Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Foto-feature: Den "berømte" Weegee
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Propaganda feirer 101-årsdagen til en av USAs mest innflytelsesrike fotografer, og ser litt nærmere på mannen som stemplet bildene sine med den legendariske "Photo by WEEGEE the famous"...
Av Tony Montana

"He will take his camera and ride off in search of new evidence that his city, even in her most drunken and disordely and pathetic moments, is beautiful".
William McCleery i "Naked City"

Fotojournalisten Arthur "Weegee" Fellig var et produkt av en tidsalder da tabloidene for alvor begynte å få grepet på USAs nyhetsbilde. Han var prototypen på en paparazzi, men takket være sitt naturtalent til å fange opp unike øyeblikk ble Fellig noe lang mer enn bare en "stalker" bevæpnet med et kamera.


Han var muligens forfaderen til gribbene som jaget ihjel Prinsesse Diana - men Weegee var i tillegg en visuell virtuioso som udødeliggjorde New Yorks mange skyggesider. Natt etter natt var han ute på gatene og fanget opp skikkelser i blitzlyset; enten det var "roasts" (brann-ofre), "dry divers" (folk som hoppet ut fra høye bygninger), eller "bottom feeders"(druknings-ofre).

Weegee var ofte tidligere ute enn politiet selv, og tok tusenvis av bilder fra byens "crime scenes". Og når New York ikke kunne by på kriminelle fotomuligheter, vendte han kameraet sitt mot gatebarn, uteliggere, ofre for ulykker, selvmordskandidater, alkiser, prostituerte, strippere, transvestitter og "outsiders".

Han fanget opp en side av New York ingen andre klarte(eller ønsket) å vise, og ble i prosessen en av USAs mest respekterte fotojournalister. En hemningsløs artist med hjertet til en hensynsløs tabloid-fotograf, en dynamo som kun var opptatt av motivet - ikke ofrene. Han dokumenterte den store eplets skyggesider med en forunderlig blanding av kynisme, entusiasme og ærlighet.

Weegee fant ofte en surrealistisk humor i motivene sine; enten det var av en full dverg som feirer nyttår på favoritt-puben Bowery, eller et blodig lik foran en kino som viser "The Joy of Living". Noen av hans mest berømte bilder ble tatt med infrarødt lys, i kinoer der elskende par og barn er for opptatte av sin egen verden til å legge merke til fotografen. Weegee fotograferte også et publikum med 3D-briller, et bilde som nærmest har blitt symbolet på etterkrigstidens kino-opplevelse.

Som en sann paparazzi udødeliggjorde Weegee i tillegg en rekke av sin tids største kjendiser; fra Marilyn Monroe, James Dean og Frank Sinatra, til Jackie Kennedy og (hans mest berømte) en halvnaken, beruset Jane Mansfield. Ikke verst for en immigrant-sønn som startet karrieren som uteligger...

Les videre her!Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish