Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Filmskoler: European Film College
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
I en bortgjemt avkrok av Danmark ligger EFC, en ganske spesiell skole i filmskolesammenheng. Skolen ble startet i 1993 av den danske filmindustrien. Målet var en skole som fokuserte på film som håndverk gjennom praksis og ikke teori.efc hjemmeside

Skolen tar inn hundre elever hvert år, hvorav 50% er dansker, resten kommer fra hele verden. På mitt kull hadde vi elever fra Japan, Tyrkia, Botswana og Colombia. Blant annet. Alle elevene bor på skolen, noe som gjør at miljøet, både arbeidsmessig og sosialt, er ganske spesielt.


EFC er organisert som en folkehøyskole for å tyne penger ut av den danske staten, men er ikke akkurat det. Ulikt andre folkehøyskoler og filmskoler velger man ikke linjer, man går igjennom en del kurs. Og da kan man selvfølgelig velge. Noe av det du kan prøve deg på er redigering, kamera, lyssetting, foto, regi, skuespill for kamera, manus, lyd, animasjon og dokumentarfilm


Kunnskapen man tar med seg fra kursperiodene blitt satt ut i livet i praksisperiodene. For å si det kort: Det du gjør på EFC er stort sett å lage film. Hele tiden. Og det er det man lærer av.

Hvor mye film du vil lage, og hvor mye du vil gjøre i det hele tatt, er egentlig opp til deg selv. Lærerne er mere veiledere enn lærere, og de vil guide deg og gi råd når du trenger det. Det er folk som tilbringer et år på EFC med å gjøre nesten ingenting, andre jobber 24 timer i døgnet, 7 dager i uka. Men har du lyst til å lære å lage film kan du få helt utrolig mye ut av det ene året.

Skolen arrangerer massevis av forelesninger med både danske og internasjonale folk innen industrien, og det er også proffer som evaluerer ferdige prosjekter. Jeg hadde gleden av å treffe Jan Harlan, produceren til Stanley Kubrick. Og Alan Parker, regissøren av bla. Evita, The Commitments, Fame og Birdy. Foruten en hel masse andre.

EFC har et styre som følger opp drift og kvaliteten på elevenes produksjoner. Styret består av danske velkjente regissører og producere. I tillegg har skolen et internasjonalt styre, som består av bla. Bernando Bertolucci, Milos Forman, Max von Sydow, Lars Von Trier, Wim Wenders, Aki Kaurismekki og flere til.

Som en enorm designermastodont troner skolen over den lille drittbyen Ebeltoft, der det bor nesten ingen og det ikke finnes hus på over 2 etasjer. "Byen har riktignok både 2 barer, 2 pizzasteder og et disko med det treffende navnet Klods-Hans. Dette kan være moro fra et ironisk standpunkt et par ganger, men det blir nok til at man holder seg mer på skolen. Der har man obligatorisk fest hver lørdag, skolen har saff full skjenkebevilgning og en pils koster ikke mer enn en tier. En drink får du for femten. Resten av uka er det stort sett alltid en fest da og, men inne på studenthusene. Da må man i butikken og sørge for drikkevarer, men man får en kasse pils for en drøy femtilapp, så det kan ikke være så ille. I det store og hele er det sosiale utrolig bra, i og med at man jobber mye tett sammen og fester etterpå.


Utsyrsmessig er EFC ganske imponerende. Skolen har to kinosaler, den største med plass til 240 mennesker. Man filmer stort sett på DV-kameraer (ikke av typen mini), redigering foregår på AVID. Det finnes 3 AVID-studioer, 2 lydstudioer, et enormt innspillingsstudio og et tv-kontrollrom. Som elev på skolen produserer du i løpet av året fire dagers TV til dansk lokalfjernsyn. Hvis du liker teknikk, får du nok av det her.


Eksamensfilmene lages på slutten av året, er 15 minutter lange og i regi av skolen. Alle er frio til å sende inn manus til vurdering, men bare de 12 beste blir produsert. Manusene plukkes ut ved hjelp av rektor og styret. Mye bra blir produsert, og det er et fullverdig bevis for at man kan lære ganske mye på et år.

Som en konklusjon er EFC en skole for deg dersom du har en genuin interesse for film og er villig til å jobbe for å lære. Du bør være stødig i engelsk da all undervisningen går på dette språket. I tillegg er det en fordel å være sosial. EFC fungerer veldig bra enten som en forskole for noen av de nasjonale skolene (særlig hvis du satser på regi) eller som et springbrett ut i arbeidslivet. De fleste av mine norske medelever jobber nå innenfor film eller tv her i Oslo, et år etter at de gikk ut.

Hvi du er nyskjerrig, har lyst til å søke eller lurer på noe, sjekk ut EFC`s hjemmeside:

efc hjemmesideKommentarer fra brukere

srm 11/07/2006 - 22:40

Du får nesten titte innom nettsidene deres på http://www.efc.dk/ for å finne ut av det.

frederikke 11/07/2006 - 21:31

I hvilken by ligger skolen i? Å hvor mange er der som sker vært år? Å hvor mye koster det?

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish