Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Klodens beste svindlere
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjonMannen som solgte Eiffeltårnet

En av de mest oppfinnsomme luringene var Victor "The Count" Lustig (1890 - 1947), en intelligent og dannet gambler fra en velstående familie i Frankrike. Han var en av forgrunnsfigurene for "The Green Goods Scam", en lønnsom flipp i liten skala. Her ble offeret vist en boks man hevdet inneholdt en stjålet seddelpresse, som kunne trykte autentiske ti-dollarsedler. Etter at maskinen produserte flere ekte sedler (via en falsk bunn i boksen), ble de naive ofrene lurt til å betale enorme summer for denne penge- maskinen.

Og innen de kom hjem og oppdaget at boksen bare spyttet ut blanke papirlapper - vel, da var "The Count" over alle hauger.


Lustig satset på stadig større prosjekter. Han var en fargerik karakter som med stort hell ga seg ut for å være kjente politikere og maktmennesker. I Paris utga han seg (i samarbeide en annen amerikansk "con man, Daniel Collins) i 1925 for å være en fransk statsansatt og avholdt hemmelige møter med flere respekterte skraphandlere. Lustig fortalte dem at Eifelltårnet var i ferd med å kollapse, og måtte rives.

Han klarte det kunststykket å selge Eiffeltårnet til en skraphandler ved navn Andre Poisson, men stoppet ikke der. Poisson var så flau over å ha blitt lurt at han dysset ned fadesen, så Greven solgte det igjen noen år senere til en annen, lettlurt skraphandler - for enda mer penger, og uten å bli arrestert. Sånt gir stilpoeng!

Lustig klarte også å svindle mafiabossen Al Capone uten represalier, men tapte alle pengene sine i børskrakket i ´29. Han døde av lungebetennelse på fengseløya Alcatraz i 1947, etter å ha blitt arrestert som falskmyntner...

Lustigs bedrifter kan ha vært inspirert av skotten Arthur Fergurson, som i løpet av noen måneder i 1923 solgte tre av Londons landemerker til forskjellige amerikanske turister. Ferguson tok i mot et depositum for å få handelen i boks, og stakk selvsagt av med pengene. Big Ben gikk for 1000 pund i depositum, Nelson-søylen for £6000 og Big Ben for £1000.

Han emigrerte til USA i 1925, og forsøkte bl.a. å leie ut det Hvite Hus i Washington til en kvegeier fra Texas. Han utga seg for å representere regjeringen, og diktet opp en syltynn historie om at administrasjonen forsøkte å skjære ned på kostnadene, og planla å leie ut deler av Det Hvite Hus for 100, 000 dollar i året. Kvegeieren luktet lunta, og skotten stakk av til New York.

Der klarte han å innbile en australsk tilreisende at man var nødt til å demontere Frihetsgudinnen på grunn av en utvidelsesplan for havnen i New York. En tragedie for USA, men ville ikke statuen se flott ut i Sydney havn? Ferguson lykkets nesten med svindelen, men innen den ivrige australieren hadde klart å samle sammen de 100 000 dollar han skulle betale for statuen, ble en bankforbindelse mistenksom. Politiet ble tipset, og Ferguson ble fengslet. Fem år senere flyttet skotten til California, og levde resten av livet fett på pengene han hadde lurt til seg...

Neste side!Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish