Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
IQ-dott eller komplett fjott?
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Er jeg egentlig stokk dum? Selv om det er forholdsvis få ting jeg er sikker på her i livet, er det i hvert fall èn ting som er temmelig klart: jeg ville neppe scoret mange poeng på en IQ-test.


Selv om du har gode karakterer på skolen, anses for generelt å være nokså arbeidsom, dyktig til det meste og tror selv at du er ganske lur, kan du ta skrekkelig feil. Det finnes nemlig mange måter å være intelligent på. Selv om du tror du er kjempegod på ett eller flere områder, behøver ikke det å bety at du er så innmari glup for det.
Føler du at det er noe du virkelig kan, for eksempel data, fotball eller kanskje tennis? Bridge? Kanskje er du en kløpper til å berette om historiske begivenheter? Kan du alt innenfor musikk- og filmens verden og vet mer enn alle vennene dine om hva som skjer på det samfunnsmessige plan og kan nærmest holde foredrag om hva som skjer i politikken på den andre siden av jordkloden? I utgangspunktet har du god grunn til å føle deg intelligent, men dessverre er ikke det bra nok. For er du ikke god i matte, er du ikke smart. Basta!


Jeg tør ikke å ta noen IQ-test. Det kan jeg godt innrømme, ikke med glede, men med full ærlighet. Jeg har ikke har så veldig lyst til å sette meg ned med hodet over en masse uforståelige regnestykker. Jeg ville aldri i livet dummet meg ut med vilje. Hvem ville vel det? Og hvorfor skulle jeg det? Det er ikke fordi jeg er feig eller pysete at jeg ikke tør å ta en slik test. På ingen måte. Men det jeg bekymrer meg for er naturligvis at resultatet blir dårlig. Jeg har aldri blitt sett på som uintelligent eller lite smart, men hvis jeg går i gang med en IQ-test, frykter jeg at det er nettopp det jeg ville blitt stemplet som. Grunnen til at jeg vet at jeg kommer til å gjøre det så fryktelig dårlig på en slik test, er at jeg suger i matematikk. Hadde det ikke vært for intens hardpugging formelbøker og jukselapper når det var matteprøver på skolen, hadde jeg strøket med glans. Det vet jeg. Heldigvis klarte jeg å jobbe meg skråstrek smiske meg til en noenlunde brukbar karakter da det nærmet seg slutten på skoleåret, men med de matematiske kunnskapene jeg sitter inne med, kunne jeg aldri gjort det bra i en intelligensmåling.

For det er jo det en IQ-test består av. Rein og skjær matematikk. Å sette sammen figurer og tall i rekkefølge og plage seg selv med uløselige regnestykker og annet hodebry. Forleden dag var jeg på biblioteket og skulle låne noen bøker om dette temaet, men det gikk ikke særlig bra. Alle bøkene med IQ-tester og forklaringer av begreper var utlånt. Er det virkelig så mange som ønsker å teste sin egen intelligens? Eller er det like mange som er på lik linje som meg og egentlig ikke aner noe som helst om hvorfor IQ måles på den måten den gjør? Jeg skjønner ikke hvorfor de som produserer disse testene ikke kan finne på en ny vri og slå til med en mer original type IQ-tester snart. Hadde oppgavene vært vinklet på en annen måte, for eksempel ved direkte kunnskapsspørsmål, tror jeg at jeg kunne klart meg litt bedre. Men foreløpig ser det svært dårlig ut. Dessverre. Skal jeg forbli stokk dum for resten av livet? Slik det ser ut nå, er det stor fare for det.

Les også
- På intelligensen sin kjenner man andre


Kommentarer fra brukere

bjarne 06/04/2009 - 20:17

Å hevde at man er smart er en avsløring om begrenset vett, selvinnsikt og refleksjon. For å sette sammen noen figurer og så tro man er smartere enn andre. Lurer på om det er i mangel av andre ferdigheter dette er så gjevt å hyle ut om. tror du hitler , stalin g.w.bush og alle andre statsledere/folkemordere hadde høy score... oh yes baby. !!!!!!!!!!!!!!!!!!! hvem vil vel være intelligent på den måten.. hei vet du hvorfor leoparden og panteren har samme gener men forskjellig farge.??? neii... mennn.. øøøøhhh jeg kan sette sammen figurer.. øh hø hø....

Olav 11/05/2007 - 09:42

Jeg forstår ikke argumentasjonen til mange her inne. Man prøver å redusere, nesten falsifisere, IQ-testers betydning og nøyaktighet fordi det finnes viktige ting i livet som ikke blir målt på en IQ-test.

På hvilken måte blir IQ-tester mindre nøyaktige fordi det er viktig å ha andre personlige egenskaper utover intelligens?

Trine 11/05/2007 - 01:21

Hvor vanskelig IQ-testen Mensa har lisens til å bruke er på bakgrunn av at en blond kjendis er medlem, kan jeg si følgende: den er så vanskelig/lett at 2% av befolkningen kan oppnå medlemskap med en IQ tilsvarende 131 eller. Det er mye man kan si om hvinende Marilyn Monroe også, men dum var hun ikke. Tvert i mot.

Øyvind 16/04/2007 - 20:28

Dette er rent tull. IQ er bare en del av din intelligens, det er sant. Selv husker jeg ikke serlig godt, men jeg fikk over 130 på en iq test. Iq ER ikke matte. Derimot er matte på mange måter en iq test. Hvis du bare kom deg igjennom skolen med en nogenlunde god mattekarakter pga jukselapper og regelbøker, er det hukommelsen din det er noe i vegen med, som min:P;)Den delen av matte som har noe med iq å gjøre er hvordan du anvender de reglene du kan. I en iq test trenger du ikke å kunne noen regler, så du har verken bruk for jukselapper eller regelbøker (muligens smisking;) ) Jeg er likevell ganske sikker på at du kan trene deg opp til å gjøre det berdre på iq tester. Viste du for eksempel at hvor god du er til å beregne hvor en lyd kommer fra kan gi en god pekepinn på din iq?

Jeg syntes at mensa er disskrimminerende for de med under 130 i iq. 06/11/2006 - 20:08

Min venn av meg på 12 år fikk 127 i en iq test, jeg spurte han om han ville komme inn på mensa , men han syntes bar at det var for nerder...skjønner du pointe¨t???

Jeg har et veldigt langt navn som starter på y... 06/11/2006 - 19:58

Det som jeg personelig synte er dumt med iq tester er at de krenker deg helt sinnsyk hvis du får lite. Og det får deg till å begynne å lyve om iq testen som du tok. Så vær ærlig mot andre så får du ikke dårlig sammvittighet.

Mörk 06/11/2006 - 19:54

Det er ikke dumt å drite seg ut i en iq test... forresten her er en test du burde prøve.Gå til din"beste" venn og si at du fikk 89 i en iq test. Hvis han sier at du er dum så er han ikke en beste venn. Hvis han sier f.k.s. det er da ingenting å bry seg om er han en god venn for deg som du kan stole pä. Husk å si etterpå at det bare var en test og så si din egentlige iq... med mindre 89 er din virkelige iq.

Ikke fortvil. 06/11/2006 - 19:47

Visste du at du må ha 50 i iq for å klare å åpne en dør. Og at når du er beibi stiger iq'en din raskere enn den noengang vil senere! Det er begrunn av at du observerer av dine omgivelser og det som skjer.Det som du mangler etter en mislykket iq test er ikke iq, men selvtillit, så du behøver bare å stole på deg selv for å komme videre i livet. P.S.
Du burde surfe litt på illvit.com... der kan du finne noen utrolig kule ting f.k.s. masse fakta om planetene våre. så gå inn på: www.Illvit.com

Den gode 06/11/2006 - 19:39

Ikke vær redd for å dumme deg ut på iq tester, det er jo bare en vitenkaplig utreigning på det de mener er gjennomsnittlig for deg og din kunnskap. Det er ikke iq'en som beskriver deg som en person, det er deg slv som gjør det. Men det kan jo være litt kult med høye iq resultater

Den gode 06/11/2006 - 19:34

Jeg mener at alle skal være fornøyde med sine resultater, og ikke være redde for å vise dem til andre, du kommer ikke langt uten sannhet skjønner du!

Aina 28/02/2002 - 15:24

jeg syns personlig at graffiti er dritkult! men jeg syns det er unødvendig å bare klusse. når man føsrt er i gang, kan du vel lage noe som er fargerikt og kult å se på!!

jonas 09/12/2001 - 22:25

De lærde strides når det gjelder betydningen av en IQ test. Når det er sagt skal man ikke legge skjul på at enkelte er født smartere enn andre. Men det er liten tvil om at det er mange ulike måter å være intelligent på. Noen er ekstremt flinke til å løse logiske oppgaver (som i en IQ test), mens andre er helt råe på å skrive noveller eller få folk til å hyle av latter. En IQ test måler bare en uhyre liten del av menneskets mange evner. Har du lav IQ, så ikke fortvil. Din selvtillit, motivasjon, kreativitet og entusiasme er langt viktigrere enn IQ hvis man skal nå langt her i livet.

Radiohead 09/12/2001 - 15:20

Selfølgelig kan man trene seg for å få høyere score på en IQ-test.
Det finnes mange IQ-tester. Når du tar en IQ-test og får feil, lærer du av feilene dine. Det er mange IQ-tester som inneholder like, eller lignende oppgaver. Dermen har du lært av tidligere feil hvis du møter en lignende oppgave i en senere IQ-test.

Dessuten; hvis Anita Superblond i BigBrother er med i mensa, sier vel det litt om hvor vanskelig mensa-testen er.

diesel 08/12/2001 - 14:47

Hmm.. Jeg tok nylig Mensa IQ-testen og bestod. Og nei, det er ikke ett ENESTE mattestykke. Det er rene logikk oppgaver. IQ skal kunne måles uten at faktorer som hvor en bor, hvilken utdannelse en har og alder skal spille inn. Det skal måles i den medfødte evne til å forstå logikk, ikke den opplærte. Å nei, Mensa medlemmer er ikke nerder. Bare se på Anita i BigBrother? ser hun noe spes nørd ut? neei..
så for alle dere som tror at Mensa folk er nerder, youre wrong! :)

[Damp] 04/12/2001 - 15:04

Det der var DRIT... hva så om at man ikke klarer en "iq-test" ???? gjør det noe??

erik 30/11/2001 - 08:08

kjære mr.meningers mot. Du har tydligvis misforstått en smule. Det at man kan gjøre det bedre på en IQ test ved trening betyr at man får kunnskapom hvordan oppgavene skal løses. Med andre ord, IQ måler mer kunnskap enn intelligens.
Lese Tony Buzans (verdens fremste hjerneforsker) bok ved navn Use your head, så kan du lese mer om det der.

Beren 26/11/2001 - 21:57

Hva er så galt med IQ-tester? De fleste (internettbaserte) tester er mye "snillere" enn standard NORSKE tester uansett.

Ta 30 minutters testen på www.aurora.ru - den er relativt vanskelig, men alikevel scoret jeg, en helt vanlig gutt, 148 på denne testen. På www.iqtest.com fikk jeg 154 (Dette er en true/false test)

Mr. meningers mot 25/11/2001 - 17:32

Kjære Erik

Det er hyggelig at du prøver å engasjere deg, men allikevel synd at du ikke imponerer noen. Du mener at man får høyere IQ ved å trene på tester... Heh.. morro.. da er det bare å trene til seg høy IQ ved å lese IQ-oppgavene i dagbladet. Lite sannsynlig. Du mener med andre ord, at hvis man tar en test og scorer 90 poeng, kan man ta den samme testen en gang til og score 120, og dermed konkludere at man har fått høyere IQ...

Sweety16 25/11/2001 - 17:23

Jeg tror ikke IQ, EQ og slik er så viktig. Det fineste er liksom når man er seg selv. Men jeg kunne ikke hatt en kjæreste som er dum allikevel dah.

erik 23/11/2001 - 15:15

La det være klart! Det er stor uenighet mellom forskere om hvorvidt IQ en kan endres eller ikke. Øvelse gjør mester sies det. Faktsik kan dette også gjelde på en IQ test. Med andre ord at man kan trene opp sin IQ. Vi vet fortsatt lite om hjernen og det er derfor stor usikkerhet omkring emnet IQ. Men hvis det stemmer, at IQ måler den generelle intelligensen, så er ikke det noen stopper for hvor langt man kan nå. Folk som ikke har imponerende score på en IQ bør heller satse på å trene opp hukommelsen sin. Det kan gjøres enkelt ved hjelp av hukommelsesteknikker. Og hukommelse er minst like viktig som IQ.

Gabi 23/11/2001 - 10:42

Jeg har også tatt en slik "iq-test", og jeg sto så klart ikke. Jeg skammer meg ikke for det, fordi jeg vet at jeg er en smart jente. Men en iq- test er ikke bare mattematikk. Som jeg ser på det er det mest lure spørsmål og logikk i en "iq-test". Til dere der ute som har strøket på en "iq-test": vi er ikke dumme, vi tenker bare ikke logisk.
Og til de som synes at resultatet på en iq-test gjenspeiler en persons intelligens og personlighet, bør virkelige se seg selv i speilet før de kritiserer andre.
Det hjelper ikke å være intelligent, hvis man ikke kan en dritt om det virkelige liv.

Marius 22/11/2001 - 12:08

Det finnes ikke et eneste matematikk spørsmål i mensa testene, for da hadde de jo favorisert folk med høyere utdannelse! Finn ut hva du skriver om før du i det hele tatt setter deg foran PC'en

Einar 22/11/2001 - 09:15

Enig med Marit. Jeg ville helst ikke ha tatt en sånn test bare for å finne ut at jeg for eksempel er under gjennomsnittet....

Marit 21/11/2001 - 21:20

Jeg synes det var et bra innlegg jeg :o)

P. Syke 21/11/2001 - 11:52

Tror mange kjenner seg igjen i den situasjonen som du beksirver i artikkelen. Det å ikke tør ta en IQ-test i frykt for å dumme seg ut (hm .. er vel et ord for det, et fobi eller noe slikt).

Å være god på et felt og det å ha høy IQ kan du ikke sammenligne mann! :) IQ er noe annet, vanskelig sak å forklare.


Bubba 21/11/2001 - 10:37

Jeg tok testen, sto og meldte meg inn fordi jeg var nysgjerrig. Nå blir jeg bombardert av invitasjoner til sosiale sammenkomster med gutta og jentene fra HELVETE. Mensa-øl og mensa-gocart opp og ned i mente (i mente er et *grøss* Mensa-uttrykk). Og de som tror at nerder er noe annet enn det som blir fremstilt i amerikanske collegefilmer, tro om igjen. Det er virkelig akkurat sånn de er.

Kritisk 20/11/2001 - 19:17

Såpass vet du da i hvert fall, Bjarte...

Turbo Bjarte 20/11/2001 - 19:05

Hvorfor skulle de lage IQ tester basert på kunnskapsspørsmål? Intelligens og kunnskap er ikke det samme.

Lucifer 20/11/2001 - 17:50

En kan ta feil mellom en melon og et fly...men fremdeles være smart?- Slik presenteres nå dette etter min mening. Jeg tror vedkommende HAR tatt iq-test og likte ikke resultatet...det nytter ikke å bortforklare vitenskapelig bevist-effektive intelligens tester med forsøk på god argumentasjon for at det hele bare er bullshit!!!
Innse følgende: IQ er og blir et begrep brukt om hvor smart du er...sugde ditt resultat, get on with your life!- Verden trenger tross alt folk ansvarlig for toalett hygiene ved handicap-wc'r.

Kritisk 20/11/2001 - 16:25

Jeg har ikke mye tiltro til iq-en til personer som bruker uttrykk som "råva". Eller som i det hele tatt gidder å legge inn slike greier.

E.V 20/11/2001 - 16:14

En UTROLIG RÅVa artikkel, jeg mener jeg sov halvveis gjennom. Neivel, du ville ikke klart en IQ-test. BUHU, det skjer verre ting i verden!

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish