Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
Super Furry Animals
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Super Furry Animals er ute med ny plate, "Rings Around The World", og tar et oppgjør med samfunnet vi lever i. Sosialismen er i ferd med å dø ut, globale korporasjoner kontrollerer verdens regjeringer og vi drukner i unødvendig informasjon. Men noen gode tips til Regjeringen-Stoltenberg har dem ikke.


- Det er synd hvis høyresiden kommer til makten, men jeg vil helst ikke kommentere det politiske livet i Norge, fordi jeg ikke har noe forhold til det, sier vokalist og låtskriver Gruff Rhys.

Propaganda møtte Gruff Rhys og bassist Guto Pryce på Grand Hotell i Oslo i forbindelse med promoteringen av deres nye plate "Rings Around The World". Det var to opplagte musikere som tok i mot oss, og de la ikke skjul på at det er godt å være i rampelyset igjen.

- Det er musikk som er livet vårt, og vi er glade for å være i Norge igjen, men vi skulle helst ha vært her alle sammen og spilt for dere, sier Rhys. Men vi kommer tilbake i november og det gleder vi oss til.


Super Furry Animals’ nye plate har mottatt strålende kritikker, og ble blant annet kåret til månedens album i det prestisjetunge britiske musikkbladet Mojo. Samtidig utgir bandet plata på DVD med 12 ulike kortfilmer til hver låt.

- Det har vært en lang og tung prosess, men med et slik resultat glemmer man fort de tunge stundene da man aller helst bare ville gi opp alt. Det tok oss syv nødvendige måneder å lage "Rings Around The World", men jeg tror dette er vår mest suksessfulle plate. Vi ville lage noe perfeksjonistisk, noe solid, og vi hadde ca 20 låter å velge mellom. Vi mikset den to ganger for å få det rette "soundet", sier en lettet Gruff Rhys.

At SFA har lyktes er det ingen tvil om. "Rings Around The World" er en mer tilgjengelig plate med mindre blanding av ulike sjangere enn vi er vant til når bandet gir ut noe. Når Pryce og Rhys blir konfrontert med Dagbladets uttalelse om at bandet endelig er ute av puberteten ler de i kor og rister på hodet.

- Vi tenker ikke sånn. Hvis det å bli voksen betyr at vi nå skal holde oss til dette uttrykket resten av livet blir vi bekymret. Vi vil stadige gå nye veier og vår neste plate blir totalt ulik denne, sier bassist Guto Pryce.
- Jeg tror det er viktig å gi musikken vår tid før å forstå at vi ikke er barnslige eller dumme, påpeker Rhys.

Å trekke noen rød tråd i SFA måte å lage musikk på er ingen enkel sak for utenforstående. Bandet liker å overraske, og tøyer grenser i nesten hver eneste akkord. Du kan trekke paralleller til band som The Kinks og Mercury Rev eller til Elvis Costello, men du klarer aldri å sette dem i bås.

Hva er deres største inspirasjon når dere lager musikk?

- Alt. Vi inspireres av så mye at det er vanskelig å peke på noe konkret. Vi kan få ideer fra lyder, ord, hendelser og tusenvis av band. Til og med drittband inspirerer oss til å gjøre noe helt forskjellig fra det dem gjør, sier en engasjert Pryce.

En britisk journalist har sagt at man ikke kan være vel bevart når man spiller i et band som heter Super Furry Animals. Bandet selv er fornøyd med navnet og gir blaffen i hva folk mener om det. Det er jo bare et navn og til syvende og sist er det ubetydelig hva det er, for det er jo musikken som er det viktigste.

Hva er historien bak navnet?
- Det var Daf Leun (trommer) som kom med det en kveld. Du kan føle deg Super Furry, og det er en følelse av noe robust, noe modig og viljesterkt. Det passer oss utmerket, fordi vi ikke trenger å leve opp til noe. Det gir oss frihet til å gjøre det vi vil. Vi trenger ikke spille sint eller glad musikk, bare være oss selv, forteller Pryce.

Men det har ikke alltid vært like enkelt å være SFA. Som walisisk band med ambisjoner i England skal det mye til for å nå til topps, noe de blant annet fikk merke tidlig i sin karriere. Da bandet signerte kontrakt med Creation Records i 1996 ble de anbefalt å synge på engelsk, hvis de i det hele tatt hadde ambisjoner om å leve som musikere. Debuten "Fuzzy Logic" fra 1996, "Radiator" fra 1997 og "Guerrilla" fra 1999 er alle utgitt med engelsk vokal. Dette ga bandet det gjennombruddet de håpet på, men på deres forrige album "MWNG" fra 2000 synger de på walisisk. Plata tok to uker å spille inn, og ble lansert på deres eget label, Placid Causal, uten noen form for markedsføring. Likevel solgte den mer enn deres engelskspråklige album, noe bandet er stolt over.

Hvilket språk foretrekker dere?
- Vi foretrekker begge, men jeg tror egentlig ikke språket er så viktig så lenge det du driver med er ekte. Lidenskap er viktigere enn ord, og så lenge det er lidenskap i stemmen din spiller det ingen rolle hvilket språk du synger på. Når jeg for eksempel hører på Nirvana er det ikke alltid jeg skjønner hva Kurt Cobain synger om, men jeg kan høre at det er lidenskap i stemmen hans, og det er viktig for meg, sier Gruff Rhys.

Tror dere MWNG ville blitt like godt mottatt hvis dere var et ukjent band?
- Det ville blitt vanskeligere og tatt lengre tid, men det er fullt mulig å oppnå suksess ved å synge på sitt eget nasjonale språk, tror Rhys.

Det spørs vel om et band som synger på norsk ville blitt noen stor suksess i England?
- Jeg har bare hørt norske band som synger på engelsk. For eksempel Motorpsycho og Euroboys, og jeg synes det er to kule band, sier Rhys. Men England er et håpløst marked for band som vil slå igjennom. Se på Manu Chao for eksempel. Han er stor over hele verden, men ikke i England. Til og med Eros Ramazotti har problemer med å slå igjennom der. Vi slet veldig i starten med å bli akseptert bare fordi vi er fra Wales, og det er to timer langt unna. Vi fikk ikke spillejobber eller platekontrakt. Vi ble stigmatisert. Det er synd, men det er et faktum, fortsetter Rhys.

At England er selve nåløyet for band som ønsker å slå igjennom er ingen hemmelighet, men samtidig skal vi være takknemlige for all den gode musikken øyriket har gitt oss. Jeg kan sitte her i timevis å nevne band som har hatt påvirkning på livet mitt som for eksempel The Beatles, The Rolling Stones, The Kinks, The Animals, Pulp, Blur, Oasis, Suede, Super Furry Animals osv. Det britisk uttrykket i musikken er en ava´ntgarde.

SFA ønsker å fortsette med å være foregangsmenn, og vet at hardt arbeid og samhold er viktige faktorer for å nå dit du vil.
- Vi ser lyst på framtiden og ønsker å hele tiden å utvikle oss selv. Og vi gleder oss vilt til å turnere igjen, sier Pryce.

Hvordan i all verden klarte dere å få Sir Paul McCartney til å tygge gulrøtter på "Rings Around The World"?
- Cian Ciaran (keyboard) dumpet borti McCartney på en eller annen prisutdeling og overtalte han til å la oss remixe noen Beatles-låter. Tre uker senere satt vi der og lyttet på orginale Beatles-taper. Det var stort, sier Pryce.

- Vi gjorde denne miksen med Beatles-låter i forbindelse med at Liverpool Sound College var nominert til Grammy. Så vi bare spurte om han ville være med på den nye skiva vår, og han sa ja. John Cale er også med og spiller piano, forteller Rhys

Å få selveste Sir Paul McCartney til å spise grønnsaker i takt med musikken er i utgangspunktet like vanskelig som å få Varg Vikernes (Greven) til å kore på den neste plata til Halvdan Sivertsen. Men for SFA er ingenting umulig, så lenge man tør og har tro på det selv. Likevel ønsker de ikke å gjøre flere ting sammen med McCartney igjen.
- Vi ville ikke at han skulle spille gitarsolo eller synge. Han er en dyktig musiker, men stemmen hans er så markant at det ville stjele oppmerksomheten fra alt annet. Så det får være med det, sier Rhys.

Tiden vår renner ut, og Pryce og Rhys må videre til neste intervju. Men vi blir sittende litt til, og kommer av en eller annen grunn inn på fotball. Pryce sier han er Cardiff-fan siden det er hans hjemby, noe som jo er forståelig. Rhys synes det er idiotisk å være fanatisk opptatt av klubber langt fra sitt eget hjemsted, og stiller seg uforståelig til mannfolk som sitter på pub og drikker øl, ikledd et eller annet lags drakt samtidig som de gråter over tap eller jubler over seier. Jeg unngår å si at jeg er Liverpool-fan og rister empatisk på hodet.

- Min største drøm før jeg dør er at Wales en eller gang kvalifiserer seg til VM i fotball. Vi var så nære i 1994, men bommet på straffesparket som kunne sendt oss til USA. Da ville livet mitt ha vært komplett, avslutter Gruff Rhys.

*Hjemmeside
*Anmeldelse av "Rings Around The World"
*Intervju med St Thomas
*Mener du noe?


Les også
- Super Furry Animals, John Dee


Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish