Startside

Meny
Skolestiler
Uteliv

Aktivitetsguiden

Reise
Sex & Love
Sport & Fritid

Mobil

Arkiv
Nyhetsliste


Mest lest
Mest populært nå
NettGuide
NettGuideNytt
- Kurs
- TOEFL
- Fritidskurs...
- snutt.no
- Kjerringråd
- Norwaydisc

15 mins of fame
NAV
1. juli 2006 ble Trygdeetaten og Aetat lagt ned og erstattet av en ny arbeids- og velferdsetat, NAV.
Quiz
- MUSIKK QUIZ
- SportsQuiz
- Geografi
- TV-serier
- Fotball
- Film
- Musikk
- Musikk, II
- Allmen oppdagelse
Du er her: propaganda.net-> Proparazzi
The history of Halloween - del 2
Av Redaksjonen Utskriftsvennlig versjon

Halloween på flyttefot

Fortsatt var det irer og skotter som holdt hardest på markeringen av den keltiske høytiden. De tok med seg feiringen til nye verdensdeler, men utblandingen av flere formål og religioner gjorde at høytiden etter hvert mistet mye av sin mytiske overtone. I dag er det blitt en institusjon i USA, der gode venner møtes til en fest - med god mat og drikke, telys i gresskar, skremmende aktiviteter og festligheter til langt på natt.

Barna har kostymefester og går "trick or treat"-runder i nabolaget, en skikk som kan minne mye om vår julebukktradisjon. Folk skjærer ut gresskar, lager overdådige måltider basert på gresskar, epler og nøtter - og forteller spøkelseshistorier foran peisen.


Nøttene kan du for øvrig bruke til å finne ut om du har varig kjærlighet. Skriv ditt eget og din utkåredes navn på to nøtter og legg dem i peisen ved siden av hverandre. Hvis nøttene brenner sakte sammen har dere et godt liv i vente. Hvis en - eller enda verre: begge - nøttene eksploderer i flammene, bør du prøve noen andre neste år¿

På samme måte kan eplet fortelle deg noe om fremtiden. Fyll en bøtte med vann og noen epler. Den som klarer å plukke opp et eple med bare munnen er sikret en lang og lykkelig fremtid. Jo større eple, jo bedre lykke.

Gresskar

Gresskarene har sin opprinnelse i en gammel irsk fortelling om "Jack O´Lantern", som en Halloween-natt lurte djevelen til å å love at han ikke skulle ta Jacks sjel. Da Jack døde holdt djevelen løftet sitt, og nektet Jack adgang til helvete. Problemet var bare at Jack O´Lantern ikke hadde ført et liv som tilsa at han kom inn i himmelen heller. Dermed var det ingen steder igjen for Jack å henvende seg.

Han var dømt til å vandre rundt på jorden med et brennende kullstykke holdt inne i en uthulet nepe for å lyse vei. I USA holdt irene denne historien i hevd, men de hadde problemer med nepe-tilførselen. Dermed kom gresskaret opp som en erstatning. Det er kanskje vanskelig å se for seg nordmenn gjøre det samme med poteter¿

Halloween i Norge

I Norge har både Halloween og Samhain hatt sine tilhengere. Semi-satanister i Norge har brukt Samhain som en anledning til å brenne bål og danse i ring, mens de fornektet alt jordisk og materielt. Mer vanlig er det at ungdomsgrupper bruker Halloween som en god anledning til å ha en spesiell fest. Ungdom med amerikansk tilknytning, eller som har studert i USA, har tatt skikken med seg til Norge, og nå begynner Halloween-festene å spre seg ganske raskt også her. Så se det som din personlige oppgave å feire denne hellidagen så det ryker!

Klikk her for Halloween-linx!Kommentarer fra brukere

Ingen har lagt igjen kommentar til denne artikkelen - bli den første!
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)
Tips en venn om denne artikkelen

Din venns e-mail   Ditt navn   Din mailadresse  
        

propaganda.net :
The Crisis of Credit Visualized
The Short and Simple Story of the Credit Crisis. Fin animasjon som forklarer mye om det som skjer.


The Crisis of Credit Visualized from Jonathan Jarvis on Vimeo.


    Vinner kåret i Propagandas sommerkonkurranse – En ukes surfcamp på Stad!


Sjekk hvem som stakk av med premien: Syv overnattinger på Surfcamp med frokost, daglig instruksjon, bruk av surfeutstyr, foto-cd og transport til surfespotene.

>> les hele saken >>

annonse


Kontakt oss  

© 2007 Mathisen IT Consult AS. All rights reserved.
Ansvarlig utgiver Mathisen IT Consult AS
Publiseringsløsning: SRM Publish