Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
På intelligensen sin kjenner man andre
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Vår utplasserte medarbeider fra Danvik satte i gang en aldri så liten debatt på disse sider i går da hun igjen satte spørsmålstegn ved dette med IQ og testing av intelligens. Det er da på høy tid å minne om den gang Propaganda tok Mensa-testen. Les saken her.


De liker "Høy på pæra", Mozart og spiller Dungeons and Dragons, de er ikke så veldig glad i alkohol og dyr, men likevel så er de nesten akkurat som oss. Eller? Propaganda har testet Mensa og Mensa har testet oss.

- Jeg er medlem av Mensa fordi der møter jeg mennesker på mitt eget nivå, forteller Vibeke Fængsrud meg. Hun er pressekontakt for Mensa, og virker i og for seg som en relativt vanlig person fra Bærum eller Oslos beste vestkant. Hun kjører stor, ny og dyr bil, går i moteriktige klær og kunne godt ha hatt perlekjede. Menneskene på hennes eget nivå, forteller hun, er de fleste typer.


- Jeg har gode venner i Mensa, mennesker jeg treffer privat, sier hun, og ramser opp et par - tre stykker for å sannsynliggjøre det.
- Noen av dem har jeg blitt kompiser med etter å ha tatt testen, mens det var venninnen min som mente at jeg burde ta den i utgangspunktet.

Sosiale ferdigheter eller Rainman?

Vibeke prater veldig fort og mye, og hun har tydeligvis en masse på hjertet som hun mener det er viktig å få fram. Stort sett så er det ting som liksom skal forsvare at hun er medlem av Mensa, at Mensa i det hele tatt eksisterer. Hvorfor det virker som om gruppen hele tiden trenger å forsvare seg, når de helt tydelig burde heve seg over en hver kritikk med deres overlegne intelligens, forklarer hun med jantelov og misforståelser.

- Jeg har lest et studium over sammenhengen mellom intelligente mennesker og sosial forståelse, og mennesker med høy IQ skal ha stor sosial intelligens, forklarer hun. Selv har jeg lest et studium som setter høy IQ i sammenheng med autisme, mennesker med enorme detaljkunnskaper som totalt mangler sosiale ferdigheter. Den distré professor er et bilde som setter seg på netthinna.

- Det finnes sikkert folk uten sosiale egenskaper i Mensa også, men slikt er det umulig å gi et entydig svar på, avviser Vibeke, og mener at man ikke kommer særlig langt med lav IQ. - Jeg kan få jobber hvor jeg mangler kompetanse, jeg kan komme inn på skoler i utlandet og jeg bruker mitt medlemskap aktivt, forteller hun uten å utdype nærmere hva 'aktivt' betyr. Jeg lukter oppfølgingsartikkel; Propaganda tester Mensamedlemskap.

Nannestad-gliset

For oss vanlige dødelige betyr høy IQ ikke særlig mer enn at man har en eksepsjonell evne til å løse oppgaver tilknyttet det å måle IQ. Oppgavene i Dagbladets magasin på lørdager fenger kanskje interessen til enkelte, men de færreste greier alle oppgavene eller bryr seg om de gjør det. Kanskje kan man tolke enkelte ting om folks logiske sans ut av denne slags oppgaver, men høyst sannsynlig er det bare snakk om hva slags interesser man har.

Så er det ikke da helt håpløst å måle intelligens på denne måten?
- Nei, det er klart at det finnes flere typer intelligens, men dette er den klart viktigste, messer Vibeke som om hun forsøkte å få meg til å kjøpe IQ i stedet for eksempelvis EQ. - Jeg sitter med en evne til å bearbeide den kunnskapen jeg tilegner meg på en annen måte enn andre, forteller Vibeke.

Hun mener at hun sammen med de andre medlemmene har et talent på lik linje med Bjørn Dæhlies evne til å løpe fort med to planker på beina. Selv om alle med et fnugg av intelligens skjønner at det ikke lenger er så mange som syntes det er imponerende med en fyr som halser omkring i skauen med slimet hengende ut av kjeften, og med et ufordragelig skjevt Nannestad-glis.

- Jeg synes man bør få kreditt for det man utretter og det man kan, sier Vibeke. Fortsatt uten helt å overbevise. Dette som utrettes og evnen til å bearbeide det er like uklart. Det er som om Mensa har funnet opp en ny måleenhet som de forsøker å innføre, uten helt å forklare hvorfor vi trenger noen måleenhet over hode. Burde man kanskje tatovere inn IQ¿en på et synlig sted slik at folk med lavere rang må hilse pent og spørre dem med høyere tall om hjelp til å løse avanserte mattematikkoppgaver?

Høyeste poengsum

- Det er en utfordring å møte mennesker med meninger og spesielle interesseområder. Man møter interessante mennesker med de samme interesser og så kan man utvikle intellektet sitt, forklarer Vibeke videre.

Slik blir man kanskje enda bedre på å løse slike oppgaver som i Dagbladet, og så kan man kanskje en eller annen gang bli invitert med hjem til han som lager oppgavene, som regnes som Skandinavias mest intelligente mann (det vil si for oss som ikke har anerkjent 'IQ' som måleenhet, at han er den med høyest poengsum i den interne Mensakonkurransen).

På spørsmål fra Propaganda forteller Vibeke at hun liker å lese bøker, se film og høre på musikk, hun elsker spill og er ikke så overdrevent glad i dyr. Favoritten på TV er imidlertid ¿Høy på pæra¿, noe som lett kan lede til spørsmålet om det er nettopp det hun er, høy på pæra?

- Det er mange som skal sette meg fast, som spør "er ikke du medlem av Mensa?" hvis jeg sier noe feil eller ikke kan svare på noe. Jeg driter meg ut jeg som alle andre, sier hun.

Bandet Propaganda

Vi var også i kontakt med to andre medlemmer av Mensa per e-post, og Ronny Alexander Sjølie, leder av Mensas Osloavdeling avslørte tidlig at han ikke var helt oppdatert.

-Spiller du i bandet Propaganda? I så fall meget spennende musikk! Har bare hørt to av dere, men det lover bra for oppfølgingsmusikk, skriver han (Propagandas utheving, red anm), og forteller at han fortrekker Abba framfor blant annet Beatles og Stones, filmfavorittene er blant annet von Trier og Trainspotting og han drar helst på ferie innenlands. Sport er helt uinteressant, han fortrekker alkoholfritt framfor sprit, men øl framfor brus.

Sistemann, Markus B Krüger, var så gjennomsnittelig i svarene sine at det nesten ikke er verdt å nevne, annet enn at han fortrekker norsk musikk, ikke har fritid og helst drar på storbyferie.

Altså stort sett ganske vanlige mennesker med vanlige interesser, men enkelte voldsomme glipper. "Høy på pæra" er ikke morsomt, og Abba går det bare an å like dersom man har jenteforspiel, er homo eller har en eller annen temaaften på Grand Prix (som gjerne forutsetter at man er homo eller har jenteforspiel). Og man foretrekker ikke på ferie innenlands Ronny Alexander!

Propaganda-genier

Så midt på treet, uten å glimre med særlige fantastiske kunnskaper eller interesser, for Mensafolket. Så hvordan greide da Propagandaredaksjonen, selvutnevnte eksperter på de fleste spørsmål innenfor kultur og samfunn, seg når de skulle stilles til veggs på intelligenstesten som avgjør om man har høy nok IQ til å bli medlem av Mensa?

Faktisk, til de flestes store overraskelse, hadde verken Espen, Henrik eller undertegnede noen problemer med å greie testen til tross for at bakrus, overdrevent kaffeforbruk og søvnmangel burde ha ødelagt for oss alle, for ikke å snakke om alle de hjernecellene som skulle ha vært drept opp gjennom årene fra første gang vi sto der med en øl i hånda.

Alle tre meldte seg til og med inn i foreningen; Henrik for å sjekke damer, Espen for å bevise at et livslangt forhold til alkohol ikke kan ha ødelagt all verdens - og meg selv for å kunne skrive en oppfølgerartikkel i et senere nummer om hvilke fordeler, hvis noen, man kan få ved å være medlem av Mensa.Kommentarer fra brukere

Olav2 11/05/2007 - 01:33

Monsa: Ettersom du skaper motsetninger mellom IQ og sosial intelligens, kan du fortelle meg hvilken av delen du har lite av?

Lars 20/04/2005 - 00:48

har 115 i iq visstnok, etter den test nasjonen greia til nrk.. en i stavanger hadde visst veldig høy iq, men folk sa han bare fikk det fordi han var veldig flink med lego?

Olav 17/12/2001 - 22:45

Helt enig med deg, Per. IQ-tester sier veldig lite om hvordan hjernen til en person egentlig fungerer.
Det som er sykt, er at dette fortsatt brukes innenfor helsevesenet og andre steder (f.eks. ved arbeidsrådgivning, og når man søker på enkelte jobber).

per 03/12/2001 - 19:55

IQ er og blir noe forbanna tull! De lærde menn strides når det gjelder IQ. En av våre fremste hjerneforskere, Bjørn Ringom, presiserer at IQ testing bare er noe tull. Tro gjerne på det, men det gjør ikke jeg.

Olav 26/11/2001 - 23:34

Jeg har selv gått gjennom IQ-tester, og har lagt merke til at de er avhengig av hvilke kunnskaper man har fra før. Dvs. at graden av "suksess" på en slik test avhenger av hvilket miljø man har vokst opp i.

Med andre ord, så måler ikke IQ-tester hvordan hjernen _egentlig_ fungerer.

En autist er ofte veldig flink på ett eller flere spesialfelt. En god del av dem er også veldig intelligente (men de har ofte totalt fravær av sosial intelligens). Allikevel, det er vanskelig å føre en samtale med en autistisk person, hvis man ikke snakker om akkurat det emnet som interesserer han/henne (autister er ofte gutter/menn - hvorfor det?).

Jeg mener at Mensa er noe tull. Det er mange mere intelligente ting å bruke tiden på.

wickedragon 26/11/2001 - 11:49

Tja, IQ måler visst evnen til å sette sammen logisk(matematisk) kunnskap fort. Dvs at du ikke trenger å være noe supermenneske for å ha høy IQ. Det motsatte er litt mer problematisk. Det at du ikke kan se sammenhengen mellom en trekant og en pyramide er kanskje et tegn på noe...problematisk.
Vil da gjerne trekke frem at Herr o opphøyde verdenssjef Bush har en amerikansk IQ på 87, no som skulle tilsvare ca 80 i europeisk IQ. Husker dere Forrest Gump? han hadde ca 75 i IQ så han var for dum til å komme seg inn på en normal barneskole...
Mannen kann ikke se sammenhengen mellom grønn og skog og han leder verdens mektigste og mest destruktive militærmakt???
Jeg er litt reddd.....
og ikke medlem av mensa

Radaksjonen 26/11/2001 - 09:11

Harald; Det har da aldri vært noens intensjon å være objektiv. Objektivitet eksisterer ikke, og alle forsøk på å etterlikne det er falskneri og uredelighet. Vi forsøker ikke å være noe vi ikke er, men skriver om det vi vil på måten det passer oss. Som vi også oppfordrer dere lesere/brukere til. Liker du det, fint, liker du det ikke, dumt for deg.

harald 26/11/2001 - 03:16

Hmm.. morsom "objektiv" "journalistikk" dette her. Klassekampen go home!
Dere kan i hvert fall prøve å LATE som dere er litt seriøse, om ikke annet.

martin 23/11/2001 - 14:51

Det er overhode ikke bevist at IQ tester måler hvor smart en person er. Hjerneforskere er svært uenige om hvorvidt IQ tester gir noe som helst nevneverdig bilde av en persons evner. Les Lær og lære" av bjørn ringom så for dere et helt annent bilde av hvordan hjernen fungerer. IQ tester er bare noe skikkelig tullball mener jeg.

Monsa 21/11/2001 - 10:26

Det var det jeg tenkte. Disse IQ-dottene er sosiale idioter. Du trenger ikke gå lenger enn til Drillo så ser du en fyr som sikkert er boklerd som faen, men som sosialt sett stanger i en tykk, usynlig murvegg.

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish