Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
Kerry vant debatten – Men om det reflekteres i meningsmålingene vil kun tiden vise
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
I natt gikk altså den første debatten mellom Kerry og Bush. Temaet var nasjonal sikkerhet og krigen i Irak – det siste her kom til å dominere tematisk i en debatt som vekslet mellom det fomlete og unøyaktige til det ganske så treffende fra begge sider. Men jo lengre tid det gikk, jo bedre fikk Kerry grepet om sin motstander – godt hjulpet av en overraskende vaklende og usikker Bush, hvis eneste forsvar var innbitt repetisjon og avvisende kroppsspråk…
Redaksjonen førte i natt et lite uoffisielt scoringssystem, hvor vi evaluerte kandidatenes svar på hvert spørsmål, på en skala fra 1 til 10, etter kriteriene:

1: Til hvilken grad holdt kandidaten seg til spørsmålet
2: Hvor klar var kandidaten i sin kommunikasjon
3: Hvor troverdig virket kandidaten
4: Hvor selvsikker virket kandidaten

Før de da ble satt en gjennomsnittspoengsum for vært spørsmål og svar. Hvert spørsmål kunne da sanke 10 poeng, pluss 10 til hvis det gikk en runde til om samme tema. Totalt fikk vi da til slutt:

John Kerry: 155 poeng
George W. Bush: 125,5 poeng


Dette er gapet vi mener du hadde fått hvis dette var en skoleoppgave eller lignende, et forsøk på å kåre den objektivt beste debattanten. Men denne ”store” seieren til Kerry blir noe mindre hvis man deler det opp i temaer:

Irak krigen tok Kerry ganske greit hjem. Flausene har stått i kø for Bush administrasjonen her, med ikke-eksisterende masseødeleggelsesvåpen, minimal internasjonal støtte, flere døde Amerikanske soldater enn forventet, større og større ustabilitet i området, utsettelse etter utsettelse når det gjelder tilbaketrekning av styrker, enorme økonomiske tap, og nå i det siste spekulasjon om at valget i Irak kan bli vanskelig og gjennomføre i januar, etter planen. Og mye av debatten, tidmessig, gikk med til repetisjoner av argumentene rundt dette teamet. Det eneste Bush her hadde å stille opp med var det utvannede ”Kerry bytter meninger” argumentet, samt en del tom retorikk rundt hvor ”farlig” Saddam Hussein var.

Her var Bush synlig frustrert og på defensiven; han fomlet med ordene, sto lut i ryggen og sukket, og blunket nervøst med øynene når motstanderen snakket. Han brukte også flere minutter på å prøve å overbevise oss om at grunnen til at de nå har problemer med motstandstyrker er at invasjonen var FOR effektiv - ”Because Tommy Franks did such a great job in planning the operations, we moved rapidly… I thought they (Baathists and Saddam loyalists) would stay and fight, but they didn’t, and we’re fighting them now”

Kerry, derimot, sto strak som en monolitt, var sikker i språkføringen og sin sak. Han sanket mange av sine ”155” poeng på dette temaet.

Men når debatten gikk over på direkte tiltak for å opprettholde rikets sikkerhet, var Bush god, med godt oppbyggede argumenter, stor sikkerhet i fremfølelsen, og faktisk den sterkeste faktainformasjonen. Dette er nok et viktigere moment for Amerikanere en det er sett med Europeiske øyne, så selv om det ikke ble brukt så mye tid her, traff nok Bushs seier her velgerskaren midt i hjertet.

Et annet viktig område hvor Bush sto sterk, med tydelige argumenter og synlig, klar politikk, var diskusjonen rundt diplomatiske midler mot Nord-Korea. Mens Bush står for å bruke press fra flere sider, med Kina som sin primære allianse partner, mener Kerry at det beste er å inngå en direkte dialog med Nord-Korea. Bush mener at trykk fra naboer, samt politiske sanksjoner er veien å gå mot landets ambisjoner som Atommakt, mens Kerry fremsto som noe mykere, og med mer generell svada enn Bush på dette temaet. Han valgte en strategi som kun inneholdt anklager mot Bushs planer og resultater her, uten å presentere ett helhetlig alternativ. Igjen et viktig moment for Bush, Nord-Korea er et litt ømt tema i USA for tiden, og også her fremsto Bush, om mer marginalt enn over, som den sterkeste.

Krisen i Darfur ble også tatt opp, uten at noen av kandidatene hadde noe særlig konkret å si – svada fra begge sider, og ingen klare vinnere.

Ved spørsmål angående kriger av typen ”aktivt selvforsvar”, som Bush betegner Irak krigen som (dvs. angrip en fiende først hvis du vet han kommer til å angripe deg), gikk godeste ”Dubya” på en skikkelig brøler, et regelrett innlegg foran eget mål til en takknemlig Kerry. Bush sa dette i sammenheng med Irak-krigen: ”The enemy attacked us, and I have a solemn duty to protect the American people”, og Kerry svarte, selvfølgelig, ”In answer to your question about Irak and sending people into Irak he (George Bush) just said ”the enemy attacked us” – Saddam Hussein didn’t attack us. Osama Bin Laden attacked us”. Men Kerry kunne nok ha melket dette mer.

Mot slutten kom spørsmålet om Putin og hans press for mer makt I Russland. George Bush gjorde en ålreit jobb, han fremsto som sterk, kritiserte Putin direkte, og lot ikke Kerry vinne her heller. Men hvorfor Bush Kaller President Putin kun med fornavnet ”Vladimir”, er vanskelig og svare på. Kanskje for å få seg selv og sitt USA til å virke som en mer ansvarlig storebror til Russland, et bilde som sikkert treffer godt hos velgerne. Kerry repeterte nesten det Bush sa her – bortsett fra en lovet plan om å rydde opp i Russiske atomvåpen på 4 år.

Hvorfor Bush fikk hjelp av moderator til karakterangrep på sin motstander forstår vi ikke. Etter at Bush om og om igjen har repetert Kerrys påståtte ”vinglete” politikk ved mange irrelevante anledninger, fyrte Jim Lehrer opp med ”Are there underlying character issues that you believe are serious enough to deny Senator Kerry the job as commander in chief of the USA?”. Overraskende nok svarte Bush ganske høflig og moderat her. Han hadde allerede repetert dette argumentet Ad Nauseum.

Generelt var Bush emosjonell i sin fremførelse, noe mer rotete og liberal når det gjaldt å holde seg til temaet. Heldigvis valgte TV kanalene å vise begge kandidatene da den andre snakket – noe som begge parter hadde prøvd å unngå. Vi fikk da se en tydelig presset og frustrert Bush, noe som kanskje skadet hans sjanser betraktelig. Kerry, derimot, sto frem som konsentrert, engasjert og selvsikker. En positiv overraskelse, og vi forventer at Kerry nok tar igjen forspranget til Bush med opptredenen i går.

Programmet for de andre debattene:

05/10 – vise president Dick Cheney vs. John Edwards (demokratenes Cheney)
08/10 – Kerry vs. Bush
13/10 – Kerry vs. BushKommentarer fra brukere

Bestemt ... er medlem av Propaganda 07/11/2004 - 14:46

Det er en bra måte for resten av befolkningen og finne ut hva de 2 kandidatene mener og tenker da.... Dessuten får de en mulgihet til og gjøre opp seg en meningn om hvem de mener er mest troverdig... Dette bygger ikke alltid på hvilke poeng sum de får!!

BB 10/10/2004 - 14:06

At voksne mannfolk kan drive på slikt? Det er en smule barnslig dette, det virker som begge er fengsla i sitt eget lille rollespill og er meir opptatt av å vinne enn noke anna...At det kan gå so langt!!! Til og med Katie "jordan" Price kunne komt lengre med sin make love not war...:)
Men so e det heldigvis ikkje mitt land heller da...vår kommande konge kan i det minste å tre på kondoma!!??!!

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse
Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish