Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
Bjørk - en gal, gal dame
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

Individualist

Innerst inne er hun, og har alltid vært, litt av en individualist. Ikke så rart, kanskje. Hun vokste opp i et hippiehjem med en mor som laget skap, men som nå lever av å lage meditasjonsplater. (Faren og moren ble skilt da hun var to). På skolen kuttet Bjørk et hull i dyna si, kastet den over hodet og brukte den som uniform.

- Tross alt kommer jeg fra et land der drosjesjåfører spiser middag med presidenten. Fordi Island har vært en koloni i 600 år har vi ikke noe hierarki. Jeg tror vi er litt som irene på den måten... jeg har lagt merke til noen ganger når jeg besøker U2, at de har så mye makt at de ikke gidder å bruke den. Jeg tror det skjer med folk som har blitt undertrykket lenge. Noen steder virker det, men bare innenfor det systemet.


- Når Europeere kommer til Japan ser vi at folk jobber som maur i et velsmurt maskineri. Men på Island - glem det. Presidenten pleide å si at vi aldri kunne hatt noe militære på Island fordi folk hadde nektet å marsjere. Alle har sin egen identitet på her.

Tilbudt øy

Bjørks noe spesielle klessmak hadde stor innflytelse på moteverdenen da Debut kom ut i 199,3 og solgte mer enn 600 000 bare i England. De store mohairgenserne hennes ble kopiert av kleskjeder verden over.

Hun har videre gjort undere for den islandske turistnæringen. Man hørte ikke mye fra Europas nordøstlige utpost før Bjørk poppet opp på musikkscenen og brakte sjelen fra landet sitt med seg. Hun lånte bort leiligheten sin i Reykjavik til Pulp-vokalist Jarvis Cocker, og Damon Albarn fra Blur besøker Island regelmessig. Landet har blitt en hit for britiske turister som søker fred, ro og natur.

Så mye setter regjeringen pris på sin fremste eksportartikkel at de tilbød henne en hel øy. Men det var ikke fruen spesielt begeistret for.

- Jeg har fortsatt huset mitt på Island, og jeg har sett meg om etter en liten øy rett utenfor. Regjeringen tilba å gi den til meg, men jeg avslo. Det ble en kjempedebatt og jeg måtte forklare hvorfor.

Drittjobber

Bjørk har ikke alltid vært diva og stjerne, det var tider da hun måtte slite for å få endene til å møtes.

- Jeg har hatt noen drittjobber. Jeg kommer fra en arbeiderklassebakgrunn, faren min var fagforeningsleder og jeg måtte jobbe og tjene mine egne penger fra jeg var 11 år gammel. Jeg har jobbet på en fiskefabrikk og flere andre fabrikker. Jeg hadde en jobb der jeg gikk fra hus til hus og solgte bøker, de islandske sagaene. Der sto jeg, med en baby på den ene armen og bøkene i den andre. Men det var faktisk en kul jobb, fordi folk alltid inviterte meg inn på kaffe og så leste vi bøkene sammen. Jeg tror problemet mitt er at jeg elsker å jobbe.

- Noen ganger hadde jeg to eller tre jobber i tillegg til å synge i band. Jeg sparte alltid sånn at jeg skulle være i stand til å jobbe med musikk. Jeg var i et annet band før Sugarcubes, og vi sparte i et år sånn at vi kunne kjøpe en van og kjøre rundt i Europa.

- Musikken er mitt livs kjærlighet. Den tar opp 75% av meg hele tiden. Selv om du snakker med meg, så er det en sang i bakhodet mitt som trøster meg.

Bjørk vant gullpalmen for beste skuespillerinne i Cannes, men noen mener at det kanskje var litt feil for en selverklært punker å ta i mot en pris etablert av filmsnobber...

- Jeg mener det var riktig av meg. For noen måneder siden ante jeg ikke engang at denne prisen eksisterte, men det virker som om den er viktig for franskmennene, og de virket som om de virkelig ville gi den til meg. Da ville det ha vært utrolig uhøflig å ikke ta imot. Det ville vært som at en engelskmann vant den engelske cupen uten å ta imot trofeet.

Sier Bjørk og nikker oss nådig ut av rommet. Audiensen er forbi og vi må pent stikke av. Ikke engang en aldri så liten million fikk vi. Hvis jeg var så rik så ville jeg ha delt, altså...


Les også
- Stina Nordenstam - This Is...


Kommentarer fra brukere

Mari 18/03/2002 - 15:30

d ska ver punktum mellom om og Michelle

Michelle 18/03/2002 - 15:25

siden er stilig og litt artig

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish