Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Fuktig lunsj på Irland
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon«So, all though it hasn¿t been proven, whiskey is said to be an Irish invention, and it was first made in these parts by monks in the 12th century. Whiskey means the water of life. Uisce beatha.» sa Teeling, som for lengst var rukket å bli John. Eller Johnny.

«Well what isn¿t the water of life?» spurte Thomas.
«Cognac.» svarte Jørgen.
«Oh yeah!» sa Thomas.

John Teeling så forbløffet på oss alle tre, og bestilte fire Locke¿s.
«This whiskey is from the oldest licenced distillery in the world, Locke¿s. Which off course is now under the wings of Cooley¿s Distillery!» sa direktøren litt bråkjekt da en rødhåret, liten skjønnhet satte fire glass med livets vann på bordet foran oss.


Thomas beviste hva jeg alltid hadde trodd, at han var sosialt sett litt enkel, og spurte om is. Jørgen skulle på død og liv vise at han var mer uintelligent og takket nei. Jeg viste dem begge at jeg var dem sosialt totalt overlegen, ristet på hodet og tok glasset på styrten.

«Ehem, drinking whiskey is like making love, the most eager ones never actually know how good it can get!» sa John og gjorde oss alle litt skamfulle. Vel, han hadde gjort oss skamfulle, dersom vi ikke for lengst hadde bevist at ingen av oss eide den minste skam her i livet.

Kjerringer i teselskap

Men da fire single malt Tyrconnell ble satt på bordet var vi plutselig verdensvante alle mann. Vi drakk som om vi var hundre år gamle kjerringer i et teselskap, og komplimenterte bouqet, farge og smak som om vi visste hva vi pratet om. Selvsagt var ikke dette riktig, irsk whiskey skal heller ikke nippes til. Den skal drikkes i store slurker, men svelges sakte.

Sikker på at vi hadde ristet av oss våre barbariske viking-trekk gikk John nå over til å fortelle oss om whisky-krigen som hadde rast de siste par hundre år. I følge ham hadde irsk whiskey vært ledende i verden til langt ut i det nittende århundre, men hadde sakte men sikkert mistet grepet etter hvert som britene hadde tømt landet for verdier og folk ved sin utbytting og sine herjinger.

Nådestøtet hadde imidlertid kommet under forbudstida i USA, da hovedmarkedet plutselig forsvant i noen år. Skottene (underforstått britene) som i mellomtiden hadde hatt stor produksjon og omsetning, hadde brukt forbundstida til å lagre unna whisky til forbudet ble opphevet, og mens irene knapt var i gang med sats, hadde skottene flommet USA med ti år gammel blend.

De neste femti årene lå whiskeyproduksjonen nærmest brakk i Irland, men så kom en mann opp med noe temmelig genialt et sted øst i Irland. Han var bartender på Shannon-flyplassen, der amerikanske fly på vei til Europa gjerne stoppet for å fylle bensin, og han lagde varm drikke til ventende passasjerer. Amerikanerne, som ikke helt kjøpte te og whiskey-blandingen han selv var opptatt av, var kaffedrikkende, og den unge Joe Sheridan fant ut at kaffe og whiskey med krem på toppen måtte være noe for disse amatør-drankere.

Og visst var det det. I løpet av kort tid var nyvinningen en hit i hele Amerika, og irsk whiskey begynte igjen å skaffe seg et navn på grunn av det vi i dag kjenner som Irish Coffey.

Omtrent samtidig gikk de største destilleriene sammen i Irland, og dannet Irish Distillers. Dette greide aldri helt å hevde seg internasjonalt, og i mange år var det bare som en ingrediens i Irish Coffey vi kjenner irsk whiskey. Men i 1990 kjøpte det franske selskapet Pernod-Ricard seg inn, og raskt begynte selskapet å kjøre fram merkene Jameson og Bushmill på bekostning av mangfoldet av merker de hadde prøvd seg på tidligere.

«In the meantime, I had bought the state owned alcohol distillery at Cooley, and I set up a company. After talking a few business partners into joining we got an agreement with named Locke, and we were on the track. In 1989 we started the first whiskey-production.»
Ikke så rent lite stolt lente John seg tilbake på dette punkt, og fortalte at vi var hjertelig velkommen tilbake i år 2001, når første 12 år gamle whiskey skal serveres.

Vi var freidige nok til å takke ja til det, og ventet samme behandling da som nå.

Fortsetter herKommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish