Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Musique
22 Pistepirkko
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Allerede som sjuåring kunne jeg si hyyve, perkele og yksi, kaksi, kolme, men jeg har egentlig aldri fått bruk for det. Selv ikke da jeg møtte 22 Pistopirkko, som spiller på Rockefeler i kveld.


Første gang jeg så 22 Pistepirkko var på Roskilde for noen år siden. Jeg var full, uinteressert og relativt ukjent med hvem den finske trioen var, men lot meg merkelig nok overbevise av et enkelt resonnement; De var finske, pistopirrko betyr marihøne og dette må da være god galskap!?

Det er rett og slett et eller annet med finsk musikk. Mens filmene derfra stort sett har vært fullstendig utilgjengelige, kjedelige og uforståelige, har musikken etter hvert fått et ry på seg av å være ekte, ærlig og direkte, og over årene har dette glidd over i å gi musikken et aldri så lite snev av kredibilitet. Finsk musikk er sær, ja vel, men ofte befriende vakkert likevel. Og best, og vakrest, av alt er Pistepirkko.

Hva er det som gjør finske band så spesielle, og dermed så vellykkede?
- Jeg trodde at det var omvendt. At det var norske band som var vellykket. Men når du sier det så må det vel være sånn, at det er fordi vi er spesielle at det lykkes for oss. Jeg kjenner noen band i Finland som ikke er sånn. Som hiver seg på ulike internasjonale musikalske bølger, men svært mange band spiller musikk sånn som de er, forteller Asko. Han var den opprinnelige vokalisten i bandet og han er storebror av Hannu som nå stort sett synger. Jeg møtte Asko og tredjemann Esa på Plaza over noen kopper kaffe dagen etter å ha blitt slått grundig av dem i go-cart.
- En av grunnene til at vi begynte med dette var nok det at det var lite annet å ta seg til. Jeg kommer fra et sted der det bodde 62 innbyggere, selv om det nå nok er 70, og da begynner man enten med sport eller musikk. Vi er ganske gode i sport. Det så du kanskje i går, sier Esa og viser til bilkjøringen dagen i forveien.

Akkurat da blir vi servert litt kaffe, etter forhandlinger får jeg til og med min egen kopp og Esa lurer på om det kanskje er mulig å få Ferner Branca.
- Ikke før klokka er ett, sier en kledelig overbærende kelner.
- Ikke før ett, spør Esa kledelig overbærende.
Og jeg spør beleilig om hva de synes om å være i Norge.
- Norway is... different, sier Esa nølende.
- Slightly different, moderer Asko.
- No no, it Finland that is different. Strange and different, protesterer jeg.
- For you perhaps. But for us there is nothing strange about it, sier Asko rolig og bestemt.
På mange måter har han selvsagt rett. Men inne i hertet mitt vet jeg at jeg også har det.

Pistepirkko har sluttet å spille med set-lister. De synes det er så ”fucking boring” å måtte forholde seg til et fastlagt program, og dermed har det brukt å skli ut etter tredje eller fjerde låta. Så de har funnet ut at de ikke en gang gidder å begynne konsertene med en klar plan.
- Det var jeg som lagde set-listene, og jeg er glad vi ikke bruker dem lenger. Nå om dagen har vi ikke en gang soundcheck. Vi har folk som gjør alt sånn for oss, sier Hannu og ler
- Vi kan være vanskelige noen ganger, og noen ganger spiller vi det folk vil ha. Vi lar oss påvirke av publikums reaksjoner, og tar gjerne musikkønsker. Noen ganger snakker vi med dem, sier Esa.
- Vi pleier å spille et spill med publikum hvor vi lar dem velge låtene. Noen ganger fungerer det, sier Hannu.
Foreløpig har de ikke den fjerneste anelse om hvordan den kommende turneen kommer til å bli, de er ikke en gang helt sikre på om de kan alle låtene. Men de ser fram til å lære seg dem slik at de kan dra på turne med en haug låter å velge i blant.

Uansett hvordan man vrir og vender på det så er 22 Pistepirkko et liveband. De har en egen kjemi på scenen som rett og slett er upåklagelig.
- Vi er et godt studioband nå for tiden. Men musikk er for mennesker og da er det best når den kommer ut til dem, sier Esa, som vanlig en smule kryptisk.
Hannu er helt enig, men legger til at det er mye spennende nyvinninger der ute som man kan og bør ta i bruk.
- Vi er fascinert av studio. Det er masse å lære seg der. Vi trenger ikke å lære alt men noe av det liker vi og så forsøker vi å bruke det. De lager glimrende software for synther nå om dagen, det er glimrende. Vi finner det vi trenger eller har lyst til å bruke, og det vi ikke trenger eller ikke har lyst til å bruke, det lar vi være, sier Hannu.

Og det er i denne blandingen av å holde på det gamle og trekke inn det nye at 22 Pistepirkko kanskje er mest suverene. Ikke så helt ulike våre egne Motorpsycho kanskje, selv om øvrig sammenlikning blir noe feil.
- Vi liker for øvrig Motorpsycho veldig godt, sier Hannu.
Og som Motorpsycho har også 22 Pistepirkko funnet fram til at trioen er den beste og vel egentlige bandformen. Det er som et trehodet monster de best kan boltre seg og holde på innenfor musikkens vide rammer, selv om de av og til åpner dørene til sitt studio også for flere.
- Da ideen til ”I’m a Moon Around You” først ble unnfanget var det en litt tung teknolåt, men som samarbeidet vi litt med Jori Hulkkonen, og låta ble langt roligere sånn som den er hørt på skiva med hans hjelp, forteller gutta, men er helt fremmed for noe annet enn en trio.
- It works really OK with a trio. Vi har masse mennesker som jobber med oss i studio og på turneer, som vi kan bruke og som vi får inspirasjon fra, men de er utenfor bandet, forklarer Esa.
Da jeg så dem spille på Mono i forbindelse med den nye plata, var det da også det som var så deilig befriende. Ingenting var forandret fra den gangen de spilte nytt liv i et samlet rushelvete nede i Danmark. Ikke et ansikt var uberørt og da de satte i gang med ”Just a little bit” var jeg blitt til en liten marihøne.


Les også
- 22 Pistepirkko - Rally Of Love
- 22 Pistepirkko, Rockefeller


Kommentarer fra brukere

sumo 05/02/2002 - 13:03

yxi kaxi kolme, eii saa peitää. suomi forever!!!

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish