Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
På intelligensen sin kjenner man andre
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

De liker "Høy på pæra", Mozart og spiller Dungeons and Dragons, de er ikke så veldig glad i alkohol og dyr, men likevel så er de nesten akkurat som oss. Eller? Propaganda har testet Mensa og Mensa har testet oss.

- Jeg er medlem av Mensa fordi der møter jeg mennesker på mitt eget nivå, forteller Vibeke Fængsrud meg. Hun er pressekontakt for Mensa, og virker i og for seg som en relativt vanlig person fra Bærum eller Oslos beste vestkant. Hun kjører stor, ny og dyr bil, går i moteriktige klær og kunne godt ha hatt perlekjede. Menneskene på hennes eget nivå, forteller hun, er de fleste typer.


- Jeg har gode venner i Mensa, mennesker jeg treffer privat, sier hun, og ramser opp et par - tre stykker for å sannsynliggjøre det.
- Noen av dem har jeg blitt kompiser med etter å ha tatt testen, mens det var venninnen min som mente at jeg burde ta den i utgangspunktet.

Sosiale ferdigheter eller Rainman?

Vibeke prater veldig fort og mye, og hun har tydeligvis en masse på hjertet som hun mener det er viktig å få fram. Stort sett så er det ting som liksom skal forsvare at hun er medlem av Mensa, at Mensa i det hele tatt eksisterer. Hvorfor det virker som om gruppen hele tiden trenger å forsvare seg, når de helt tydelig burde heve seg over en hver kritikk med deres overlegne intelligens, forklarer hun med jantelov og misforståelser.

- Jeg har lest et studium over sammenhengen mellom intelligente mennesker og sosial forståelse, og mennesker med høy IQ skal ha stor sosial intelligens, forklarer hun. Selv har jeg lest et studium som setter høy IQ i sammenheng med autisme, mennesker med enorme detaljkunnskaper som totalt mangler sosiale ferdigheter. Den distré professor er et bilde som setter seg på netthinna.

- Det finnes sikkert folk uten sosiale egenskaper i Mensa også, men slikt er det umulig å gi et entydig svar på, avviser Vibeke, og mener at man ikke kommer særlig langt med lav IQ. - Jeg kan få jobber hvor jeg mangler kompetanse, jeg kan komme inn på skoler i utlandet og jeg bruker mitt medlemskap aktivt, forteller hun uten å utdype nærmere hva 'aktivt' betyr. Jeg lukter oppfølgingsartikkel; Propaganda tester Mensamedlemskap.

Nannestad-gliset

For oss vanlige dødelige betyr høy IQ ikke særlig mer enn at man har en eksepsjonell evne til å løse oppgaver tilknyttet det å måle IQ. Oppgavene i Dagbladets magasin på lørdager fenger kanskje interessen til enkelte, men de færreste greier alle oppgavene eller bryr seg om de gjør det. Kanskje kan man tolke enkelte ting om folks logiske sans ut av denne slags oppgaver, men høyst sannsynlig er det bare snakk om hva slags interesser man har.

Så er det ikke da helt håpløst å måle intelligens på denne måten?
- Nei, det er klart at det finnes flere typer intelligens, men dette er den klart viktigste, messer Vibeke som om hun forsøkte å få meg til å kjøpe IQ i stedet for eksempelvis EQ. - Jeg sitter med en evne til å bearbeide den kunnskapen jeg tilegner meg på en annen måte enn andre, forteller Vibeke.

Hun mener at hun sammen med de andre medlemmene har et talent på lik linje med Bjørn Dæhlies evne til å løpe fort med to planker på beina. Selv om alle med et fnugg av intelligens skjønner at det ikke lenger er så mange som syntes det er imponerende med en fyr som halser omkring i skauen med slimet hengende ut av kjeften, og med et ufordragelig skjevt Nannestad-glis.

- Jeg synes man bør få kreditt for det man utretter og det man kan, sier Vibeke. Fortsatt uten helt å overbevise. Dette som utrettes og evnen til å bearbeide det er like uklart. Det er som om Mensa har funnet opp en ny måleenhet som de forsøker å innføre, uten helt å forklare hvorfor vi trenger noen måleenhet over hode. Burde man kanskje tatovere inn IQ¿en på et synlig sted slik at folk med lavere rang må hilse pent og spørre dem med høyere tall om hjelp til å løse avanserte mattematikkoppgaver?

Høyeste poengsum

- Det er en utfordring å møte mennesker med meninger og spesielle interesseområder. Man møter interessante mennesker med de samme interesser og så kan man utvikle intellektet sitt, forklarer Vibeke videre.

Slik blir man kanskje enda bedre på å løse slike oppgaver som i Dagbladet, og så kan man kanskje en eller annen gang bli invitert med hjem til han som lager oppgavene, som regnes som Skandinavias mest intelligente mann (det vil si for oss som ikke har anerkjent 'IQ' som måleenhet, at han er den med høyest poengsum i den interne Mensakonkurransen).

På spørsmål fra Propaganda forteller Vibeke at hun liker å lese bøker, se film og høre på musikk, hun elsker spill og er ikke så overdrevent glad i dyr. Favoritten på TV er imidlertid ¿Høy på pæra¿, noe som lett kan lede til spørsmålet om det er nettopp det hun er, høy på pæra?

- Det er mange som skal sette meg fast, som spør "er ikke du medlem av Mensa?" hvis jeg sier noe feil eller ikke kan svare på noe. Jeg driter meg ut jeg som alle andre, sier hun.

Bandet Propaganda

Vi var også i kontakt med to andre medlemmer av Mensa per e-post, og Ronny Alexander Sjølie, leder av Mensas Osloavdeling avslørte tidlig at han ikke var helt oppdatert.

-Spiller du i bandet Propaganda? I så fall meget spennende musikk! Har bare hørt to av dere, men det lover bra for oppfølgingsmusikk, skriver han (Propagandas utheving, red anm), og forteller at han fortrekker Abba framfor blant annet Beatles og Stones, filmfavorittene er blant annet von Trier og Trainspotting og han drar helst på ferie innenlands. Sport er helt uinteressant, han fortrekker alkoholfritt framfor sprit, men øl framfor brus.

Sistemann, Markus B Krüger, var så gjennomsnittelig i svarene sine at det nesten ikke er verdt å nevne, annet enn at han fortrekker norsk musikk, ikke har fritid og helst drar på storbyferie.

Altså stort sett ganske vanlige mennesker med vanlige interesser, men enkelte voldsomme glipper. "Høy på pæra" er ikke morsomt, og Abba går det bare an å like dersom man har jenteforspiel, er homo eller har en eller annen temaaften på Grand Prix (som gjerne forutsetter at man er homo eller har jenteforspiel). Og man foretrekker ikke på ferie innenlands Ronny Alexander!

Propaganda-genier

Så midt på treet, uten å glimre med særlige fantastiske kunnskaper eller interesser, for Mensafolket. Så hvordan greide da Propagandaredaksjonen, selvutnevnte eksperter på de fleste spørsmål innenfor kultur og samfunn, seg når de skulle stilles til veggs på intelligenstesten som avgjør om man har høy nok IQ til å bli medlem av Mensa?

Faktisk, til de flestes store overraskelse, hadde verken Espen, Henrik eller undertegnede noen problemer med å greie testen til tross for at bakrus, overdrevent kaffeforbruk og søvnmangel burde ha ødelagt for oss alle, for ikke å snakke om alle de hjernecellene som skulle ha vært drept opp gjennom årene fra første gang vi sto der med en øl i hånda.

Alle tre meldte seg til og med inn i foreningen; Henrik for å sjekke damer, Espen for å bevise at et livslangt forhold til alkohol ikke kan ha ødelagt all verdens - og meg selv for å kunne skrive en oppfølgerartikkel i et senere nummer om hvilke fordeler, hvis noen, man kan få ved å være medlem av Mensa.


Les også
- IQ-dott eller komplett fjott?


Kommentarer fra brukere

Skosåle 07/03/2002 - 14:31

blablabla...wacko wacko wacko

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish