Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Historien om Roald Neger og Risum Banden
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
-et innlegg i negerdebatten.
"Se, der løper en svarting og ler. Skyt ham ned, så ler han ikke mer" sang vi og lo ute på skytebanen i militæret. Ja, stort sett alle syntes den vitsen var god. Alle utenom 55 Amundsen. 55 Amundsen var en kortvokst liten negergutt adoptert til Norge fra Afrika en gang på 70 tallet."Kaptein" ropte 17 Nilsen. Han hadde tydeligvis skjønt noe. "Bør vi ikke vise respekt for Amundsen?".
"God idé" svarte Kaptein Palerud. "Vi får si som gamle kong Olav." Og dermed gjorde vi sønner av Norge et tappert forsøk på å gjøre livet litt mer overkommelig for slike som 55 Amundsen. "Se, der løper en av våre nye landsmenn og ler. Skyt ham ned så ler han ikke mer".
55 Amundsen, eller Roald som han ironisk nok het, og jeg bodde på samme rom i under militær tjenesten.

Vi har fortsatt mye kontakt og da jeg en gang spurte ham om hva rasisme betydde for ham, svarte han at det var så mye mer enn ord. "Hvis du slutter å kalle meg Roald Neger, så vil jeg ta det som en fornærmelse" sa han.

"Å?" svarte jeg.
"Ja, for da viser du at det tillitsforholdet vi har bygget opp ikke egentlig er verdt noe." Dette stred jo imot all norsk språkmoral som har vært debattert så mye i mediene i det siste. "Det er jo ikke til å komme bort i fra at jeg er svart," fortsatte han.
Roald Neger ble referert til som "den lille" i stedet for mørkhudet under militærtjenesten, slik at han ikke skulle føle seg dum fordi han hadde annerledes hudfarge.
"Hadde du tatt deg nær av at jeg kalte deg hvit?" spurte Roald.
"Jeg er kanskje litt flau over å være det akkurat nå." svarte jeg "men til vanlig er jeg ikke så hårsår der".
"En nazist slutter ikke å hate selv om hateobjektet får ny betegnelse" bemerket han. "Rasisme for meg," konkluderte Roald med, "er når folk ignorant tror at jeg skammer meg over å være neger. Det er så mye mer å bekjempe".
"Som for eksempel å forby naziorganisasjoner?" spurte jeg.
"Poenget er vel ikke å forby dem, men å forhindre at folk slutter seg til dem".

På barneskolen, lenge før jeg møtte Roald Neger, hadde Ronny, Sigurd, Karin, Linda og jeg en bølleklubb. Risum Banden ble vi kalt, fordi vi hadde Frøken Risum som klasseforstander. Risum Banden var den mest beryktede bølleklubben i området som strakk seg fra Shellstasjonen nedenfor Ankerskogen i nord, til utstillingsplassen ved Scandic i sør. Vi hadde klubbhus i kjelleren til Sigurd, og der tilbrakte vi mesteparten av tiden vår før foreldrenes innetid innhentet oss sånn cirka klokken 9 på hverdager og 11 på lørdager.

Foruten å drikke brus og høre på Metallicaskivene til Sigurd i klubbhuset, var vi ute på bølletokt. Disse toktene tok som regel form av epleslang, kinaputt-avfyring og det vi kalte "ringepigg", altså "ringe på å stikke av". Men det hente jo seg at vi tok litt av som da vi gutta pissa i postkassa til historielærer Larsen og kjørte sennep i ræva på katta til selveste Frøken Risum. Og dumme var vi også for vi ble tatt begge gangene, og det hele endte med en klassemøte og en enstemmig boikott av Risum Banden. Klubbhuset vårt ble gjort om til kjellerstue til bruk kun for faren til Sigurd da han var fyllesjuk på søndagene.

Men dette stoppet imidlertid ikke Risum Bandens eksistens, og som motstandsbevegelsen under krigen, kommuniserte vi i form av lapper i timen og hemmelige kodeord. Vi møttes i barnehagen ved siden av Linda på ettermiddagen, og herjet nabolaget på kveldene. Ingen kunne stoppe oss nå, for boikottet var vi jo allikevel. Dessuten var det vel en felles forståelse for at alt var mer spennende nå som vi offisielt var blitt erklært lovløse.

Så en kveld begikk det seg slik at vi skulle utføre en nådeløs hevnaksjon mot historielærer Larsen, som hadde gitt bunnkarakter på prøva til Ronny. Vi bestemte oss for en times terrorangrep i form av gjentatt "ringepigg", isopor på vinduet, kinaputter i hagen, og så avrunde det hele med å pisse på Audi´n. Stygt, kanskje. Dumt, helt avgjort. For etter første kinaputt, hadde Larsen blitt oppmerksom på oss, og stått og sett på oss i vinduet resten av kvelden. Han reagerte ikke før Ronny dro frem snabben og siktet på Audi´n. Og da reagerte han kraftig. Larsen gav oss valget. Enten kunne vi ringe foreldrene våres, ellers så skulle han.
Bølleklubben hadde krisemøte på gårdsplassen og til slutt bestemte vi oss for å ringe selv. Dette var den verste telefonsamtalen jeg noen gang har tatt, og dermed opphørte Risum Bandens eksistens.

I dag er Sigurd RV-politiker, Karin stemmer SV og Linda jobber i kommunen. Ronny jobber på posten, stemmer FrP og liker antakeligvis ikke Roald Neger. Og jeg, jeg livnærer meg som underbetalt artikkelforfatter, og prøver så godt jeg kan å gi et spark i ræva til folk som aldri møtte historielærer Larsen, og som kaster bort sin egen og andres tid med å diskutere unødvendig spikk.

Fra samlingen - "Historier vi ikke burde glemme"Kommentarer fra brukere

helene 13/01/2006 - 17:39

jævla tulliinger hele gjengen az..seriøst..fack rasismen aa!!

Pernille. 13/01/2006 - 15:25

Jeg syns det ver en veldig fin artikkel. Roald Neger er en kloka mann og hadde et veldig fint syn på rasisme. hvis alle kunne vært som han...

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish