Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
Fine Pop Power
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
De hates av visse, men elskes av de fleste. First Floor Power er omgjengelige, tydelig bevisste, de har sluppet årets beste, svenske popalbum, "There Is Hope", og gjort en supertrivelig konsert på Mono i Oslo. Dessuten har to av dem pratet med Propaganda over et glass ferskpresset appelsinjuice. Blant annet.


Men First Floor Power, hva i all verden skal det bety?
Karl Jonas Winqvist, vokalist, og tangentmanøvrerer, tar ordet;
-Det er en ordlek. Jeg og Jenny (Wilson, søster til Sara, gravid, spiller gitar og synger) bodde i første etage, og hadde vel noen slags ide om at ettersom vi bodde der, skulle folk kunne gå inn gjennom vinduet og være med på en slags musikalsk klubb. Power er dessuten et litt styggfint ord, men bortsett fra det fantes det egentlig ingen større mening bak fra starten. På et vis kan det jo bety at man ikke skal sitte i syvende etasje og se ned på folk, man skal være blant folk.
-Være på samme nivå, legger Sara Wilson, som hovedsakelig trakterer bass, og dessuten noe vokal, orgel og gitar, til.

-Vi forsøkte med et annet navn fordi First Floor Power er så vanskelig å si. Vi bytta til The Great Organisation for en spilling, men det var like vanskelig, så vi bytta tilbake, sier Karl Jonas.
-Det kjentes litt fascistisk, liksom, mener Sara.

Så dere er blant folket? Dere er ikke popstjerner med dertil nykker?
Kjell Jonas smiler, sipper til juicen (ser unektelig god ut, fruktkjøtt og greier...), og svarer;
-Nei, vi er nok ganske langt fra det. Vi liker å være blant de som hører, for det er takket være dem at vi har tak over hodet.


Musiq non stop
Hvor viktig er så musikk for Sara og Kjell Jonas?
-Det er jo det eneste man vil gjøre, det eneste man vil holde på med, innrømmer Sara. Det er en kunstform som er så direkte, så åpen for alle. Musikken er en direkte form som tiltaler alle mennesker. Kanskje ikke vår musikk, men alle mennesker hører på musikk. Ingen sier at de hater musikk, men mange sier for eksempel at de hater kunstutstillinger.

-Med tanke på radio og MTV og den generelle forutsigbare, ensrettede og ensformige musikken fra mange av de store plateselskapene, føles det enda viktigere å lage musikk fra en annen vinkel. Kanksje låter man ikke kjempeprodusert eller spiller et refreng fem ganger for å få en hit, men det føles som å ha en funksjon. Grunnen til at vi startet dette bandet var jo for at vi ønsket å spille musikk vi selv ville høre. Det var noe som manglet. Kjell Jonas fant det i First Floor Power.
-Musikk ellers er jo viktig for å overleve, mener han videre. -Jeg tror ikke jeg hadde klart en dag uten musikk. Selv når jeg sover hører jeg på musikk. Kanskje ikke så rart, men jeg vet noen synes det er slitsomt. Jeg elsker å høre å musikk når jeg sovner, og så våkner man midt på natten, så står en skive og spiller...

Dere blir gitt ut på det ikke veldig store labelet Silence (som blant annet også huser bob hund). Er det viktig for dere å ikke være på et stort selskap?
Sara; nei.
Kjell Jonas tar tråden;
-Så lenge man får gjøre hva man vil spiller det ingen rolle om det er stort eller lite. På et stort selskap er det som regel større muligheter for å få flere muligheter og mer penger, men jeg tror også de har mistet interessen for vår type musikk de siste årene. Da er det bedre med små som fortsatt ønsker musikk som de store mener er for smalt, som nettopp Silence, eller Rune Gramofon her i Norge. Så det er ingen nødvnedighet å være på et lite selskap, men det er mest der nysgjerrigheten finnes.
-Så lenge du har friheten til å gjøre hva du ønsker spiller det ingen rolle, skyter Sara inn. Men de er jo ikke interessert. En annen bra ting med det, hadde jo vært at man hadde nådd ut til flere.

Noen av de som har hørt dere har ment at First Floor Power er sveriges verste band. Hva tenker dere om det?
-Det var faktisk den første anmeldelsen (av albumet) som kom i Sverige, og hvor skribenten skrev noe slikt som jag hatar dom av hela mitt hjärta. Den andre anmeldelsen noe slikt som det här är Sveriges bästa band. Slik har det vært for og mot hele tiden. Kjell Jonas virker ikke spesielt forvirret av den grunn.
-Det er jo egentlig ganske interessant med slike ekstreme motsetninger. Med den første ble vi relativt knekt, og forstod ikke helt hvorfor. De skrev ingenting om musikken, men mer om hvordan man mislikte våre personligheter og hvordan vi så ut, forteller Jenny. -Nå tar vi det mer med fatning, og prøver heller å ikke ta stilling hver gang noen mener noe.

Jeg har diskutert noe om hvorvidt man kan og bør analysere musikken deres, se den mer i dybden. Hva mener dere selv?
-Absolutt ikke feil å analysere, mener Kjell Jonas. Jeg synes det gjøres altfor lite faktisk. I musikkanmeldelser nå for tiden synes jeg at de skriver mer om hvordan artistene kler seg, i stedet for å virkelig gå inn i musikken. Det analyseres altfor lite.
-Mye er ekstremt overfladisk, og så slappt. Som om de bare har sittet der og skrevet, og ikke har hørt på skivene, liksom. Det er jo sjelden man leser en anmeldelse som virkelig går inn i musikken.


Cover Power
First Floor Power vil om en tid gi ut en EP med coverlåter av Daniel Johnston, Yoko Ono, King Kong og David Bowie. Hva kan Kjell Jonas fortelle om den?
-På starten holdt vi det hemmelig for Silence, for vi ønsket å spille det inn og slikt selv. De vet om ideen nå, men de har ikke hørt noe.
-Greia er i hvert fall at vi i bandet har valgt en låt hver, og vil i første hånd bli sluppet som en syvtommer, muligens på CD gjennom Silence.
Yoko Ono er det Sara som har valgt;
-Jeg har opdaget at hun var og er et geni. Hun ga ut skiva "Season Of Glass" like etter John Lennons død, og er helt fantastisk, om enn litt dårlig produsert. Men både tekstene, stemmen og hele hennes suttrykksmåte liker jeg veldig godt.
Kjell Jonas liker Daniel Johnston;
-Han begnte å gi ut kassetter i 1980 i USA. Veldig minimalistisk, nesten manisk, og bare orgel og sang. Den mest naive og fineste jeg har hørt. Synger som en gud, som et barn egentlig, men er ekstremt tjukk. Det er forresten han som har den låta "Casper" på soundtracket til "Kids".

Noe annet nytt på gang?
-Ja, så vidt, men ettersom Jenny er gravid må vi vente til barnet er født og slikt. Til høsten kommer vi nok til å spille inn et eller annet.
Tror dere den graviditeten påvirker musikken på noe vis?
-Det er et godt spørsmål (takk, Kjell Jonas).
-Ja, det må det vel gjøre, tror Sara. Det påvirker jo henne, så det påvirker nok på noen måter. Jeg tror derimot ikke vi kommer til å høres helt annerledes ut på grunn av det. Det er jo en stor greie, men det er nok vanskelig å si.
Tror dere barnet liker musikken deres, der inne fra magen?
-Ungen har jo hørt musikken hele tiden, så den bør jo begynne å føle seg bekvem med det, tror Sara, snart stolt tante.
-Vi spilte en ny låt som er ganske støyete, og da begynte det å sparke veldig. Enten liker han det, eller så synes han det er fryktelig.
Enten eller, slik er det jo ofte med First Floor Power. "There Is Hope" finnes forhåpentligvis der du pleier å kjøpe musikk. Sjekk den ut, du kan risikere å bli forelsket faktisk. Eller du blir fylt av hat.

-Du, kan vi være så snill å få komme med noen platetips, spør Kjell Jonas forsiktig når vi skal til å avslutte. -Selvfølgelig, svarer jeg.
-Da vil jeg anbefale albumet til The Moldy Peaches. Fantastisk bra, sier Kjell Jonas.
-Da sier jeg "Season Of Glass" med Yoko Ono. Den er gammel, men jeg vil det likevel, sier Sara.
Hva ville Jenny og Per (Lager, trommer, perc og litt vokal) anbefalt, tror dere?
-Jenny ville nok tipset om Missy Elliott tror jeg. Per fikk akkurat høre Edith Frost. Jeg tror han liker henne veldig godt.

Kanskje finner du de platene samtidig. Det er mye fint der ute...

*Hjemmesida til First Floor Power


Les også
- Bad Cash Quartet - Outcast
- First Floor Power - There Is Hope


Kommentarer fra brukere

dra til helvete 29/05/2006 - 14:32

heftigt

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish