Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Norsk matkultur
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Det er ingen grunn til at nordmenn ikke skal være stolte over sitt opphav og sin kulturarv. Vi er, og har alltid vært, djerve oppdagere, fryktløse idrettsmenn og drivende dyktige hundekjørere. Vi har idrettskulturen, vi har vinnerkulturen, og ikke minst; vi har matkulturen.


Få folkeslag spiser sunnere og bedre enn nordmenn. Kjøleskapene våre bugner over av frukt og grønt, våre egenproduserte matvarer er merket, med rette, "godt norsk" og vi har en lang rekke fryseprodukter å være stolt av. Bare slagerne "Pizza Grandiosa" og "Opphøgde Pottetter" får tennene til enhver matbevisst, og økonomibevisst, nordmann til å løpe i vann. Vi har kjøttvarer laget av friske kuer, vi har gode restauranter over hele landet og vi har opptil flere verdensmestere i kokkekunst.

Men likevel er det noe som skurrer. Ja vel er det mye bra norsk på markedet, men det aller meste av maten som spises ute på byen, og konsumeres i en fei på vei til jobb og skole, eller på vei hjem fra byen etter en skikkelig rangel, er så lite tradisjonell som den kan få blitt. Det flyter over av kebab, amerikanskinspirerte pølser, hamburgere og muffins på så godt som hvert eneste gatehjørne i enhver norsk storby. Og folk sluker det rått. Det er billig, det er lett å få tak i det, og i ganske mange tilfeller (i hvert fall når man er såpass edru at man merker det) smaker det faktisk helt OK.


Men man kan ikke klandre menigmann for denne negative utviklingen. Samfunnet forandrer seg, det stilles stadig større krav til effektivitet og punktlighet, og presset på å få slukt den frokosten, lunsjen, fyllapølsa på kortest mulig tid er trykkende. Tradisjonelle norske restauranter har ikke klart å holde tritt med utviklingen og standarden satt av multinasjonale selskaper som for eksempel McDonalds, 7-eleven og Wendyburger. Det finnes urovekkende få steder i Norge som kan gi deg et kjapt, godt, norsk måltid på under tre minutter på samme måte som de slipskledde jentene og guttene på "Mc¿ern" gjør det. Og enda færre steder er det som tilbyr deg muligheten til å ta med deg den norske lunsjen din på veien og spise den mens du prøver å rekke trikk eller buss.

Så kan man jo si at det er greit da, at norsk mat helst skal nytes sittende, og ikke bør masseproduseres som hvilken som helst annen amerikansk osteburger, men det må da være lov til å stille spørsmålstegn ved denne trenden. Skal den rotnorske restaurantbransjen fortsette å stange i veggen og sette sin lit til den utdøende kundegruppen med sittende, fårikålspisende restaurantgjester, eller skal den fornye seg i takt med samfunnet rundt oss? Tenk over det! Hvor ofte drar egentlig du og kjæresten ut for å spise litt "norsk"?

Nei, her må det tenkes i nye baner hvis vi skal bevare den norske kulturarven og matglade folkesjela. Skal norske ungdommer om noen få år vokse opp uten å noensinne ha hørt om slike delikatesser som smalahove, lutefisk og rakfisk? Retter som smaker dritt første gang du prøver dem, men som man lærer å elske bare man har nok tilbehør på, og passer på å være ordentlig glad før man setter gaffelen i første biten. Skal vi forklare nysgjerrige engelskmenn at vi stort sett spiser "hamburgers", "french fries" og "chili nuts", eller skal vi fortsette med våre litt sjarmerende, naive oversettelser og fortelle med nasjonalstoltheten i behold at i dag har det gått i "stickmeat", "fishballs" og "mother¿s meatcakes in brown sauce"?

Så, finnes det håp for norsk ungdom og mors kjøttkaker? Vil barn og unge også i framtiden bli velsignet med det å lide seg igjennom lange familiemiddager med sprengt torsk og rogn? Eller vil de norske fiskepinnene og de uforglemmelige Beatepotetene bli utradert og erstattet med farge- og sjelløse Quarterpounders, pommes frites og Onion Rings? Finnes det grunn til bekymring? Forhåpentligvis gjør det ikke det, men den dagen skolene velger å innføre små måltider laget i mikrobølgeovn istedenfor matpakken vi alle er så glad i, og de søte kartongene med melk forsvinner til fordel for pulversaft, da er det mer enn god nok grunn til å sette barna på kjøttkakediett og be dem lære seg å like akevitt med en gang. Men foreløpig¿.? Jeg vet ikke. Jeg vet virkelig ikke. Alt jeg vet er at den norske kultur- og matarven er for verdifull til å la svinne hen. For verdifull, og altfor smakfull!Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish