senser det. Det er veldig menneskelig, igrunn, og det gjør at det kan være levende så mange år etter, mener Gore.
- Det er utrolig å tenke på at det er 20 år siden vi begynte. Det virker som en lang drøm. Det har aldri vært noen slagplan. Vi føler fortsatt at vi kan våkne opp og bare være på vei til en vanlig jobb, sier Fletch.
- Vi har ikke vært i søkelyset på to og et halvt år. Likevel har vi disse besatte fansene som kommer fram hver gang vi gjør noe, og som følger bandet overalt. Ettersom man blir eldre, begynner en å lure på om; "Når jeg er 60, vil de fortsatt være der." Mange av dem er ikke så mye yngre enn oss. Om noen år vil vi ha besteforeldre som følger oss rundt på tur, fleiper Martin.
- Her om dagen ble vi introdusert til noen fans som akkurat hadde fått barn. Og ungen hadde allerede helsvart på seg, ler Dave.
- Vi ble spurt her om dagen om vi kom til å gjøre ti album til, og vi regnet ut at vi med dagens utgivelsesfrekvens kom til å bli 85 før vi var ferdige. Plateselskapssjefen vår i Frankrike har en artist som er 82 og som selger dritbra, så man vet aldri, humrer Martin.

Exciter

Så til den nye skiva. Hvordan rangerer de den i forhold til sine tidligere?
- Vi er veldig stolte av den nye plata. Det er en av de aller beste vi har lagd, og det forbausende er at denne gang har innspillingen faktisk vært morsom. Det var som om det var 1982-83 igjen, sier Andy fornøyd.
- Vi hadde ny produsent, og det var veldig forfriskende. Mark Bell, som tidligere har jobbet med Bjørk, var mer som et fjerde bandmedlem. Det var mer som et musikalsk samarbeidsprosjekt enn bare produksjon, legger Martin til.
- Rent personlig var det spennende å jobbe med en som ser på vokalen bare som et annet instrument. Jeg sang fra første dagen, i motsetning til slik det vanligvis er med all vokalen til slutt. Han var også veldig oppsatt på å ikke prøve å gjøre til stemmen, bare synge akkurat slik det falt seg naturlig. Det ble trukket endel fra inspirasjonskildene mine - David Bowie, Iggy Pop og også Dave Gahan, ler Dave.
Vil den nye plata være lysere enn "Ultra"?
- Jeg vet ikke, hva tror du?, spør Gahan.
- Jeg tror alle platene våre er gloomy og berører de mørkere sidene, men vi finner dette oppløftende. Jeg tror nok "Exciter" er mer oppløftende enn "Ultra", men så syns vi aldri den var spesiell tung stemningsmessig, føyer Fletch til.

Napster - vår tids alternative radiostasjon

Depeche Mode har alltid vært i forkanten av utviklinga. De var synthpopens fanebærere på tidlig åttitall. De satte mye av standarden for den industrielle trenden på nittitallet. Tilogmed på internett har de utmerket seg. Hjemmesida deres fikk for et par år siden høyeste utmerkelse på den prestisjetunge Midem-festivalen. Internett kan imidlertid være et tveegget sverd for en millionselgende artist. Hvordan ser de selv på trusselen fra Napster og kopiering av musikk på nettet?
- Napster fyller en rolle som de alternative radioene før fylte, som den eneste måten unge folk får vite om ny, spennende musikk. På den andre siden ser vi problemet med at royaltyspørsmålet må løses. Det er litt skuffende, på en måte, at man kan få tak i plata før releasedatoen. Vi kommer fra en generasjon hvor man løp i butikken på releasedatoen for å kjøpe favorittartisten. Nå får man både plata, coveret og tekstene 2 måneder før den er planlagt sluppet. Vi må bare bli vant til det faktum at verden har endret seg, og vil fortsette å endre seg ytterligere, sukker Andy.
- Mitt slagord har alltid vært: "If you are not bootlegged, you aren`t happening", sier Dave.
Ja, de har vel ingen grunn til å sutre. De siste albumene har alle solgt mellom 5 og 10 millioner eksemplarer, så konkursspøkelse er ikke akkurat nærliggende.

Problemet med å ha for mange hits

Når dere skal på turnè må det da være et helvete å betsemme seg for hvilke låter dere skal spille?
- Ja, når man har 190 innspilte låter, sier det seg selv at man har et luksusproblem. Vi må droppe en del av våre favoritter, en del av fansens favoritter, og også passe på å gjøre plass til en del nye låter. En konsert kan bare være så og så lang, så man må drepe mange darlings for å få det til å gå opp. Det vil antakelig bli 5-6 fra "Exciter", vi vet ikke ennå. Det er låter som for eksempel "When The Body Speaks", hvor jeg og Martin fant et magisk øyeblikk bare med kassegitar og vokal. Hvis det lar seg reprodusere live blir den selvskreven, men det er alltid vanskelig, sier Dave.
Når du skal synge en av Martins låter, tar du da utgangspunkt i melodilinjen eller teksten for å finne et uttrykk?
- Ingen av delene. Jeg prøver å ikke tenke for mye på det, bare synger det som faller meg inn. Når jeg er veldig fornøyd med noe, brenner jeg det på en CD og spiller det for Martin, Mark og Fletch..., sier Dave.
- ...Og legger det ut på Napster..., føyer Fletch til.
-...Ja, for å høre hva fansen synes, ler Dave.

Depeche Mode begynte som et slags motsvar til rock`n`roll. De var synthrockens fremste fanebærere, og etablerte et skille mellom synthere og gitarrockere som var så sterkt at ungdom nesten måtte velge ståsted. Noen overløpervirksomhet var i mange miljøer utenkelig. Etterhvert skulle bandet selv bruke gitar, og legge seg til skumle rock`n`roll-vaner. Så ekstremt var det at selv verstingene Primal Scream var sjokkert, etter en USA-turnè de hadde gjort sammen.
Heroinavhengigheta til Dave tok nesten livet av ham, og bandet var en hårsbredd fra full oppløsning. Ett bandmedlem, Alan Wilder, hadde imidlertid fått nok og sluttet etter 15 års tjeneste. På spørsmål om dette blir Dave plutselig politiker, og svarer:
- Vi har vært gjennom en del problemer. Livet handler om endringer og å lære av ens erfaringer. Det har vi gjort, og det gjør vi fortsatt, både personlig og musikalsk.
Det er ingen tvil om at han har en lysende karriere for seg som Statsministerens pressetalsmann, hvis bandet skulle finne på å gi seg.
Om sitt mye omtalte selvmordsforsøket legger han til:- Det er en permanent løsning på et temporært problem. Det jeg ikke skjønner er hvorfor jeg ble arrestert i to døgn for det, sier Dave indignert.

Vi blir høflig bedt om å avslutte av plateselskapet, men Dave vil som sann frontfigur ha siste ordet.

- Hva er dette - ingen spørsmål om munn- og klovsyke?, ler han før han sier farvel og går.


Diskografi:

Speak & Spell
A Broken Frame
Construction Time Again
People Are People (bare i USA)
Some Great Reward
Catching Up With Depeche Mode
Black Celebration
Music For The Masses
101
Violator
Songs Of Faith And Devotion
Ultra
The Singles 86>98
The Singles 81>85
Dream On (sgl) lionselgende artist. Hvordan ser de selv på trusselen fra Napster og kopiering av musikk på


Les også
- Sister Sonny - The Bandit Lab
- Skinny - Taller
- The Church - After Everything Now This


Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish