Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Filosofi - tørrere enn mariekjeks...? del 4
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

På mange måter er filosofi en kunstform. Som noen malere er bevisste på tidligere og samtidiges verker og stil, mens andre kjenner minimalt til dette, kan en filosof eller en filosoferende komme fram til sine «sannheter» eller «løgner» med bakgrunn i andres tenkning eller som et resultat av selvstendig grubling. Men når er en hver tanke tenkt?

- Når er et hvert maleri malt? Det er ikke sikkert at vi vet mer i dag enn for to hundre år siden, selv om vi tilsynelatende har mer kunnskap om mye. Dessuten vil mer kunnskap gi mer å filosofere over, argumenterer hun.


Mer meningsløst vann på livsløgnenes mølle med andre ord.
- Det er som sagt ikke sikkert at man ville være best tjent med at alle har reflektert over disse typer ting, og jeg har ingen forhåpninger om å forandre verden, dette er en arrogant holdning jeg tror de færreste av oss har. Det er likevel stort sett snakk om å få noen til å tenke, sier hun.

Men likevel er det noe som skurrer. Engasjement er bra, tro på eget opplegg likeså, men det er vel lite som tilsier at elevene vil dele dette brennende engasjementet for tenkningens historie. En sommerferie etter endt grunnfag er det jo plutselig sosiologi grunnfag, kinesisk eller journalistutdanninga på Volda som teller.

Camilla Serck-Hansen og filosofi grunnfag vil bare være
et historisk tilbakeblikk representert ved en karakterutskrift fra
historisk-filosofisk fakultet. Det er jo ikke akkurat slik at det norske utdanningssystemet av i dag åpner for å faktisk interessere seg eller lære noe. Det går på å pugge, pugge, pugge, skrive, skrive, skrive, og glemme, glemme, glemme, slik at ny kunnskap kan ta plass.

Dessuten er det vel en hel haug som har lest «Sofies verden» som blir skuffet over at «Det var jo ikke helt det jeg trodde det skulle være...»?
- Jeg er enig i at det finnes mange forskjellige utgangspunkt for å studere filosofi, men for meg som tenker og lærer er det nok for meg dersom jeg kan riste liv i noen få personer etter 12 års hjernedød aktivitet på skolen, messer hun engasjert og skolepolitisk ukorrekt, og en skoletrøtt journalist kan vel ikke annet enn å si seg enig i akkurat dette.

Men setter hun virkelig pris på alle disse unge Sofiesverdenistene som stort sett bare kan uttale Vi vet ingenting og vise til Sokrates og Descaretes?

Camilla mener det er enkelt å komme med fraser som "Ingenting er sikkert annet enn at man selv eksisterer" og slå seg til ro med det, men mener dette er lite fruktbart.
- Likevel er jo dette første skritt til refleksjon, når man kan si «Dette tror jeg ikke på!», sier hun.

I tillegg til at det faktisk indirekte drepte Sokrates...
Men det hun mener er at det er lite fruktbart å kun pessimistisk stadfeste at vi ikke kan vite noe (og knapt nok det), og slå seg på brystet og kalle seg filosof. I hvert fall dersom man skal være filosof. Sokrates får vel strengt tatt få stå som unntaket i og med det på sett og vis var ham som først sa det og Descartes anerkjente vel sin egen eksistens og han hadde en eller annen søkt bevisrekke for Guds eksistens i tillegg (og jeg fikk bare 3,9 på ex phil...!).

Når det er sagt, har vi vel allerede funnet ut at vi likevel ikke vet noe sikkert, og at vi nok aldri kommer til å gjøre det, og særlig som filosof kan det vel bli tunge stunder?

- Det er tungt å hele tiden stille spørsmålstegn. Man minnes hele tiden på at vi er feilbarlige, og vi kan fort bli alt for pessimistiske, forteller hun, men mener at det ikke er noen grunn til å ha denne udelt negative oppfatningen. Det er nok av spennende tanker man kan tolke og gruble på og anta er sikre. Veien er målet som vi kunne slå fast tidligere.

For enkelte har vel for så vidt veien ført til et eller annet mål, jamfør Karl Marx og andre med løsninger, og etter at Marx trakk inn klassene og eiendomsretten i filosofien en eller annen gang for en god stund siden, har politikk og filosofi hatt sporadisk sterke bånd mellom seg. I Vietnamkrigen var det mange filosofiske størrelser som engasjerte seg i statene, på samme måte som blant annet Arne Næss gjorde det her hjemme når den norske regjering begynte å tukle med elva og samene. I tillegg har enkelte engasjert seg sterkt i dyrevern og mye annet.

- Vi ser vel i dag at det politiske engasjementet har blitt lagt noe dødt i den senere tid. 90-åras egosentrisme har dannet noe av grunnlaget for dette.I dag er det mer sosiologiske trekk ved mye av filosofien, sier Camilla, men vil ikke gi seg i kast med en sterkere forklaring av vår samtid.

- Jeg vil ikke og kan ikke uttale meg så mye om hvordan vår egen tid er fra et filosofisk ståsted. Det er vanskelig å skjønne den tid man er oppe i. Men på mange måter kan det synes som om vi er i en periode der naturen har tatt over mye av den rollen Gud har hatt gjennom tidene. Man forsøker å forstå de filosofiske spørsmål innenfor naturlige rammer. En form for naturalisme, forklarer hun i det vi begge begynner å se at den tilmålte tiden er i ferd med å renne ut.

Camilla skal besvare et par telefoner og gå tilbake til sitt arbeid med å gruble over noen av livets mysterier eller gjøre klar til en eller annen forelesning, mens for undertegnede er det saker som skal skrives, øl som skal drekkes og på en eller annen underlig måte må jeg forsøke å forklare for meg selv og andre hvorfor i huleste helvete jeg leverer en artikkel med et helt annet innhold en det på forhånd avtalte «en kvinnelig filosof om kvinnelig filosofi».

For som hun svarer da jeg kommer med mitt hjertesukk:
- Jeg vil vri på en av Grundtvigs mest kjente setninger, «menneske først, dernest kristen», og si: «filosof først, dernest kvinne». Jeg mener at forskjellen mellom kvinner og menn, biologisk som psykologisk, selvsagt ikke kan betviles, men jeg tror ikke det har all verdens innvirkning på deres syn på filosofi.

Temmelig avfeiende, men det får ikke hjelpe. Det var da for så vidt et temmelig kjedelig og lite tema i forhold til dem som kunne tas opp i stedet: studentopprør, fengsel, Sofies verden og antifilosofi for å nevne noen få. Eller i det minste for å nevne studentopprør, fengsel, Sofies verden og antifilosofi...

- Så har du lyst til å studere filosofi nå da? spør plutselig Camilla Serck-Hansen i det jeg er i ferd med å gå dypt ned i filosoferingen over hvordan i huleste artikkelen til slutt vil se ut.

Nei egentlig ikke, svarer jeg sånn passe nonchalant, men jeg skjønner nok mer i mitt indre hvorfor hun gjorde det, og hva det er som gjør det til en vel så spennende geskjeft som mye annet man kan komme bort i på Blindern. Men skulle det interessere meg, så måtte jeg vel ha en eller annen interesse for utdanning over hodet...Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish