Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Klodens beste svindlere
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjonLurendreieren Sulan Osman gjorde liknende ting i Tyrkia, og "solgte" den enorme Galata-broen i Istanbul til en kjøpmann som ønsket å starte opp sin egen bomring. Osman klarte til og med å lure en forretningsmann fra Istanbul til å "kjøpe" Orientekspressen for 75:000 dollar, noe som skapte ballade da kjøperen ankom togstasjonen for å hente vidunderet. Osman ble oppsporet og arrestert i to år, før han forsvant under kaoset under annen verdenskrig.

Goin´down the wire

Joseph "Yellow Kid" Weil (1875 - 1976) og ex-politimannen Fred "Deacon" Buckminster spesialiserte seg på en svindel de kalte "Big Store" og "The Wire". Her ble et rikt offer lurt inn i et falsk bookmaker-kontor, og lurt til å tro at han fikk vite navnet på vinneren i et hesteveddeløp før bookmakerne gjorde det. Offeret ble så narret til å satse enorme summer på en sikker vinner, og etter at veddemålet ble registrert raidet politiet stedet. Falske politimenn, selvsagt. Dette var en omfattende og dyr svindel, men offeret ble håndplukket og byttet ga stor profitt.


Radarparet sto bak en rekke like omfattende og fargerike "cons", og tjente seg rike på ofrenes grådighet. Man kan bare undres over hvor mye penger svindlerne ville ha tjent hvis de satset så mye penger på å tjene kronene sine på lovlig vis. - "Jeg svindlet aldri ærlige folk", pleide Weil å si, - "I gave them nothing for something. De var muligens respektable, men ingen av dem var reale mennesker". Han levde av å svindle mennesker, men klare å overbevise ofrene om at de lurte ham - og jobbet under mottoet "vær aldri mer grådig enn personen du lurer".

"King Con" var var æresbetegnelsen på den beste i lurendreier-bransjen, og bare to person fikk tittelen; Victor "The Count" Lustig og Joseph "Yellow Kid" Weil. Sistnevnte levde som en greve, og tjente over 12 millioner dollar før han døde i en alder av 101 år. På den tiden rakk han også å se at Hollywood filmet hans eskapader i klassikeren "The Sting" ("Stikket" på norsk), med Paul Newman og Robert Redford i hovedrollene...

Paul Newmans karakter i filmen; Henry Gondorff var dog delvis basert på en annen svindler; Fred Gondorff - som sammen med broren Charley robbet lettlurte rikinger i poker og "con games". De spesialiserte seg på Weils "The Wire", og var så dyktige at svindeln fikk tilnavnet "The Gondorff Game" - men de endte til slutt opp i Sing Sing-fengselet. Innen brødrene ble sluppet ut var de for gamle for svindel-bransjen og pensjonerte seg på pengene de hadde tjent opp.

År etter år har alle mulige "con games" loppet lettlurte med stort hell. Enten det er post-, bank-, forsikringssvindel, til mer lumske healere og åndelige lurendreiere som suger ut penger av de rettroende. Før holdt de seg ofte i det skjulte, men i dag behøver du bare skru på kristne tv-stasjoner eller åpne postkassen og ukeblader for å få øye på dem.

Selv om metodene forandrer seg vil svindlerne alltid eksistere, og det er lett å se på fordums bondefangere i et mer forsonlig lys. Kanskje det var noe mer sjarmerende over "con men" som valgte sine ofre med måte og opphøyde sine kriminelle handlinger til en kunstart? Eller kanskje vi i dag er så vant til å bli bløffet at vi er takknemmelige når noen er ærlige nok til å inrømme det. Uansett, uten "con men", svindlere og lurendreiere ville verdenshistorien sett veldig annerledes ut...

Bildene i artikkelen kommer fra filmen Stikket (The Sting - 1973)

Next up: Svindlere på film!Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish