Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Klodens beste svindlere
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
"There´s a sucker born every minute". Og for hver bidige "sucker", står det minst to "con artist" klare til å lure dem. Propaganda har sett nærmere på noen av historiens mest fargerike svindlere... Av Tony MontanaOrdet "con artist" kommer fra betegnelsen "cofidence games", som i følge ordboken betyr å opparbeide seg en persons tillit, og så spille på denne tilliten for å på uhederlig vis erverve seg andres aktiva.. En "con artist" har gjort dette til en kunstart, og ses på som et forbilde blant sine likemenn.

Kall dem hva du vil; bedragere, lurendreiere, sjarlataner, svindlere eller bondefangere - de har vår sympati i større grad enn vanlige kjeltringer, som bare ønsker å ta pengene våre fordi de er sterkere og farligere enn vi selv er. "Con Men" ønsker å ta pengene våre fordi de tror de er smartere enn oss. Samtidig som vi hater å bli svindlet, blir vi tiltrukket av skamløsheten til enhver som bruker sitt intellekt for å overvinne sin motstander Ingen av dem er annet enn likanes - for hvis de ikke kan vinne vår fortrolighet, har de jo heller ikke muligheten til å lure fra oss pengene våre.


"Peter-to-Paul"

Men først litt historikk. Svindelens historie er like gammel som
Historiebøkene er stappfulle av lureri, og ikke bare i regi av privatpersoner. I 1710 var England så tynget av gjeld at regjeringen kom opp med en svindel (den såkalte South Seas Scam) som bevisst solgte verdiløse aksjer til ti tusenvis av besteborgere. En rekke andre fulgte den britiske stats eksempel, og en nisje i bondefangernes historie ble oppfunnet.

Dette var en variant av "Peter-to-Paul" svindelen, som kan oversettes som "å stjele fra Peter for å betale Paul". En "scam" der en gruppe investorer raskt opparbeider seg store profitter fra penger som kommer fra andre investorers innskudd.

William Franklin Miller begynte dette "confidence game" i USA, som kan sammenliknes med pyramide-spillene... Den skotske bankmannen John Law tjente seg søkkrik på å utnytte intetanende franskmenn, mens den italienske immigranten. Charles Ponzi svindlet millioner fra amerikanske investorer ved å utbetale skyhøye renter på investeringene, som i virkeligheten var deler av deres egne innskudd. Størstedelen av pengene beholdt han selvsagt selv, og levde som en greve før han ble arrestert.

Etter soningen i 1934 dro han pengeløs til Italia, og gjentok samme "Peter-to-Paul" på neste offer; en viss Benito Mussolini. Og denne gangen slapp han faktisk unna med det...

Neste side!Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish