Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Filosofi - tørrere enn mariekjeks...? Del 2
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

Camilla går deretter over til å fortelle om en eller annen fransk tenker,jeg oppfattet ikke navnet da jeg var dypt inne i den overstående tankerekken, men sjansene for at jeg aldri hadde hørt om han er vel like store som det er sjanser for at Pål Enger har hatt «Skrik» i sin besittelse. Ikke for det, man har da skumlest sammendraget i filosofidelen til exphil...

Denne franskmannen mente i hvert fall at det var et mer eller mindre skjult prosjekt i samfunnet som på den ene siden «bekjempet problemer» og på den andre siden opprettholdt de samme problemene. Eksempelvis fengsel og skole.


Disse, som har i oppgave å bekjempe kriminalitet og utdanne frie, tenkende individer (helst det første med fengsel og det andre med skolen), fungerte likevel sånn, mente han, at man i fengsel faktisk nærmest utdannet seg innenfor kriminaliteten. Og dette var et faktum de fleste var klar over.

«Likevel,» sier denne filosofen, «er det slik at folk flest aksepterer at det er slik. Fordi vi trenger å ha noen som er verre enn oss selv.» Det gir en trygghet å kunne vise til mennesker som er mer skruppelløse og mindre tilpasningsdyktige enn det vi selv er.
- Og på skolene blir man fra ung alder underlagt systemet, og man blir innpasset og indoktrinert. Som en motvekt til det «offisielle»
utgangspunktet at man skal bli et selvstendig, tenkende individ, fortsetter Camilla.

Man kommer raskt inn på andre fagområder dersom man diskuterer filosofi. Skolen og fengselsvesenets rolle lukter sosiologi, juss og et utall samfunnsfag.

- Før var det mulig å tenke helhetlig. En filosof kunne komme med tanker om religion, naturen, samfunnet, historie og matte. Det siste som ble en egen gren, adskilt fra filosofien, var for så vidt psykologien. Det kan vel nesten virke som om filosofien blir tildelt mindre og mindre områder, at vi sitter og gjør alt det de andre ikke gidder, eller at vi blir profesjonalisert til etikere. Jeg mener at det ikke er slik.

Filosofien vil fortsatt være et eget objekt. En gren på tvers av andre fag. Likevel er det vanskeligere å i dag komme med noe nytt, selv om enkelte fortsatt gjør det. Men det er vel for eksempel en tendens mot å skrive artikler framfor bøker i dag, og man finner kanskje ikke opp noe nytt. Man kan se et problem på en ny måte, eller finne en sammenheng man ikke så før, sier Camilla, og legger til at det ikke er så veldig forskjellig fra slik det alltid har vært.

- Kant brukte for eksempel også tidligere filosofer når han skrev ned sine tanker og refleksjoner, sier den i mange år engasjerte Kantforskeren.

Og plutselig husker jeg en av de i antallet svært få fruktbare tankene og refleksjonene jeg gjorde som ex phil student, noe sånt som "Det kan virke som om alle filosofer og filosofier bygger på hverandre enten som tolkninger,eller som motsetninger". En tanke jeg var svært stolt av i lengre tid, og som jeg flittig liret av meg i en hver tenkelig sammenheng.

Etter hvert slo jeg fra meg både denne og andre tanker om filosofi, og mente at det hele var bortkastet sludder. Det kan da umulig finnes sannheter eller noen form for sikker viten, så hva er vitsen? The HitchHiker´s Guide to the Galaxy av Douglas Adams har sin tolkning. Verdens nest beste datamaskin i all tid og rom, Deep Thought, blir satt til å finne løsningen på universets store spørsmål en gang for alle:

«Good morning,» said Deep Thought at last.
«Er... Good morning, O´ Deep Thought,» said Loonquawl nervously «do you have... er, that is...»
«An answer for you?» interrupted Deep Thought majestically. «Yes I have.»
The two men shivered with expectancy. Their waiting had not been in vain.
«There really is one?» breathed Phouchg.
«There really is one,» confimed Deep Thought.
«To Everything? To the great Question of Life, the Universe and Everything?»
«Yes.»
«And you´re ready to give it to us?»
«I am.»
«Now?»
«Now,» said Deep Thought, «though I don´t think that you´re going to like it.»
«Doesn´t matter!» said Phouchg. «We most have it! Now!»
«Now?» inquired Deep Thought.
«Yes. Now...»
«Alright,» said Deep Thought. «The Answer to the Great Question...»
«Yes...?»
«Of Life, the Universe and Everything...» said Deep Thought.
«Yes...!»
«Is...»
«Yes....!!!....?»
«Forty-two,» said Deep Thought, with infintite majesty and calm.

Noe tidligere i boken har dessuten en liten gruppe filosofer stormet inn til forskerne som har laget maskinen og protestert heftig på forsøket på å ta fra dem levebrødet ved å finne fasiten på spørsmålene de har viet et helt liv og karriere på å ikke finne ut, men anta.

Neste side.Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish