Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
The history of Halloween!
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon
Trenger du en god grunn for å ha et party (eller fem)? Ingen unnskyldning er bedre en Halloween - en høytid med lange tradisjoner. Propaganda gir deg litt historikk før festen begynner... Av Frode Vik Jensen & Espen Svenningsen Rambøl.Natt til 1 november feires alle døde helgener, og etter hvert egentlig også alle døde sjeler, ikke bare helgener. Nordmenn forbinder helst begrepet med skrekkfilmer. Det er ingen dårlig assosiasjon, siden selve feiringen også ofte handler om å skremme sine venner og naboer med skjeletter, døde sjeler i gresskar-forkledning, gravsteiner, hekser og menn med ljå.


Historien om Halloween går helt tilbake til oldtidens keltere, da druider så på denne dagen som årets siste dag. Den 31 oktober skulle derfor årets innhøsting feires, samtidig som alle døde skulle minnes og æres. For å vekke de døde sjelenes oppmerksomhet tente kelterne store bål, der de brente offergaver og kastet forbannelser.

Denne festivalen hadde navnet Samhain, et navn som fortsatt benyttes i mer okkulte kretser. Det må ha vært svært populære arrangementer, for på 700-tallet bestemte den katolske kirken seg for å kuppe hele kalaset...

Festkuppet

På 700-tallet hadde allerede den katolske kirken sin versjon av en "takk-til-de-døde"-fest, nemlig alle helgeners natt - som ble arrangert en gang i mai hvert år, til minne om tidligere kristne martyrer. Problemet med denne festen var at kelterne slett ikke så på tidlige kristne martyrer som noen god unnskyldning for å slå på stortrommen.

Selv om kelterne ble omvendt til den kristne tro (dog ikke alltid med virkemidler bygget på kristne prinsipper), holdt de sterkt på sine gamle skikker. Løsningen for kirken var å tilpasse seg, og i god kristen tradisjon var dermed et kupp den beste muligheten. De katolske prestene skjønte at kelterne neppe ville legge til side sine gamle fest-tradisjoner frivillig.

Så i det syvende århundre bestemte den katolske kirken at deres markering av alle tidlige kristne helgener, Alle helgeners natt, skulle flyttes fra sin daværende dato i mai, til 1 november. Samtidig innsatte kirken en ny helligdag, Alle sjelers natt, som også skulle feires samme dag. Dermed ble Alle helgeners natt egentlig en markering av alle døde sjeler, og ikke bare en markering av den stadig voksende mengden av helgener.

les mer her!Kommentarer fra brukere

iskrem selger 17/12/2007 - 21:18

iskrem er godt!!

Legg inn en melding!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish