Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
Manu Chao - liten mann med stor musikk
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Manu Chao er en pussig liten mann som ingen helt vet hvor kommer fra. Om han egentlig er fransk, spanjol, meksikaner eller noe annet er imidløertid ikke så viktig, for mannen lager helt utrolig kul musikk, en blanding av reggae, ska og latin som rykker grundig i dansefoten. Propaganda møtte Manu i en sliten låve på Roskilde.


Det er mange som har stilt opp på pressekonferansen. De fleste av dem er mest interessert i å stille spørsmål om hva Manu Chao mener om det ene og det andre, for tekstene hans kan lett tolkes i politisk sammenheng. Den forrige plata hans, "Clandestino", gjorde stor suksess, og nå er han ute med en ny plate, "Proxima Estacoin Esperanza". Til tross for at det går mye i spansk har flere og flere nordmenn oppdaget Manus evne til å få deg i godt humør gjennom musikken. I resten av verden har han vært godt kjent i flere år, fordi han spilte i det franske bandet Mano Negra før.

Når vi møter Manu er det hans første konsert i Danmark på 10 år, og forrige gang han spilte på Roskilde var det i selskap med Mano Negra. Denne gangen er han liten og alene foran alle mikrofonene, men likevel med et stort smil i ansiktet.Når du kalte plata di for "Proxima Estacoin Esperanza", ( Neste stasjon: håp, et vanlig navn for metrostasjoner i både Madrid og Barcelona)hvem er det du håper for?

-For alt1 Vi lever i en ond verden, der det kanskje ikke virker som en grunn til å ha håp for noe. Men det må man ha, for hvis man ikke har håp har man ingenting.

Er den nye plata mindre politisk enn "Clandestino"?

-Opprør er noe for mange folk tjener for mye penger på. Jeg vil tjene penger på musikken min, ikke ideene mine, sier Manu med overbevisning.

-Den nye plata er på en måte lillesøsteren til Clandestino. Jeg prøver jo å ha et konsept, men jeg forandrer det hver uke. Så jeg bare spiller. Noen ting kommer lettere enn andre. Egentlig er det mere plata som spiller meg enn omvendt.

Er du mere rocka på scenen enn på plate?.
-Sceneshowet vårt er helt forskjellig fra platene våre. Hvis jeg prøver å gjøre det samme på scenen som på plate så mister man 90%. Man vet aldri helt hva en konsert kommer til å bli. Vi er jo ti musikere. Et stort band, med andre ord. Jeg har med meg en annen sanger, også. Vi kommer fra hele verden, selvom mesteparten av bandet bor i Barcelona. Men vi har folk fra Spania, Chile, Venezuela og New Guinea. Blant annet.

Egentlig er vi ikke et ordentlig band, vi splittes hver andre måned, sånn at bandet ikke skal falle inn i rutine. Vi har masse gøy og er et sterkt band, men vi vet at det er over i oktober. Dersom alle er fornøyde og vi har masse mer å gi, så kan vi gjenskape bandet.

Har levemåten din forandret deg etter berømmelsen?
-Faktisk trodde jeg aldri "Clandestino" kom til å selge i mer enn 1000 eksemplarer, ler Manu. Men det er klart noe er annerledes. Det er for eksempel bedre å gå ut og feste på ukedager.Ting forandrer seg ikke så mye dersom man vet hvordan man skal takle det.. Jeg tenker aldri lenger enn 3 måneder inn i fremtiden. Sånn at hvis jegf har lyst til å forandre livet mitt står det ingenting i veien.

Har du ikke en platekontrakt å forholde deg til?
-Det er jo bare et papir. Jeg har en kontrakt, men hvis jeg ikke vil jobbe så må de jo komme og finne meg. De vet at hvis jeg ikke vilgjøre noe så gjør jeg det ikke. Det beste jeg vet er å reise rundt i verden. Og nå har jeg pengene til å gjøre det også...
Jeg reiser masse, og overalt jeg drar plukker jeg opp og lærer ny musikk.

En ivrig journalist, tydelig medlem av Attack selv, fyrer spent av: Hva mener du om Attack?
-Det finnes så mange grupper. Personlig så vil jeg være fri fra grupperinger, men jeg mener alle burde dra til Genova for å protestere mot G8-møtet. Folk må dra dit og si nei. Det som er dumt er at gruppene blir uenige seg i mellom. Alle burde gå sammen, bare sånn kan man velte det systemet som finnes. Så kan man heller finne ut av hva slags samfunn man ønsker etterpå.


Og hva med det som skjedde i Gøteborg?
-Det som skjedde i Gøteborg er bare bra for dem som arrangerer møtet. Selvfølgelig er det egentlig politiet som står bak opptøyene. Ikke politiet i uniform, men politimenn som infilterer demonstrantene. Folkemassen er ikke voldelig i seg selv, mener jeg.

Manu Chao smiler lurt mens han lirer av seg meninger som for andre kan virke litt drøye. Men han framfører dem med stor ro og en logikk som det er vanskelig å krangle mot.

Hvem er "Señor Matanza"(mr. kill), som du synger om på Clandestino?
-Å, dem er det mange av. Men for meg tror jeg den virkelige señor Matanza er mafiaen. Bak alle demokratier finnes det mafia. De har blitt dette århundrets diktatorer.Jeg skrev sangen i Bogota, Coombia, men detn handler ikke bare om colombiansk narkomafia. Mafia finnes overalt, Colombia er bare en problemområde man kan skylde på og rette oppmerksomheten mot, men andre gjør som de vil.

Hva mener du om narkotika, du synger jo endel om marihuana....
-Jeg bruker det, i studio er det min gode assistent. Men ikke på scenen, det blir helt feil. Jeg er for legalisering av all narkotika. Ikke bare sånn at man kan ta mere av det. Dop finnes overalt, og pengene går rett i lomma på mafiaen. Hvis det blir lovlig så kan ikke de tjene penger på det. Jeg tror doppenger er regjeringens svarte penger.

Hva med EU, da Manu, spør en annen aktivist.
-EU bygger en vegg rundt Europa. Det er dumt og totalt hipokratisk. Jeg mener, regjeringene sier at de ikke vil ha innvandrere, men det vil de. De vil ha den illegale innvandreingen, folk uten rettigheter som de kan herse med som de vil. Uten innvandringen stopper Europa.

Manu lener seg tilbake med stoisk ro og ingen har noe særlig mer de skulle ha sagt. Han har iallfall sagt sitt, og ser ut som han er fornøyd med at pressen drar sin vei så han kan gjøre det han virkelig vil - spille musikk.

Det er da Propagandas latinofotograf ikke kan dy seg lenger. "Kanke jeg få autografen din`a, Manu, bryter han ut. Og Manu trekker på smilebåndet og skriver autograf mens de seriøse skribentene løfter på øyebrynene. Men vi har en lykkelig fotograf, og det er sommer, og Manu Chao holder en forrykende konsert noen timer senere. Det blir ikke mye bedre enn det.Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish