Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Filosofi - tørrere enn mariekjeks...?
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
De sendte meg ut for å intervjue en kvinnelig filosof i midten av 30-årene om filosofi, filosofer og kjønn. Mine kvalifikasjoner for å prate med henne var at jeg var mann, journalist og lidenskapelig interessert i å ikke være det dugg interessert i verken filosofi eller andre former for studier. Det hele ble en tilsynelatende grotesk kollisjon mellom to verdener. Som i de fleste kollisjoner ble det en del ofre, en del uforstand, men kanskje også en del lærdom. Av Mats Schjølberg Ulshagen


- Jeg tror ikke det finnes noen kvinnelig eller mannlig filosofi eller måte å tenke på, sier Camilla Serck-Hansen og slår med det bena fullstendig under hele intervjuet som skal omhandle nettopp kvinnelig og mannlig filosofi, om vi går mot en større andel av det første på bekostning av det andre.
- Neivel. Eh... kan du da fortelle meg... eh... hva er filosofi?

Febrilsk leter jeg i dypet av min bevissthet etter et såkalt ad hoc emne,eller i det minste et spørsmål å stille i den etter hvert så pinlige stillheten som oppstår.

Intervjuet ble liksom ikke helt det jeg hadde ventet, men så er jo ikke Camilla Serck-Hansen helt den man skulle vente heller.


Prototypen, den distre, håpløst umoderne eldre mannen, alltid i egne tanker med lommen full av lapper og avtaler, med ord som «hæ?» fremst i vokabularet og med mumling som hovedgeskjeft, eksisterer selvsagt også. Jeg møtte ham forøvrig mens jeg sto i gangen utenfor Camillas kontor, der han sto noen meter unna meg i dyp konsentrasjon, funderende over noen av livets realiteter - før han kastet seg rundt, tok to skritt og stoppet fullstendig opp igjen, fortsatt i dype tanker. Etter noen sekunder snudde han tilbake igjen og raste forbi meg.

Men Camilla er annerledes. Hun mener det er viktig at man ikke glemmer livet opp i all filosofering, og hun står absolutt ikke tilbake i sosial intelligens, noe man ofte kan beskylde enkelte individer på Blindern for(med fare for å hisse på meg et nytt studentopprør...).

- Noen av oss filosofer blir gjerne litt for akademiske. De glemmer å leve. Å lese, se filmer, snakke med mennesker som ikke nødvendigvis er filosofer. Det er viktig å eksistere selv om man filosoferer over hvorfor man eksisterer, sier hun filosofisk, av den nær sagt selvfølgelig.

- He he, hva er en filosof? Det er jo selvsagt et spørsmål av et visst omfang. Stort sett betyr det at man har en høyere universitets utdannelse, at man er ansatt, underviser og forsker i filosofi og at man tolker og diskuterer tidligere filosofiske verk. I tillegg stiller man spørsmålstegn ved en del av andre fags premisser, forklarer hun, og legger til at filosofer også gjerne blir brukt til å belyse og besvare en del moralske og etiske spørsmål.

- I den grad vi er i stand til å inneha viten på dette området. Vi er i hvert fall trenet til å kunne tolke systematisk og sammenhengende, og vi har til en viss grad evnen til å stille kritiske spørsmål og reflektere kritisk, sier hun.

Camilla er likevel ikke alt for begeistret over filosofi av typen «filosofi på oppdrag», det vil si som etiske rådgivere i storbedrifter og lignende.

- Det finnes en del eksempler på at filosofer har blitt profesjonalisert til etikere. Jeg tror at så lenge man til syvende og sist stort sett kun er ute etter å tjene penger for bedriften eller konsernet, vil ikke filosofen,eller etikeren, kunne stå helt fritt, sier hun.

- Omtrent som oldtidens sofister? spør jeg sånn passe stolt over egne kunnskaper.
- Jo, det kan bli nokså sofistisk.
- Men du mottar lønn. Du står ikke hundre prosent fritt. Er det ikke da også en viss sofisme i det du driver med?

- Jo det kan du kanskje si. Jeg står ikke helt fritt i den forstand at jeg har et pensum jeg skal undervise i, men jeg står ganske fritt til å reflektere over og problematisere tekstene som leses. Jeg synes det er flott at det er villighet til å betale sånne som oss. At det til en viss grad bevares, og til og med lønnes, rabulister som oss, sier hun, og fortsetter:

- Det er bra at flest mulig mennesker har tenkt, og man kan godt si at enskulle ønske flere hadde reflektert over en del viktige emner. Likevel erdet jo mange ting som tyder på at det er et mål med det motsatte også. At man er best tjent med «automater» som reagerer forutsigbart, og ikke stiller for mange spørsmål, sier hun.

Jeg føler meg på ingen måte truffet av dette. Vel kan det hende at jeg er en såkalt halvstudert røver. Det vil si, jeg har mottatt stipend og lån i en årrekke, men det eneste faget jeg har tatt (til min og de fleste andres store overraskelse) var «walk over»-faget sosiologi, og Blindern kjenner jeg vel stort sett bare fra andres beskrivelser, og på TV. Likevel har jeg som journalist viet livet mitt til å stille de kritiske spørsmålene, avsløre makta, og jeg sniker regelmessig på trikken! Så forutsigbar automat? Jeg tror ikke det!

mer mariekjeks herKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish